Jdi na obsah Jdi na menu
 


Technická muzea

Příspěvky

Rokytnice v Orlických horách - železniční muzeum trati Doudleby-Vamberk-Rokytnice

Muzeum trati Doudleby - Vamberk - Rokytnice se nachází v budově výtopny parních lokomotiv z roku 1906 a bylo otevřeno roku 2010. Počátky podorlické lokálky sahají do roku 1903, kdy byla ustanovena Společnost místní dráhy Doudleby –Vamberk - Rokytnice, ale stavět se začalo až o dva roky později. Stavitelem se stal J.Kruliš z Prahy a v průběhu roku 1905 se stavba dostala do plného tempa. Přes potíže s horninami, tvrdou práci v horském terénu či výstavbu dvou tunelů bylo dílo dokončeno v říjnu 1906.

 
30. 4. 2019 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Šternberk - expozice času

Expozice času ve Šternberku byla otevřena v roce 2011 a pro novou expozici byl zrekonstruován renesanční dům v centru města. Prohlídková trasa Expozice času v sobě zahrnuje 10 místností, které jsou vybaveny především exponáty ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, Národního technického muzea v Praze, Židovského muzea v Praze a Obuvnického muzea Zlín. Šternberská expozice není zaměřena jenom na prezentaci hodin. Jejím cílem je ukázat fenomén času z nejrůznějších stránek.

 
12. 4. 2019 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Zdice - muzeum železniční a silniční techniky ve Výtopně

Muzeum historické železniční a silniční techniky ve Výtopně Zdice se nachází v areálu bývalého lokomotivního depa hned za železniční stanicí. Bylo otevřeno roku 2006 a jeho rozsáhlá expozice zahrnuje řadu historických vozidel, ať už lokomotiv, osobních a nákladních vagonů, nákladních automobilů, autobusů nebo třeba hasičských vozidel.

 
16. 12. 2018 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Zbuzany - automuzeum Praga

Museum založila roku 1957 rodina Příhodových v obci Sobíně, která se později přestěhovala do Zbuzan i s exponáty. Automobilové muzeum bylo znovu otevřeno 22. 6. 2000 v rámci akce „Evropské město kultury Praha 2000“. Kulturní komisí UNESCO bylo zařazeno jako třetí největší soukromá sbírka tohoto typu na světě. V expozici bylo 72 kusů historických dopravních prostředků výrobní značky Praga. Součástí automusea bylo 324 000 fotografických dokumentů a historie výroby automobilky Praga. V roce 2016 bylo zbuzanské muzeum zavřeno, protože majitel kolekce automobilů se nedohodl s vlastníky budov muzea a soud mu nařídil prostory opustit. Sbírka se měla poté přesunout do pražských Vysočan, z čehož však sešlo. V roce 2018 se město Praha rozhodlo, že budovy statku ve Zbuzanech odkoupí a zrekonstruuje, aby zde unikátní sbírka pragovek mohla zůstat. K tomu však nedošlo a nádherná auta se musela odstěhovat na jiné místo.

 
16. 12. 2018 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Borek pod Troskami - motomuzeum

Motocyklové muzeum se nachází na okraji obce Borek pod Troskami v bývalém nádražním domku a poprvé bylo otevřeno na jaře roku 2014. V muzeu se nachází unikátní sbírka 100 historických motocyklů, které se vyráběly u nás a brázdily v hojném počtu české i světové silnice ve 30.-70. letech minulého století. Před muzeem se nachází posezení pro získání sil na další cestu, například na hrad Trosky, jehož dvě věže jsou odtud pěkně vidět. Na louce dále můžete obdivovat velkou prehistorickou motorku a děti určitě rádi využijí hřiště.

 
6. 12. 2018 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 434259
Měsíc: 15515
Den: 775