Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chvalčov - studánka Sklenářka

Studánka Sklenářka se nachází v obci Chvalčov, v ulici Na Říce, před domem rodiny Sklenářů. Ti se o studánku řadu let starají, proto také byla po nich pojmenována. Studánka je na konci obce přímo u silnice, takže by jste ji neměli přehlédnout. Dle informační tabule se na tomto místě zdroj vody nacházel odedávna a studánka sloužila k odpočinku a osvěžení poutníků. Od roku 2006 zde probíhá každoroční akce Otevírání studánek. Na místě najdete jednoduché lavičky k posezení, informační tabuli a samozřejmě také pěkně upravený zdroj vody.

article preview

Studánka Sklenářka v obci Chvalčov se neplánovaně stala naším cílem v rámci jednodenního výletu, který jsme strávili celý v Bystřici pod Hostýnem a okolí. V tomto městě jsme dopoledne věnovali prohlídce zdejších památek strávili a následně jsme odjeli na malé parkoviště, nacházející se asi 700 metrů za Chvalčovem, odkud jsme pěšky vyrazili na Hostýn. Z poutního místa jsme pokračovali v procházce po hřebenu Hostýnských vrchů a poté jsme sestoupili dolů k našemu vozu, kterým jsme vzápětí zamířili domů do Olomouce.

Chvalčov - rozcestí lesní školka

V tuto chvíli mohl tento velký výlet skončit, ale nestalo se tak, protože náš hledač skrytých schránek projevil přání odlovit ještě poslední kešku tohoto dne, což byl také důvod, proč jsme se v Chvalčově zastavili u zmíněné studánky. Auto jsme zaparkovali na okraji silnice u domu rodiny Sklenářů, kteří se o zdroj vody řadu let starali a proto byla podle nich také pojmenována. Vzápětí jsme se vydali ke Sklenářce, kterou již pomalu přikrývala paní tma a chystala se k zaslouženému spánku.

Chvalčov - studánka Sklenářka - celkový pohled

Po dřevěné lávce jsme překonali malý příkop a po pár metrech jsme stanuli u životodárného zdroje pitné vody, která byla přiváděna po louce nataženou hadicí do asi metr dlouhého dřevěného korýtka. Proud vody pak padal do pěkného žlabu ze dřeva a následně odtékal pryč. Prostor okolo studánky byl velmi pěkně upraven, doplněn několika lavičkami, kameny připomínající menhiry a také dřevěným sloupem s i tabulí. Na ní jsme si přečetli několik skromných informací ze kterých nás zaujalo, že se na tomto místě od roku 2006 konala každoroční akce Otevírání studánek.

Chvalčov - studánka Sklenářka - informační tabule

Vzápětí jsme si studenou vodou  lehce opláchli obličej po náročném celodenním putování a pak nám již nic nebránilo v tom, abychom odlovili poslední kešku tohoto dlouhého dne. Po úspěšném nalezení skryté schránky jsme se vrátili přes lávku k našemu vozu, když se najednou spustil hustý déšť. Ani slavný režisér Steven Spielberg by závěr našeho putování nenačasoval lépe, protože mraky se kolem Bystřice pod Hostýnem proháněly skoro celý den, nicméně jsme byli mokrého osvěžení naštěstí ušetřeni.

Chvalčov - studánka Sklenářka - celkový pohled

V suchém triku jsme tak nastartovali náš francouzský vůz a odjeli domů do Olomouce. A to byl již závěr celodenního výletu v okolí Hostýna, který se vždy zjevoval poutníkům při jejich putováních, stejně jako maják na pobřeží, jenž ukazoval bezpečnou cestu námořníkům při jejich návratech na pevninu. Vášnivým čtenářům se bude jistě líbit můj článek Jak jsme z Chvalčova vyrazili na hřeben Hostýnských vrchů, který popisuje celé naše putování, stačí jej vyhledat v sekci Pěšky cestou necestou.

Chvalčov - studánka Sklenářka - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Chvalcov_-_studanka_Sklenarka/

Historie :

Studánka Sklenářka se nachází v obci Chvalčov, v ulici Na Říce, před domem rodiny Sklenářů. Ti se o studánku řadu let starají, proto také byla po nich pojmenována. Studánka je na konci obce přímo u silnice, takže by jste ji neměli přehlédnout.

Dle informační tabule se na tomto místě zdroj vody nacházel odedávna a studánka sloužila k odpočinku a osvěžení poutníků. Od roku 2006 zde probíhá každoroční akce Otevírání studánek. Na místě najdete jednoduché lavičky k posezení, informační tabuli a samozřejmě také pěkně upravený zdroj vody.

Historie čerpána z webu

www: www.obec-chvalcov.cz

Obec Chvalčov nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 23
Celkem: 434123
Měsíc: 15531
Den: 713