Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příkazy - Hanácké skanzen

Kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí byl nově postaven v roce 1875 a navazuje na zahradu s ovocnými stromy a špaletovými stodolami z 1. poloviny 19. století. Všechny stavby v areálu, které jsou nemovitými kulturními památkami, doplňuje venkovský mobiliář z let 1799 – 1950.

article preview

Hanácké skanzen v Příkazech jsme navštívili již několikrát a pokaždé jsme sem přijeli autem, které jsme zaparkovali na kostkové ulici pár metrů od muzea. Když jsme sem přijeli poprvé, ihned jsme vešli do průjezdu, kde se nacházela provizorní pokladna, v níž jsme zaplatili vstupné a koupili známku.

Hanácké skanzen Příkazy - průjezd na nádvoří statku

Potom jsme zamířili do prodejny se suvenýry, kde ale nikdo nebyl a tak jsme vyšli na nádvoří. Pásl se zde kůň, který upoutal naši pozornost a tak jsme se na něj šli podívat. Oře jsme si pohladili a pak jsme zamířili ke králíkárnám, jejichž obyvatelé se pochopitelně zalíbili našim dětem.

Hanácké skanzen Příkazy - kůň na nádvoří

Následně jsme se vydali dovnitř statku z 19. století, v jehož útrobách jsme našli bohaté sbírky expozice lidové architektury na Hané. Postupně jsme prošli jednotlivými místnostmi, ve kterých jsme shlédli inventář řemeslnických dílen, nástrojů a strojů, kamnářských, knihařských, stolařských, tesařských, bednářských, kovářských, sedlářských, zámečnických, obuvnických, školních, krejčovských, mlékařských a včelařských pomůcek, nářadí, forem a přípravků. Děti nejvíce ocenili sbírku hraček v jedné z místností, kde jsme shlédli houpacího koně, celodřevěné sáňky, malý trakař, dřevěné kostky a cirkusové vozy a další.

Hanácké skanzen Příkazy - exponáty - sbírka hraček

Zajímavá byla rovněž expozice věnovaná praní a žehlení, ale líbil se nám vlastně celý mobiliář z let 1799 - 1950. Některé věci jsme znali od našich babiček, které je doma běžně užívali, když jsme byli ještě malí. Dozvěděli jsme se také informace o historii a původu lidového muzea. Naše průvodkyně nám během exkurze sdělila, že hanácký skanzen byl v Příkazech otevřen v roce 1994 v prostorách bývalého Kameníčkova gruntu z roku 1875.

Hanácké skanzen Příkazy - exponáty - šicí stroj a kolébka

Když jsme si prohlédli expozice uvnitř statku, zamířili jsme k první stodole, kterou jsme ale shlédli jen zvenku a pak jsme se vrátili na dvůr. Zrovna zde začalo vystoupení lidového souboru písní a tanců a tak jsme se posadili na lavičky a asi dvacet minut jsme sledovali tanečníky na dřevěném pódiu. Jakmile představení skončilo, skanzen jsme opustili a jeli zpátky domů do Olomouce.

Hanácké skanzen Příkazy - vystoupení na pódiu na nádvoří

Podruhé jsme Hanácké skanzen Příkazy navštívili o pět let později. Zaparkovali jsme naproti vchodu do statku, který se tento den po zimní přestávce poprvé otevíral veřejnosti. Než jsme se vydali dovnitř, synek na ulici vyluštil údaje místní multicache. Teprve potom jsme průjezdem prošli na nádvoří, kde se zrovna chystalo vystoupení lidového souboru na pódiu, stejně jako o pět let dříve.

Hanácké skanzen Příkazy - pohled na statek z ulice

Dvůr a obytnou část statku jsme si vyfotili a pak jsme prošli středem ovocného sadu ke čtyřem špaletovým stodolám. Narychlo jsme si je prohlédli a zdokumentovali a následně jsme se vraceli zpět. Cestou jsme shlédli včelařské kláty, neboli velké špalkové úly. Vystoupení ještě nezačalo a nechtělo se nám zde čekat, protože jsme měli v úmyslu lovit keše v okolí Litovle. Sice jsme skanzenem doslova proletěli jako ptáci při lovu, ale i tak jsme si všimli, že statek opět za těch pár let, co jsme tu nebyli, zkrásněl. Potom jsme již skanzen opustili a šli hledat další indicie již zmíněné multikeše v Příkazech.

Hanácké skanzen Příkazy - návštěvníci na nádvoří

Potřetí jsme do skanzenu v Příkazech přijeli o další dva roky později a auto jsme opět nechali v ulici před skanzenem. Setkali jsme se zde s babičkou a dědou a chvíli jsme čekali, než se otevře brána do průjezdu. Těsně před desátou hodinou ráno se tak stalo a my jsme v pokladně koupili vstupenky. Dcera si ještě vybrala pohled, který dostala zdarma a pak jsme se již vydali do budov skanzenu prohlédnout si exponáty uvnitř statku, stejně jako před sedmi lety.

Hanácké skanzen Příkazy - pohled na statek z ulice

Senioři, kteří nás doprovázeli, se spolu s námi snažili uhádnout, k čemu jednotlivé věci, nástroje a pomůcky sloužily. A dařilo se jim to velmi dobře. Když jsme prošli všechny přístupné místnosti, vydali jsme se dozadu ke stodolám. Již z dřívějška jsme věděli, že byly zařazeny mezi památkově chráněné  objekty a byly stejně jako statek vystavěny v 19. století. Konečně jsme nahlédli pořádně i dovnitř  stodol, v nichž jsme obdivovali především zemědělské stroje, například mlátičky a motory na jejich pohon, parní stroje, nářadí používané při polních pracích a v neposlední řadě třeba staré pračky.

Hanácké skanzen Příkazy - jedna z hliněných stodol

Potom jsme se vrátili na nádvoří, abychom shlédli jak se vyrábí pivo a máslo. Z výroby pěnivého moku jsme toho moc však moc neviděli a máslo se předvádějícím nepodařilo vyrobit vůbec. Bylo hodně velké vedro a tak jsme vzali zavděk nabídkou stylové hospůdky v prostorách bývalé letní kuchyně. Pak jsme se posadili na lavičky pod stromem a odpočívali. Limonády, pivo a kofoly v nás jen zasyčely. Pár minut jsme poseděli a před polednem jsme skanzen opustili a společně jsme odjeli domů do Olomouce.

Hanácké skanzen Příkazy - kláty - včelí úly na zahradě

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Prikazy_-_Hanacke_skanzen/

Historie :

Kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí byl nově postaven v roce 1875 a navazuje na zahradu s ovocnými stromy a špaletovými stodolami z 1. poloviny 19. století. Všechny stavby v areálu, které jsou nemovitými kulturními památkami, doplňuje venkovský mobiliář z let 1799 – 1950.

Hliněné zídky kolem pozemku pochází z první poloviny 19. století. Roku 1994 byl v prostorách bývalého Kameníčkova gruntu otevřen hanácký skanzen pro návštěvníky.

Historie čerpána z webu

https://www.skanzen-prikazy.cz/cs

Hanácké skanzen v Příkazech je držitelem turistické známky č.1097.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/expozice-lidove-architektury-prikazy-c1097

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hana - Skanzen

Byly jsme tu už dvakrát a moc se nám tu líbilo. Příjemné prostředí, pěkná muzika, je na co se dívat.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 423150
Měsíc: 14337
Den: 559