Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lednice - barokní statek Nový Dvůr

Nový Dvůr se nachází asi 3 km jižně od Lednice nedaleko Prostředního a Mlýnského rybníka. Leží na červené turistické trase mezi Lednicí a Valticemi a nejbližší vlaková zastávka Lednické rybníky je vzdálena jen 500 m. Budovu na návrší, zdvíhajícím se od břehů Lednických rybníků, tvořily stáje a obytná část. Na empírovém statku je nejhezčí kruhová rotunda uprostřed průčelí, v níž je krásně vymalovaný salónek. V současnosti slouží objekt k chovu koní, ale kdysi se tu bývaly ovce a po přestavbě, kterou měl na starost císařský architekt Josef Körnhausel, přivítaly stáje koně a krávy. Nejen hřebcům, ale i jezdcům se tu líbilo. Zdi Nového dvora poměrně těsně lemoval les, křížený jízdními drahami, rozbíhajícími se do čtyř světových stran. Z alejí se dodnes zachovalo jen pár borovic, trasy jsou zarostlé trávou.

article preview

Barokní statek Nový Dvůr, ležící ve známém Lednicko - Valtickém areálu, jsme poprvé navštívili během podzimního třídenního pobytu, když jsme byli ubytováni v penzionu v Lednici. Ke statku jsme přijeli autem od nedalekého chrámu Tří Grácií a svůj vůz jsme nechali zaparkovaný na velké louce kousek od bočního vchodu do areálu.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - boční strana

Prohlídku statku jsme si ovšem nechali na později a nejprve jsme se vydali pěšky okolo Mlýnského rybníka k Apollonovu chrámu a poté kolem Prostředního rybníka k Rybničnímu zámečku. Odtud jsme se přes nádraží Lednice rybníky vrátili zpět ke statku, v němž se kdysi chovaly ovce, nicméně v době naší první návštěvy bychom uvnitř našli již koně.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - boční vchod

Bohužel interiéry statku byly nepřístupné veřejnosti a tak jsme si jeho budovy prohlédli alespoň zvenku. I když tyto užitkové budovy vypadaly moc hezky, dovnitř jsme se neodvážili a prostorný široký obdélníkový dvůr, sevřený třemi křídly hospodářských budov jsme shlédli z uctivé vzdálenosti. Spatřili jsme stáje, sýpky, arkádovou zeď a obytnou část, nicméně nejvíce se nám líbila kruhová rotunda s velkými francouzskými okny.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - nádvoří

Překvapilo nás, že v rotundě, kterou nechal v roce 1820 přistavět Josef František Engel, byla také stání pro koně. Během obhlídky dvora nám nemohlo uniknout, že kruhovou stavbu s impozantní šindelovou střechou  nahoře zdobila balustráda s kuželkami čili tvarované ozdobné zábradlí, tvořené nízkými sloupky. Ze dvora jsme však nemohli vidět, že z venkovní strany byla rotunda podepřena šesti hranatými sloupy.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - rotunda z vnější strany

Všimli jsme si, že boční křídla s hospodářskými objekty byly s rotundou spojeny na každé straně zdí prolomenou bránou a šesti oblouky, které byly vyplněny kovanými mřížemi. Když jsme si statek dostatečně prohlédli, vrátili jsme k našemu autu, kterým jsme odjeli do Lednice. Naším cílem zde byl penzion Zora, v němž jsme se ubytovali na dvě noci a byli jsme zde velice spokojeni.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - rotunda a dvůr

Podruhé jsme statek Nový dvůr navštívili během naší letní dovolené na Pálavě o tři roky později. Auto jsme zaparkovali přímo před vchodem do informačního centra, které zde mezitím vzniklo. Pouhé tři roky uběhly od naší první návštěvy statku a bylo vidět, že se nový vlastník o stavbu opravdu začal starat. Na letní zahrádce sedělo pár lidí na lavičkách, což byla také velká změna, protože minule jsme zde nepotkali ani živáčka ani mrtváčka.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - čelní pohled a naše auto

Jelikož jsme měli kvůli velkému vedru žízeň, na nic jsme nečekali a šli si dovnitř koupit pití, které jsme vzápětí zkonzumovali na již zmíněném venkovním posezení pod slunečníky. Po malém občerstvení jsme odešli do lesíka nedaleko od nás odlovit kešku a pak jsme se vrátili zpět. Znova jsme přišli k výčepu a po domluvě se sympatickým pracovníkem informačního centra a průvodcem v jedné osobě jsme u něj zakoupili vstupenky do rotundy.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - posezení před IC

Vzápětí jsme se vydali do této jediné veřejnosti přístupné části statku a cestou jsme se zastavili pod stromem, v jehož stínu nám chlapík povyprávěl o historii monumentálního komplexu, postaveného v letech 1809-1810 na příkaz majitele panství knížete Jana I. Josefa z Lichtenštejna podle projektu Josefa Hardmutha, který se tehdy skládal ze čtyř křídel s dvojicí hlavních průčelí, jež uzavírala rozlehlý vnitřní dvůr, přičemž další přestavby přišly v následujících letech.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - cesta k rotundě

Když nám průvodce sdělil spoustu zajímavých informací, zamířili jsme do rotundy, přistavěné roku 1819 architektem Engelem, která sloužila pro chov až dvaceti krav vzorového plemene černostrakatých švýcarských krav, jehož chov ve Valticích založil kníže Jan I. Josef z Lichtenštejna a jejichž ustájení v rotundě bylo striktně uspořádáno tak, že krávy stály ve stájích svými hlavami proti návštěvníkům, kteří je přes prosklenou překážku pozorovali z kruhového sálu.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - rotunda a stáje

Poté tato stavba sloužila k chovu vzácných merinových ovcí a koní, ale když jsme vstoupili dovnitř, žádné jsme zde již nenašli. Stáje byly prázdné a tak jsme se zde dlouho nezdrželi a vešli doprostřed rotundy do kruhové sálu s pěkně opraveným stropem a dlažbou. V krásně vymalovaném salónku s iluzionistickým geometrickým a rostlinným dekorem jsme shlédli výstavu věnovanou historii i budoucnosti celého areálu, včetně historických obrazů a digitálních plánů.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - rotunda a historická expozice

Vše vypadalo moc hezky a nám nezbylo než popřát průvodci, aby se jim myšlenky o obnově statku podařilo dovézt k úspěšnému konci. Když jsme si informační panely pročetli a prohlédli si obrázky, rozloučili jsme se s naším doprovodem a vrátili se k našemu rozpálenému vozu. Jelikož jsme návštěvou lichtenštejnského statku naplnili náš denní plán, odjeli jsme rovnou do Strachotína, kde jsme byli celý týden ubytováni v malém domku nedaleko kostela.

Lednicko - Valtický areál - Barokní statek Nový Dvůr - rotunda a zadní pohled na statek

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Lednice_-_barokni_statek_Novy_Dvur/

Historie :

Nový dvůr se nachází asi 3 km jižně od Lednice nedaleko Prostředního a Mlýnského rybníka. Leží na červené turistické trase mezi Lednicí a Valticemi a nejbližší vlaková zastávka Lednické rybníky je vzdálena jen 500 m. Budovu na návrší, zdvíhajícím se od břehů Lednických rybníků, tvořily stáje a obytná část. Na empírovém statku je nejhezčí kruhová rotunda uprostřed průčelí, v níž je krásně vymalovaný salónek.

V současnosti slouží objekt k chovu koní, ale kdysi se tu bývaly ovce a po přestavbě, kterou měl na starost císařský architekt Josef Körnhausel, přivítaly stáje koně a krávy. Nejen hřebcům, ale i jezdcům se tu líbilo. Zdi Nového dvora poměrně těsně lemoval les, křížený jízdními drahami, rozbíhajícími se do čtyř světových stran. Z alejí se dodnes zachovalo jen pár borovic, trasy jsou zarostlé trávou.

Samotná budova Nového dvora zažila krušná léta za totality. Objekt byl využíván k živočišné výrobě a na historický význam památky nebyly brány ohledy. Když se časem začalo přemýšlet o renesanci, objevila se hned trojice nápadů - udělat tu rekreační středisko, zřídit zde zemědělské muzeum anebo založit chov anglického plnokrevníka s dostihovou stájí. Z diskuze vyšel vítězně poslední nápad.

Místní koně neběhali vůbec špatně, jenže po několika výhrách na dostizích nadšení opadlo a začaly se vytrácet i úspěchy. Po změně vlastníka se zde nachází informační centrum, občerstvení a v letních měsících je možná prohlídka rotundy či jízda povozem.

Historie čerpána z webu

http://www.novydvur.eu

Barokní statek Nový dvůr u Lednice je držitelem turistické známky č.2218.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/novy-dvur-lichtenstejnsky-statek-u-breclavi-c2218

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 433885
Měsíc: 15488
Den: 629