Jdi na obsah Jdi na menu
 


Loučka u Vizovic - studánka Chladná studna

Na severní straně Doubravy vyvěrá ze skály pramen vody, který má dle legendy uzdravující účinky. Nad pramenem stojí kaplička se sochou Panny Marie a tomuto místu se odedávna říká Chladná studna. Kaple zde postupně vznikala na přelomu 19. a 20 století na podkladě dvou neobvyklých uzdravení vodou z pramene: téměř slepého chlapce z Tichova a dívky z Vizovic, onemocnělé španělskou chřipkou. Její otec Jan Rechlík z Vizovic vybudoval v roce 1905 u pramene kamenný portál, ke kterému byla v roce 1937 přistavěna kaple se sochou Panny Marie Lurdské a konána první pouť.

article preview

Na kouzelné místo Vizovických vrchů s názvem Chladná studna jsme se vydali první říjnový den jednoho roku, kdy hezky svítilo sluníčko a teplo bylo tak akorát na příjemný výlet. Auto jsme nechali na malém parkovišti u silnice, kde jsme našli mapu zdejšího kraje, do níž jsme krátce nahlédli. Poté jsme přešli napříč přes asfaltku a vydali se k rozhledně Doubrava, přičemž nás správným směrem vedla modrá značka. Kráčeli jsme po přímé široké lesní cestě vedoucí pořád nahoru a po půl kilometru chůze jsme mezi stromy přišli ke stožáru, jenž byl vybudován na podzim roku 2002.

Loučka - výhled z rozhledny na Vizovické vrchy Loučka - rozhledna Doubrava

Když jsme se pokochali výhledem a sešli dolů, tak jsme se rozhodli navštívit ještě na jedno zajímavé místo v lese, které se jmenovalo Chladná studna. Nabízely se dvě možnosti, kudy se ke studánce vydat. Buď jsme se mohli vrátit zpět na parkoviště a jít po zelené v podstatě stejným směrem jako k rozhledně, ale o něco níže anebo pokračovat 600 metrů dál po modré a pak odbočit na neznačenou lesní cestu, která by nás dovedla po 300 metrech na ono kouzelné místo. Zvolili jsme třetí variantu, která byla zároveň tou nejkratší.

Houba Houba

Od rozhledny jsme totiž zamířili kolmicí mezi modrou a zelenou trasou po vyšlapané sotva znatelné stezce, vedoucí po okraji lesa a mýtiny. Díky vymýceným stromům se nám právě zde naskytl netradiční pohled na rozhlednu, trčící nad korunami dřevěných bohatýrů. Po necelém kilometru jsme dorazili na pěkné místo se studánkou a lesní kaplí, jenž postupně vznikaly na přelomu 19. a 20 století na podkladě dvou neobvyklých uzdravení vodou z pramene, téměř slepého chlapce z Tichova a dívky z Vizovic, kteří onemocněli španělskou chřipkou.

Loučka - rozhledna Doubrava Loučka - studánka Chladná studna - kaple s lavičkou

Otec dívky zřídil v roce 1905 u pramene kamenný portál a roku 1937 přistavěl kapli se sochou Panny Marie Lurdské, ke které jsme se vydali nejdříve. Ve štítu kaple jsme spatřili nápis JHS a pod ním v klenuté klenbě další dva zlaté texty Marii zpívej a Marii vzývej. Zasklenému interiéru kapličky dominovala celkem velká socha Panny Marie v tradičním lurdském provedení, která byla obklopena květinovou výzdobou a svícemi. Nad oltářem jsme si přečetli nápis Zdrávas Panno Marie a pak jsme se již vydali k prameni. Přes celkem velký plac jsme přišli k lavičkám, kde jsme si doložili batohy a po několika schodech jsme sestoupili k pramenu.

Loučka - studánka Chladná studna - kaple Loučka - studánka Chladná studna - kaple

Voda tekla z krátké trubky zasazené do kamenné zdi a tak jsme se rozhodli vyzkoušet co je pravdy na oněch zmíněných pověstech. Načerpali jsme si tedy životodárnou tekutinu do přinesené plastové lahve a pak jsme se posadili na lavičky. Zde jsme lehce posvačili a ochutnali vodu, která nebyla špatné chuti, ale žádný zázrak jsme nezaznamenali ani bezprostředně po požití a ani později. Po krátkém odpočinku jsme se vydali po zelené značce zpět k autu. Lesní stezka opět mírně stoupala až na parkoviště, kde odpočíval náš francouzský stříbrňák, k němuž jsme brzy dorazili.

Loučka - studánka Chladná studna - pramen a kaple Loučka - studánka Chladná studna - pramen

Vzápětí jsme naším vozem odjeli do zaniklé pasekářské obce Ploština, kterou nacisté v dubnu 1945 vypálil za podporu partyzánů a její obyvatele zmasakrovali. O tomto smutném místě se více dozvíte v mém dalším příspěvku, tak mu také věnujte svou pozornost. Pokud vás zajímá průběh celého výletu, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme poprvé navštívili Vizovické vrchy. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se o své zážitky s ostatními turisty. Děkujeme.

Loučka - studánka Chladná studna - lavičky nedaleko kaple Loučka - výhled z rozhledny na Vizovické vrchy

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Loucka_-_studanka_Chladna_studna/

Historie :

Na severní straně Doubravy vyvěrá ze skály pramen vody, který má dle legendy uzdravující účinky. Nad pramenem stojí kaplička se sochou Panny Marie a tomuto místu se odedávna říká Chladná studna. Kaple zde postupně vznikala na přelomu 19. a 20 století na podkladě dvou neobvyklých uzdravení vodou z pramene: téměř slepého chlapce z Tichova a dívky z Vizovic, onemocnělé španělskou chřipkou. Její otec Jan Rechlík z Vizovic vybudoval v roce 1905 u pramene kamenný portál, ke kterému byla v roce 1937 přistavěna kaple se sochou Panny Marie Lurdské a konána první pouť.

V roce 1945 spadlo sestřelené čtyřmotorové německé letadlo asi 40 metrů od kaple. V okolí bylo všechno zničeno, hořel při výbuchu i les, ale na kapli neprasklo jediné sklo. Zbytky letadla byly umístěny v zámku ve Vizovicích. Poutě byly během druhé světové války a za komunistického režimu zakázány, jejich obnovení nastalo po roce 1989. Poslední úpravy proběhly v roce 1997.

Historie čerpána z webu

http://www.mestovizovice.cz/turista/historicke-pamatky/kaple-u-chladne-studny/

Studánka a poutní místo Chladná studna u Loučky nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 434431
Měsíc: 15496
Den: 809