Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vranovice - vinařské muzeum a informační centrum

Vinařské muzeum ve Vranovicích nedaleko Pohořelic bylo otevřeno roku 2011 v opraveném domě ve dvoře obecního úřadu. Budova předtím sloužila jako sklad obecního úřadu a ve sklepě se skladovaly brambory. Před budovou se nachází několik exponátů, například velký lis na víno z roku 1860, který se podařilo najít v Děvičanech u slovenských Levic. Dále jsou zde menší lisy, putny či dubové sudy. Uvnitř pak sídlí informační centrum a k vidění jsou zde předměty na výrobu a opravu nádob na víno a ještě fotografie místní vinařské organizace.

article preview

Jednu z našich letních dovolených jsme strávili na prosluněné Pálavě, během které jsme byli ubytováni ve Strachotíně. Po týdnu naše aktivní prázdninové odpočívání skončilo a tak jsme se v sobotní dopoledne vydali na zpáteční cestu domů do Olomouce. Sluníčko sice vystřídala zatažená obloha s drobným deštěm, ale ani nepříznivé počasí nám nezabránilo v tom, abychom se zastavili ve vinařské obci Vranovice. Měli jsme v plánu prohlédnou si místní tři zajímavosti.

Vranovice - vinařské muzeum a informační centrum - budova a expozice

Nejdříve jsme se zastavili u pěkné kaple Panny Marie a poté jsme si zajeli prohlédnout kostel Navštívení Panny Marie. Následně jsme odjeli k nedaleké budově informačního centra, v němž se nacházelo i malé vinařské muzeum. Auto jsme nechali stát na malinkém parkovišti přímo u budovy, v němž se kromě turistických informací daly získat fakta o vinařství v kraji. Nacházelo se zde totiž malé muzeum, věnované pěstování místního božského ovoce a jeho zpracování.

Vranovice - vinařské muzeum a informační centrum - budova

Venku před vchodem jsme shlédli historický lis z Děvičan u slovenských Levic z roku 1860, putny a také zde nechyběly dubové sudy. Všechny exponáty byly shromážděny na malém prostoru a schovány za plotem, zřejmě aby někdo nezatoužil zařadit si je do své vlastní vinařské sbírky. Potom jsme již vstoupili do nízké zelené budovy a ocitli jsme se tak v bývalém skladu obecního úřadu, sloužící v době naší návštěvy jako prodejna suvenýrů a turistických předmětů.

Vranovice - vinařské muzeum a informační centrum - expozice před budovou

Vytouženou turistickou známku jsme zde však nezískali, neboť je měli již vyprodané a tak jsme si dřevěné kolečko nechali poslat o měsíc později z Rýmařova. Dali jsme si alespoň razítko do památníku a ve stejné místnosti si prohlédli předměty na výrobu a opravu nádob na víno a ještě fotografie místní vinařské organizace. Slečna z íčka nám ještě nabídla možnost prohlédnout si sklepy, ve sklepě, kde před lety byly uloženy brambory, ale to jsme odmítli a vrátili se k autu. Vzápětí jsme odjeli odlovit místní kešku a poté jsme odjeli do Brna, kde jsme se najedli v obchodním centru Avion. Po jídle jsme nakoupili v Albertu a pak jsme odjeli domů do Olomouce, čímž se naše dovolená na Pálavě definitivně uzavřela.

Vranovice - vinařské muzeum a informační centrum - expozice v budově

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Vranovice_-_vinarske_muzeum_a_informacni_centrum/

Historie :

Vinařské muzeum ve Vranovicích nedaleko Pohořelic bylo otevřeno roku 2011 v opraveném domě ve dvoře obecního úřadu. Budova předtím sloužila jako sklad obecního úřadu a ve sklepě se skladovaly brambory. Před budovou se nachází několik exponátů, například velký lis na víno z roku 1860, který se podařilo najít v Děvičanech u slovenských Levic. Dále jsou zde menší lisy, putny či dubové sudy. Uvnitř pak sídlí informační centrum a k vidění jsou zde předměty na výrobu a opravu nádob na víno a ještě fotografie místní vinařské organizace. Ve sklepě je pak vinotéka s nabídkou zdejších vín.

Historie čerpána z webu

http://www.vranovice.eu

Vinařská obec Vranovice je držitelem turistické známky č.2064.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/vinarska-obec-vranovice-c2064

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 433508
Měsíc: 15432
Den: 610