Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana

Muzeum Zdeňka Buriana ve Štramberku, rodišti malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, zahájilo provoz roku 2011. Malíř se proslavil kresbami pravěkých zvířat i dalších obrazů s pravěkou tematikou, z nichž nejznámější jsou Lovci mamutů od Eduarda Štorcha a dále knihy Julese Verna - Dva roky prázdnin, 20 000 mil pod mořem, Patnáctiletý kapitán a mnoho dalších. Dále se Burian s mimořádnou rekonstrukční věrností věnoval rekonstrukci pravěkých ještěrů a šelem.

article preview

Štramberk byl naším cílem v rámci jednodenního výletu, který jsme celý strávili v tomto městě a nejbližším okolí. Během našeho putování městem jsme zavítali rovněž na náměstí, kde jsme narazili na několik různých muzeí. Jedním z nich bylo muzeum Zdeňka Buriana, našeho slavného malíře a ilustrátora dobrodružných knih, sídlící v krásném domě s barokním štítem. Vstoupili jsme dovnitř této pěkné budovy a hned za dveřmi jsme našli pokladnu, kde jsme koupili vstupenky a získali razítko do památníku.

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana 01 - budova

Jelikož samostatná turistická známka muzea tehdy ještě neexistovala, nemohli jsme si ji také rovnou koupit, takže jsme si ji nechali o pár let později poslat poštou od výrobce z Rýmařova. Od pokladny jsme se vydali na obhlídky přízemí muzea, kde jsme si nejprve prohlédli geologicko-paleontologickou a přírodovědnou expozici s unikátními druhohorními zkamenělinami z nedalekého vápencového kopce Kotouče, se vzácnými rostlinami a živočichy, vázanými na štramberské vápence.

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana 02 - školní třída

Shlédli jsme zde také archeologické nálezy pozůstatků neandertálského člověka z Kotouče a jeskyně Šipka, kterou jsme pár desítek minut předtím rovněž navštívili. V další části expozice jsme se seznámili s národopisem, historií a kulturou Štramberka od konce 13. stol. do současnosti. V jedné místnosti jsme se posadili do starých školních lavic a vyzkoušeli si jaké bylo být žákem v 19.století. Ve vitríně jsme našli krásnou truhlu, malovanou keramiku a svaté obrázky či kříže, běžné předměty tehdejší domácnosti.

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana 04 - vitrína s exponáty

Následně jsme vystoupali do prvního patra, kde se nacházela samotná výstava Burianových děl. Spařili jsme zde mnoho a mnoho velkých obrazů, které tento ilustrátor vytvořil. Postupně jsme zde viděli různé dinosaury, krajinu druhohor včetně plavuní nebo moře, neandrtálce a pravěké nástroje, jež používali, výjevy z jejich života a další menší či větší obrazy. Zjistili jsme také několik informací o malíři Zdenku Burianovi, který se narodil v roce 1905 v Kopřivnici, ale krátce po jeho narození se rodiče přestěhovali do Štramberku.

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana 07 - Zdeněk Burian - obrazy

Dále jsme se dozvěděli, že začal chodit do tajemné jeskyně Šipka, která byla kdysi dávno obydlím neandertálského člověka a jenž ho inspirovala k jeho budoucí tvorbě. Burian začal úzce spolupracovat s představiteli vědecké paleontologie, a proto se v jeho obrazech z pravěkého života prolíná fantazie s vědeckými poznatky. Připadlo nám neuvěřitelné, že Burian vytvořil více než deset tisíc ilustrací knih, z nichž nejznámějšími byly Lovci mamutů od Eduarda Štorcha.

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana 06 - Zdeněk Burian - obrazy

Dále ilustroval oblíbené knihy Julese Verna Dva roky prázdnin, 20 000 mil pod mořem, Patnáctiletý kapitán a mnoho dalších. Nejvíce jsme si ho však vždy spojovali s obrazy pravěkých ještěrů a šelem, které ho proslavily po celém světě. Když jsme si text dočetli a všechny obrazy prohlédli, sestoupili jsme opět dolů do přízemí a v okénku pokladny jsme se s mladým mužem rozloučili. Vyšli jsme zpět na náměstí a zamířili k našemu autu, které jsme měli zaparkované u hlavní ulice města.

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana 05 - obraz na chodbě

Když jsme k němu přišli, našli jsme na něm botičku a tak jsme museli zavolat městskou polici, která naštěstí brzy přijela a obutí nám sundala. Pochopitelně to nebylo zadarmo, což nás velmi rozladilo a pokazilo nám prozatímní dobrý dojem z výletu. S pocitem účastníků nejhloupějšího parkovacího systému na světě jsme se nerozloučili se zaměstnancem radnice ve Štramberku, nasedli do našeho vozu a odjeli do sousední Kopřivnice za dalšími památkami, o kterých se více dozvíte v dalších příspěvcích.

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana 09 - Zdeněk Burian - obrazy

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Stramberk_-_muzeum_Zdenka_Buriana/

Historie :

Muzeum Zdeňka Buriana ve Štramberku, rodišti malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, zahájilo provoz roku 2011. Malíř se proslavil kresbami pravěkých zvířat i dalších obrazů s pravěkou tematikou, z nichž nejznámější jsou Lovci mamutů od Eduarda Štorcha a dále knihy Julese Verna - Dva roky prázdnin, 20 000 mil pod mořem, Patnáctiletý kapitán a mnoho dalších. Dále se Burian s mimořádnou rekonstrukční věrností věnoval rekonstrukci pravěkých ještěrů a šelem.

Historie čerpána z webu

http://www.zdenekburian.cz/

Muzeum Zdeňka Buriana Štramberk je držitelem turistické známky č.2088.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/muzeum-zdenka-buriana-stramberk-c2088

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 436649
Měsíc: 15929
Den: 582