Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolánky u Turnova - Dlaskův statek

Usedlost Dlaskův statek byl postaven v malebném údolí řeky Jizery roku 1716 a byl pojmenován po rodině Dlasků, která zde přes 200 let hospodařila. Nejznámějším příslušníkem rodu byl písmák Josef Dlask narozený v roce 1782, který vedl rodinnou kroniku a v roce 1853 se utopil v Jizeře při chytání ryb. Nejtěžší období prožil statek po druhé světové válce, kdy byli jeho původní majitelé vysídleni a objekt připadl místnímu JZD.

article preview

Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova, který se v průběhu let stal typickou ukázkou tradiční lidové architektury z konce 18. století, jsme navštívili během jedné z mnoha dovolených v Českém ráji. Po příjezdu do obce jsme naše auto s obtížemi zaparkovali mimo placené parkoviště na kraji silnice a pak jsme se vydali k roubenému statku s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - celkový pohled

Brzy jsme k němu dorazili a u vchodu do usedlosti jsme shlédli sochu Panny Marie z roku 1784. Vzápětí jsme mohutnou bránou vstoupili na nádvoří statku a pak jsme zamířili k pokladně, kde jsme si koupili vstupenky a turistickou známku. Získali jsme také pěkné razítko do památníku a následně jsme si s tištěným průvodcem prošli celý statek.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - brána na nádvoří statku

Nejprve jsme ovšem nahlédli do letáku a seznámili se s historií usedlosti, která byla postavena v malebném údolí řeky Jizery roku 1716 a pojmenována byla po rodině Dlasků, která zde přes 200 let hospodařila. Když jsme si historii dočetli, vydali jsme se na obhlídku exponátů. V době naší návštěvy se v dolních místnostech statku konala tradiční venkovská svatba.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - obytná chalupa

Nicméně jsme se zde nepotkali s žádnými hlučnými svatebčany, neboť se jednalo pouze o ukázku tehdejší svatby, jejímž prostřednictvím děvčata a mládenci vstupovali do dospělosti a přebírali za sebe plnou zodpovědnost. V přízemí jsme tak spatřili spoustu figurín oblečených do svatebních šatů, na stole se nacházela spousta jídla, koláče, slavnostní nádobí a nechyběla ani výzdoba.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - expozice v chalupě - svatba

Kromě prohýbajících se stolů jsme v místnosti našli pěknou malovanou skříň a truhlu, kachlová kamna s pecí, svaté obrázky, staré kořenky, tradiční nádobí, vyřezávanou poličku či porcelán. Z této výbavy jsme poznali, že se nejednalo o žádné chudé chalupáře, ale poměrně bohaté statkáře.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - expozice v chalupě - kachlová kamna

Ve vedlejší místnosti nás zaujala černá kočka na kamnech a tak jsme neodolali a pohladili si ji. Zamíchali jsme si zde imaginární pokrm v míse na dalších kamnech a pak jsme narazili na nevěstu, chystající se na svůj velký den. Následně jsme si naoko zazpívali s hudebníky, kteří na svatbě pochopitelně nemohli chybět.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - expozice v chalupě - černá kočka na kamnech

V poslední místnosti jsme uviděli máselnici, mlýnek, džbery, kádě, truhlu, síta, lis a sušené byliny. Následně jsme vstoupili do chladné komory, kde naši předkové ukládali trvanlivé potraviny a tak jsme zde našli zavěšenou uzeninu, koláče, vajíčka nebo zeleninu. Nechyběly ani proutěné ošatky, košíky, hrnce na mléko či keramické hrnky, vše pocházející z 19.století.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - expozice v chalupě - komora s jídlem

Další naše kroky vedly do hospodářské části domu, v níž jsme si prohlédli malé povozy, trakaře, hrábě, kosy a další zemědělské nářadí, které lidé tehdejší doby používali na poli. Líbila se nám naaranžovaná ovečka a slepice s kohoutem, které tenkrát lidé v této části chalupy běžně přes zimu chovali. Ze spodních místností jsme pak vystoupali do horního patra, kde jsme spatřili svatební lože a další exponáty.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - expozice v chalupě - slepice

Když jsme si prošli celou chalupu, vyšli jsme ven a zamířili ještě do stodoly, v níž jsme shlédli zemědělské stroje a nářadí. Našli jsme zde několik fukarů, cepy, džbery, trakaře, bryčku, malý vozík a spoustu drobných předmětů. Stodolu jsme po chvilce opustili a vrátili se do chalupy, abychom paní vrátili naše tištěné průvodce. Pak jsme se rozloučili a vydali se bránou statku k našemu autu.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - stodola - vnitřní expozice

Celá prohlídka Dlaskova statku nám zabrala sice jen půl hodiny, ale expozice tradičního bydlení se nám hodně líbila. Po cestě jsme si ještě prohlédli roubený špýchar, který sem byl v šedesátých letech 20. století přenesen z Malého Rohozce a potom jsme již došli k našemu vozu. Vzápětí jsme odjeli na nedaleký zámek Hrubý Rohozec, o němž se již dočtete v mém dalším článku.

Dolánky u Turnova - Dlaskův statek - stodola

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dolanky_u_Turnova_-_Dlaskuv_statek/

Historie :

Usedlost Dlaskův statek byl postaven v malebném údolí řeky Jizery roku 1716 a byl pojmenován po rodině Dlasků, která zde přes 200 let hospodařila. Nejznámějším příslušníkem rodu byl písmák Josef Dlask narozený v roce 1782, který vedl rodinnou kroniku a v roce 1853 se utopil v Jizeře při chytání ryb. Nejtěžší období prožil statek po druhé světové válce, kdy byli jeho původní majitelé vysídleni a objekt připadl místnímu JZD.

Statek se ve značně zdevastovaném stavu dostal roku 1967 pod správu Muzea Českého ráje a o dva roku později byl zpřístupněn veřejnosti. Po roce 1990 byl statek v restituci vrácen potomkům původních majitelů, nicméně zůstal ve správě Muzea Českého ráje.

Historie čerpána z webu

http://www.muzeum-turnov.cz/dlaskuv-statek/

Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova je držitelem turistické známky č.1177.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/dlaskuv-statek-c1177

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 2
Celkem: 436760
Měsíc: 15954
Den: 580