Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valtice - Národní zemědělské muzeum

Budova muzea vinařství, zahradnictví a krajiny se nachází na náměstí Svobody hned vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie, nedaleko zámku Valtice. Jako součást komplexu budov sloužících zámecké hospodářské správě lichtenštejnských statků z druhé poloviny 17. století byla koncem 19. století přestavěna do současného vzhledu. Objekt získalo Národní zemědělské muzeum v roce 1985. Jsou zde expozice valtické zaměřené na historii vinařství, ovocnářství a přírodní bohatství Lednicko-valtického areálu. V roce 2019 proběhla v muzeu rekonstrukce a byly vytvořeny nové expozice. Článek s fotografiemi tak získal archivní nádech.

article preview

Během pěkné a prosluněné letní dovolené na Pálavě jsme zavítali také do malého vinařského městečka Valtice, do něhož jsme přijeli už podruhé. Při naší premiérové návštěvě o několik let dříve jsme navštívili pouze zámek a tak nám zde ještě pár zajímavostí k poznání zbývalo. Po příjezdu do Valtic jsme naše auto zaparkovali doslova pár metrů od atraktivního podzemí, které jsme si ale nechali na později a za velkého vedra jsme zamířili pěšky na náměstí Svobody.

Valtice - pohled na město ze Stezky bosou nohou Valtice - Kostel Nanebevzetí Panny Marie - pohled od zámku

V zámecké zdi jsme odlovili kešku a potom jsme zašli do národního zemědělského muzea, v němž jsme shlédli expozice vinařství, zahradnictví a životního prostředí. Vstoupili jsme do průjezdu pěkného domu na náměstí, který býval součástí komplexu budov zámecké hospodářské správy lichtenštejnských statků v druhé polovině 17. století a jenž byl koncem 19. století přestavěn do současného vzhledu.

Valtice - zemědělské muzeum 01 - budova Valtice - zemědělské muzeum 02 - budova

V průjezdu jsme zabočili k pokladně, kde jsme si koupili vstupenky, turistickou známku a získali razítko do památníku. Vzápětí jsme pomalu stoupali po točitém schodišti, kde na stěnách visely obrazy různých odrůd vína, až do prvního patra, v němž jsme začali s prohlídkou exponátů muzea. Nejdříve nás čekala výstava Krajina Lednicko-valtického areálu, v níž jsme si jako první prohlédli expozici rybářství.

Valtice - zemědělské muzeum 03 - schodiště do patra s ukázkami vína Valtice - zemědělské muzeum 04 - vitrína na chodbě s rybářskými potřebami

Už na chodbě jsme ve skleněné vitríně našli potřeby tichých bláznů jako třeba navijáky, podběráky, háčky či mušky. Schodiště do druhého patra s dalšími obrazy vína bylo zavřené a tak nám nezbývalo než jít rovně. Vstoupili jsme do místnosti, v níž nás chodníček lemovaný rákosím dovedl k dalším dveřím, za nimiž jsme uviděli velký podběrák a rybářské vrše, ale hlavně spoustu akvárií, seřazených podél zdi v jedné řadě.

Valtice - zemědělské muzeum 05 - expozice rybářství - začátek Valtice - zemědělské muzeum 08 - expozice rybářství - rybářské potřeby

Chvíli jsme pozorovali naše nejvýznamnější sladkovodní ryby a poté jsme si ve skleněných vitrínách prohlédli vystavené méně šťastné jedince, kteří už svými ploutvemi domávali. Seznámili jsme se tak s běžnými i vzácnými druhy ryb žijícími v lednických rybnících i tůních lužního lesa a u stropu jsme si prohlédli síť na chytání lososů na jezech. Pak jsme se přesunuli do vedlejší místnosti, kde nás čekalo mnoho zástupců ptačí říše, nacházející se v přírodě Lednicko-valtického areálu.

Valtice - zemědělské muzeum 07 - expozice rybářství - ryby Valtice - zemědělské muzeum 06 - expozice rybářství - akvária

Nejprve jsme poznali ty nejmenší druhy, když nás dřevěný chodníček dovedl k nainstalovanému stromku, na němž osm vycpaných ptáčků sedělo bez hnutí a my jsme na tabletu, zabudovaném do malého stolku, jednoho po druhém pojmenovávali a navíc jsme si mohli poslechnout i jeho zpěv. Na vedlejším menším stromku jsme našli další tři zpěváčky a pod nimi v trávě vše sledovala vydra s černobílou strakou. Nechyběla ani malá sbírka motýlů, naproti kterých byl koutek s televizí, kde se děti seznamovali se zdejší přírodou.

Valtice - zemědělské muzeum 09 - expozice přírody Valtice - zemědělské muzeum 12 - expozice přírody

Pokračovali jsme dál po pěkném dřevěném chodníčku, po němž jsme přišli k vycpaným lesním ptákům. Na zemi jsme spatřili čápa černého a bílého, nad nimiž na dvou stromech posedávalo mnoho několik druhů dravců, ale třeba také lesní doktoři. Třetí strom obsadili menší ptáčci žijící v našich lesích a pod nimi číhaly tři lišky. Rovněž zde jsme narazili na stolek s dotykovou obrazovkou a i této nabídky jsme rádi využili.

Valtice - zemědělské muzeum 12 - expozice přírody Valtice - zemědělské muzeum 13 - expozice přírody

O kousek dál pak byl čtvrtý stromek s již čtyřicátým ptačím exemplářem, takže jsme se tady seznámili opravdu s velkým počtem opeřenců. Na zemi pod stromem prasečí maminka hlídala svá miminka a kdybychom chtěli, mohli bychom je pozorovat s protějšího posedu, ale příliš jsme drobné stavbě nevěřili. Přesunuli jsme se k další části expozice, plné vodních a brodivých ptáků a i zde jsme samozřejmě provětrali čip tabletu ve stolku.

Valtice - zemědělské muzeum 14 - expozice přírody  Valtice - zemědělské muzeum 18 - expozice přírody

Postupně jsme shlédli třeba potápky, volavky, labuť, husy, husice a další ptáky, kterých jsme celkem napočítali okolo čtyřiceti a některé z nich jsme určitě viděli i na nedalekých Novomlýnských nádržích. V mokřadech poznávání ptačí říše nekončilo, neboť jsme vzápětí stanuli u známého interaktivního stolku a seznámili se s těmi, žijícími na polích a vinicích. Byli zde někteří dravci, bažant, křepelka a nechyběl ani zajíček ušáček.

Valtice - zemědělské muzeum 19 - expozice přírody Valtice - zemědělské muzeum 20 - expozice přírody

Naproti nás čekali poslední opeřenci, jenž jsme víceméně dobře znali, neboť s námi sdíleli naše obydlí či jeho blízké okolí. U malého domečku se zahrádkou stál další interaktivní stolek a na stromě jsme našli vránu, drobné ptáčky, ale také dravce a sovu. Když jsme si vše prohlédli, opustili jsme přírodní expozice a zamířili do neméně zajímavých prostor, v nichž se nacházela expozice zemědělská, ovocnářská a zelinářská.

Valtice - zemědělské muzeum 17 - expozice přírody Valtice - zemědělské muzeum 21 - expozice přírody 

V první místnosti jsme shlédli historické zahradnické nářadí a nástroje, které využívali naši předkové při práci na polích a zahradách. Viděli jsme tu věci z přelomu 19. a 20. století jako byly pluhy, oradla, motyky, rýče, lopaty, sázecí kolíky, postroje, soubor zvonů na chřest či fukar, přičemž nejvíce nás zaujalo ruchadlo bratranců Veverkových. V druhé místnosti jsme našli postřikovače, putny, kypřiče půdy, dřevěná kolečka na hlínu či zajímavý Wunderlichův secí stroj.

Valtice - zemědělské muzeum 22 - expozice zemědělství Valtice - zemědělské muzeum 23 - expozice zemědělství

Největší zajímavostí zde byla sbírka parafinových modelů ovoce a zeleniny, jenž obsahovala už nepěstované odrůdy, které bychom našli už jen ve starých atlasech a encyklopediích. Ještě jsme si prohlédli sbírku semen jádrového, peckového a skořápkového ovoce a pak jsme vešli do třetí místnosti. Shlédli jsme tady ukázku řezu ovocných stromů spolu s přehledem různých způsobů roubování, malý lis, domácí pálenici kořalky a další předměty pro zpracování ovoce.

Valtice - zemědělské muzeum 24 - expozice zemědělství Valtice - zemědělské muzeum 25 - expozice zemědělství

Jednoznačně nejvíce se nám líbil unikátní drtič ovoce, složený z dřevěného žlabu a kamenného kola. Vzápětí jsme vstoupili do poslední čtvrté místnosti, kde se nacházela veliká líska na sušení švestek, dřevěný lis, zařízení pro výstavbu chmelnic, lékárnické nádoby k uchovávání surovin a léků a také pěkný zátkovač na lahve z roku 1842. Když jsme si vše prohlédli, sestoupili jsme po schodech na nádvoří muzea, kde zrovna probíhala výstava muškátů a skalniček, mezi nimiž byly ukrytí malí skřítci.

Valtice - zemědělské muzeum 26 - expozice zemědělství Valtice - zemědělské muzeum 27 - nádvoří s výstavou květin

Uprostřed dvora byl umístěn chodník pro bosé nohy, který si vyzkoušela pouze naše nejmenší členka výpravy. Poznala tak na vlastní nohy povrch dřevěných latěk, kůry stromů, oblázků a dalších druhů kamenů, trávy či sílu šišek. V rohu nádvoří jsme chvíli pozorovali ryby různých velikostí, plavajících v plastové nádrži a pak jsme vešli do dveří, za nimiž nás čekala expozice Tajemný život v půdě. Hned po vstupu nás ohromilo obří mraveniště, kterým dcera prolezla skrz a zjistila tak, jak to u mravenců v kuchyni chodí.

Valtice - zemědělské muzeum 28 - na stezce bosou nohou Valtice - zemědělské muzeum 31 - ryby v kádi na nádvoří

Na stěnách místnosti jsme obdivovali krásné motýly a s odporem si prohlíželi brouky, štíry a stonožky. Následně jsme sebrali odvahu a postupně strčili ruku do šesti otvorů, abychom zjistili pocitové rozdíly při ohmatání kamenů, slámy, dřeva a podobně. Potom jsme pod zvětšovacím sklem pozorovali živé larvy a po chvilce jsme vyšli zpět na nádvoří. Zamířili jsme do protějších dveří, kde se nacházela unikátní expozice historických vinařských lisů a nářadí, které byly v tomto lukrativním zemědělském odvětví používány.

Valtice - zemědělské muzeum 32 - expozice hmyzu - mraveniště Valtice - zemědělské muzeum 33 - expozice hmyzu - sbírka motýlů

Minuli jsme policemi s lahvemi naplněném výsledným produktem hroznů a prohlédli si na stěně zavěšené staré koštýře a postřikovač. Potom jsme se již věnovali prohlídce lisů, mezi nimiž vynikaly tři obrovské šroubové lisy z 18. století, z nichž jeden vážil dvě tuny.  Na jednom z nich jsme našli dva letopočty 1766 a 1719, což znamenalo, že výroba tohoto lisu trvala neuvěřitelných 47 let, během kterých dřevo vysychalo a díky tomu získal mimořádnou pevnost a odolnost.

Valtice - zemědělské muzeum 36 - expozice vinařství Valtice - zemědělské muzeum 37 - expozice vinařství

Dále jsme viděli malý kládový lis, lis z Valašska s kamennou mísou či podomácku vyrobený lis z roku 1910. Součástí expozice byly také dřevěné sudy a drobné nářadí používané při vinobraní jako byly mlýnky, putny nebo kosíře. Místnost s lisy pro nás byla jakousi pomyslnou třešničkou na dortu, neboť jakmile jsme si je prohlédli, zamířili jsme přes nádvoří do vstupního průjezdu a zajímavé zemědělské muzeum jsme opustili.

Valtice - zemědělské muzeum 38 - expozice vinařství Valtice - zemědělské muzeum 39 - expozice vinařství - vinný lis

Jelikož od oběda uběhlo dost času, dostali jsme chuť na něco sladkého a tak jsme zašli do cukrárny v rohu náměstí, kde jsme o čtyři roky dříve hodovali poprvé. I tentokrát jsme si dali kávu a zákusky a chvíli jsme poseděli, než jsme z příjemného voňavého prostředí vyšli zase ven. Synek  se od nás odpojil a šel sám odlovit kešku v zámeckém parku, zatímco my jsme se zatím vrátili k autu. Dlouhé minuty čekání jsme si zkrátili v obrovské zděné stodole, kde podnik Chateau Valtice prodával svá vína.

Valtice - zemědělské muzeum 40 - expozice vinařství - vinné lisy Valtice - zemědělské muzeum 29 - na stezce bosou nohou

Neodolali jsme a i my jsme si několik lahví zakoupili. Když konečně synek dorazil z úspěšného odlovu, mohli jsme se vydat do labyrintu historických vinných sklepů. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme ve Valticích popíjeli víno. Ten vám prozradí další podrobnosti. Nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Valtice - zemědělské muzeum - skřítci mezi květinami Valtice - zemědělské muzeum 10 - expozice přírody

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Valtice_-_Narodni_zemedelske_muzeum

Historie :

Budova muzea vinařství, zahradnictví a krajiny se nachází na náměstí Svobody hned vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie, nedaleko zámku Valtice. Jako součást komplexu budov sloužících zámecké hospodářské správě lichtenštejnských statků z druhé poloviny 17. století byla koncem 19. století přestavěna do současného vzhledu. Objekt získalo Národní zemědělské muzeum v roce 1985. Jsou zde expozice valtické zaměřené na historii vinařství, ovocnářství a přírodní bohatství Lednicko-valtického areálu. V roce 2019 proběhla v muzeu rekonstrukce a byly vytvořeny nové expozice. Článek s fotografiemi tak získal archivní nádech.

Historie čerpána z webu

https://www.nzm.cz/muzeum-vinarstvi-zahradnictvi-a-krajiny-valtice

Národní zemědělské muzeum Valtice je držitelem turistické známky č.2110.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/nzm-valtice-muzeum-vinarstvi-zahradnictvi-a-zivotniho-prostredi-c2110

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 434601
Měsíc: 15517
Den: 811