Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bunč - Kubitova studánka

Kubitova studánka se nachází cca 200 metrů od Lesního penzionu Bunč v Chřibech. Od roku 1957 se jmenuje po svém zakladateli, kterým byl František Kubita, brašnář z Kroměříže. Ten hledal další zdroj vody pro letovisko Bunč a po delším hledání si všiml, že při cestě k arcibiskupské myslivně po pravé straně cesty vyvěrá z Vylízané skály pramínek vody.

article preview

Pohoří Chřiby na Východní Moravě rozhodně nevyniká závratnou nadmořskou výškou, vždyť nejvyšší vrchol Brdo sahá do nadmořské výšky 587 metrů, ale vše nahrazuje velkým množstvím zajímavostí, krásnou přírodou a cíli, za kterými lačný turista může vyrazit v kteroukoli roční dobu. I my jsme jich pár poznali během několika výletů do zdejšího kraje a jednou z nich byla Kubitova studánka. Za životodárným zdrojem vody jsme vyrazili od lesní chaty s restaurací jménem Bunč, odkud je nejjednodušší vyrazit různými směry po hřebenech Chřibů. Parkování zde bylo zdarma a náš stříbrný povoz francouzské výroby tady odpočíval až do pozdního odpoledne. Počasí bylo nádherné, sluníčko nás hřálo tak akorát, nefoukal žádný fukéř a tak nám nic nebránilo vyrazit na výlet o délce dvanáct kilometrů.

Bunč - Kubitova studánka - cesta po modré ke studánce Bunč - Kubitova studánka - lavičky u studánky

Než jsme vyrazili, v chatě na Bunči jsme si koupili turistickou známku a pak jsme již po asfaltové silničce vykročili na naši trasu po zelené značce, kterou chvilku doprovázela modrá kolegyně. Hned po 100 metrech jsme u cesty uviděli památník padlých partyzánů OLGA, který jsme si krátce prohlédli. Po dalších 100 metrech jsme z asfaltky odbočili doleva a po úzké pěšině jsme prudce sestoupili ke Kubitově studánce. Před pramenem vody jsme našli zánovní lavičky k posezení. Voda vytékala z trubky, zazděné do kamenné zídky a odtékala dolů lesem v úzkém korytu. Samozřejmě nás zajímalo, jak získal studánka své jméno a tak jsme nahlédli do vlastních vytištěných papírů....

Bunč - Kubitova studánka - pramen Bunč - Kubitova studánka - pramen

Dozvěděli jsme se, že studánka byla pojmenována podle svého zakladatele Františka Kubity, brašnáře z Kroměříže, který hledal další zdroj vody pro letovisko Bunč a po delším pátrání jej skutečně objevil. I když byla voda pitná a údajně sem pro ni jezdívají lidé z širokého okolí, neochutnali jsme ji a tak jsme se u Kubitovy studánky moc dlouho nezdrželi a druhou stranou jsme se vrátili na asfaltovou cestu. Pokračovali jsme v chůzi k další studánce, poté na Brdo s rozhlednou, ke kapli v Roštíně a pak zpátky na Bunč. O všech jednotlivých cílech se dočtete v samostatných článcích, pro vášnivé čtenáře je pak v sekci Velké povídání o výletech připraven příspěvek Jak jsme vyrazili na pupek Chřibů s názvem Brdo.

Bunč - Kubitova studánka - pramen Bunč - Kubitova studánka - pramen

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bunc_-_Kubitova_studanka/

Historie :

Kubitova studánka se nachází cca 200 m od Lesního penzionu Bunč v Chřibech. Od roku 1957 jmenuje Kubitova po svém zakladateli, kterým byl František Kubita, brašnář z Kroměříže.  Ten hledal další zdroj vody pro letovisko Bunč a po delším hledání si všiml, že při cestě k arcibiskupské myslivně po pravé straně cesty vyvěrá z Vylízané skály pramínek vody. Když zjistil, že voda je čistá a dobré chuti, přemýšlel, jak by tento zdroj podchytil. Protože voda vytékala z Vylízané skály u prašné cesty, musel cestu překopat a vodu potrubím svést do rokliny pod cestou, kde vybudoval kamenný rezervoár. Upravil okolí a byla na světě nová studánka s čistou a pramenitou vodou. Voda z ní je pitná, jezdívají sem lidé z okolí, aby si životodárnou tekutinu načerpali do přinesených lahví.

Historie čerpána z webu

http://www.estudanky.eu/443-kubitova-studanka

Kubitova studánka u Bunče nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 437059
Měsíc: 16017
Den: 658