Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravany - studánka U Hlavinků

Studánka U Hlavinků se nachází v údolí potoka Moštěnky, pouhých 500 metrů od oblíbené restaurace Kameňácká myslivna nalevo pod svahem směrem k osadě Zavadilka. Od silničky k prameni vede vyšlapaná cestička, která končí u tří schodů, po nichž lze sestoupit dolů mezi kamennou zídku. Ta ze tří stran obklopuje studánku a z jedné z nich trčí klasický pákový ventil, kterým stačí otočit a začne z něj téci osvěžující životodárná tekutina. Voda má dokonce tak mimořádnou kvalitu, že se v soutěží při ochutnávání vody ze studánek umisťuje na předních příčkách. Netradiční košty vody z chřibských studánek každoročně 28. října na hradisku sv. Klimenta organizuje známý kyjovský muzikant, folklorista a obyvatel Kameňáku Jura Petrů s přáteli. 

article preview

Pohoří Chřiby na středovýchodní Moravě rozhodně nevyniká závratnou nadmořskou výškou, vždyť nejvyšší vrchol Brdo má výšku 587 m n.m. Chybějící metry však nahrazuje velkým množstvím zajímavostí, krásnou přírodou a cíli, za kterými lačný turista může vyrazit v kteroukoli roční dobu. Takové nabídce jsme nemohli odolat, takže jsme do zdejšího kraje v průběhu let zavítali hned několikrát a nikdy jsme nebyli zklamáni. V rámci jednoho z našich jarních výletů jsme tento přírodní park navštívili znovu a poprvé jsme zavítali do okolí obce Moravany, kam nás přivábila procházka po naučné stezce s názvem Po hranici. Výchozí bod okružní trasy se nacházel u pěkného hotelu Kameňácká myslivna a po 3,6 kilometrech naučná stezka končila v osadě Zavadilka.

L - Moravany - studánka U Hlavinků 002 L - Moravany - studánka U Hlavinků 003 L - Moravany - studánka U Hlavinků 004

Nicméně do návratu k myslivně nám ještě zbývaly další dva kilometry a k našemu potěšení jsme na zbytku trasy narazili ještě na tři zajímavá místa. Posledním z nich byla studánka s názvem U Hlavinků, nacházející se pouhých 500 metrů od našeho cíle, k níž jsme odbočili, ačkoliv nám začínalo pomalu kručet v žaludku. Naštěstí pramen ležel jen kousek od cesty, takže jsme k němu po vyšlapané cestičce brzy přišli a po třech schodech jsme sestoupili dolů. Ocitli jsme se v sevření tří kamenných stěn a z jedné z nich trčel klasický pákový ventil, kterým stačilo otočit a začala z něj prýštit osvěžující životodárná tekutina. Sice jsme si pouze opláchli ruce a vodu neochutnali, ale údajně bývá velmi kvalitní a dokonce se v jedné zajímavé soutěží umisťuje na předních příčkách.

L - Moravany - studánka U Hlavinků 005 L - Moravany - studánka U Hlavinků 006

Z vytištěných papírů, které jsme si sebou přinesli vyplynulo, že se jedná o soutěž v ochutnávání vody z chřibských studánek, kterou každoročně 28. října na hradisku sv. Klimenta organizuje známý kyjovský muzikant, folklorista a obyvatel Kameňáku Jura Petrů s přáteli. Obyvatelé přilehlé chatové osady nad Kameňáckou myslivnou tak mohli být spokojeni vždy, když si ke studánce přišli načerpat vodu do přinesených lahví a později ji konzumovali na svých rezidencích. Následně jsme opustili prostor sevřený třemi stěnami a pod dohledem dřevěné víly, stojící ve svahu nad studánkou, jsme si přečetli poučnou pověst o lakotě a dobrém srdci, podle níž nedaleko studánky U Hlavinků žili manželé s deseti dětmi.

L - Moravany - studánka U Hlavinků 007 L - Moravany - studánka U Hlavinků 009 L - Moravany - studánka U Hlavinků 008 

Když jednoho roku nastalo sucho a na poli se neurodilo, odešly dvě nejstarší dospívající sestry Kateřina a Mařenka do města, aby si ve službě vydělaly nějaký groš. Cestou narazily na blátem zanesenou studánku, u níž se zastavily. K jejich překvapení je studánka lidským hlasem poprosila o vyčištění s tím, že se jim při zpáteční cestě odmění. Nevrlá Kateřina pomoc odmítla, ale Mařenka pramen řádně vyčistila. Dívky pak dorazily do města, v němž hodná Mařenka dostala službu u dobrých lidí a zlá Kateřina v domě bohatých měšťanů, aby si víc vydělala. Peníze obě střádaly do truhliček a z té svojí Mařenka na rozdíl od své sestry občas obdarovávala kolemjdoucí žebráky. Když služba oběma sestrám vypršela, vydaly se na zpáteční cestu domů a zastavily u studánky.

L - Moravany - studánka U Hlavinků 010  L - Moravany - studánka U Hlavinků 015 L - Moravany - studánka U Hlavinků 016

Nejprve se z křišťálové tůňky napila Mařenka a poté k ní přistoupila Kateřina. Studánka se však náhle zalila blátem, zakalila a temným hlasem lakomé dívce připomněla její dřívější neochotu. Pak dívky přišly domů, kde se Mařenka vlídně přivítala s rodinou a na stůl vysypala vydělané peníze, které dělila pro všechny. Kateřina se chtěla pochlubit s mnohem větším obnosem zlaťáků, ale z jejího ranečku vylezli hadi, žáby a štíři. Když jsme dočetli pěknou a poučnou pověst, vrátili jsme se na cestu a pokračovali dál směrem k myslivně. O oblíbené restauraci však již pojednává jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli rovněž někdy přečtěte. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v přírodním parku Chřiby hledali hraniční kameny.

L - Moravany - studánka U Hlavinků 013 L - Moravany - studánka U Hlavinků 018

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Moravany_-_studanka_U_Hlavinku/

Historie :

Studánka U Hlavinků se nachází v údolí potoka Moštěnky, pouhých 500 metrů od oblíbené restaurace Kameňácká myslivna nalevo pod svahem směrem k osadě Zavadilka. Od silničky k prameni vede vyšlapaná cestička, která končí u tří schodů, po nichž lze sestoupit dolů mezi kamennou zídku. Ta ze tří stran obklopuje studánku a z jedné z nich trčí klasický pákový ventil, kterým stačí otočit a začne z něj téci osvěžující životodárná tekutina. Voda má dokonce tak mimořádnou kvalitu, že se v soutěží při ochutnávání vody ze studánek umisťuje na předních příčkách. Netradiční košty vody z chřibských studánek každoročně 28. října na hradisku sv. Klimenta organizuje známý kyjovský muzikant, folklorista a obyvatel Kameňáku Jura Petrů s přáteli. Studánku U Hlavinků se dříve jmenovala Bruknerova a její pramen využívají samozřejmě všímaví kolemjdoucí, ale hlavně obyvatelé přilehlé chatové osady nad Kameňáckou myslivnou.

Pověst :

Podle pověsti ve vesnici nedaleko studánky U Hlavinků žili manželé s deseti dětmi a dvě nejstarší ratolesti, dospívající sestry Kateřina a Mařenka, se musely o své mladší sourozence starat. Jednou nastal velmi suchý rok a na poli se téměř nic neurodilo. Když už v rodině nebylo ani na chleba, obě sestry se rozhodly, že půjdou do služby, aby přinesly alespoň nějaký groš, aby ostatní nehladověli. Kateřina vyšla z domu téměř bez loučení, zatímco Mařenka všechny sourozence i rodiče se slzami v očích objala, požehnala a nezapomněla ani na slepice, psa a kočku. Celé utrmácené po čase potkaly zanedbanou a blátem zanesenou studánku, u níž se zastavily. K jejich překvapení k nim studánka promluvila lidským hlasem a poprosila o vyčištění s tím, že se jim při zpáteční cestě odmění. Nevrlá Kateřina sice pomoc odmítla, ale Mařenka nelenila, vyhrnula si rukávy a pramen řádně vyčistila tak, že se v její hladině brzy zaleskly sluneční paprsky. Studánka jí poděkovala a holky pak pokračovaly dál, až přišly do města, v němž Mařenka dostala službu hned v prvním stavení s dobrými lidmi. Kateřina ale ke službě hledala dům bohatých měšťanů, aby si víc vydělala, který potkala v sousedství. Těžce vydělané peníze obě střádaly do malých truhliček a z té svojí Mařenka tu a tam obdarovávala kolemjdoucí žebráky. Lakomá sestra však zcela zapomněla na svůj bídný původ a pokaždé chudáky jen odehnala ode dveří. Doba služby oběma sestrám vypršela a na zpáteční cestě se obě nezapomněly zastavit u studánky. Nejprve se z křišťálové tůňky napila Mařenka a poté k ní přistoupila Kateřina. Studánka se však náhle zalila blátem, zakalila a temným hlasem lakomé dívce připomněla její dřívější neochotu. Pak dívky přišly domů, kde se Mařenka vlídně přivítala rodiči a sourozenci, pohladila kočku a na stůl vysypala vydělané peníze, které začala rozdělovat pro všechny na více dílů. Kateřina se chtěla pochlubit s mnohem větším obnosem zlaťáků, které v bohatší rodině vydělala, ale sotva začala rozvazovat raneček, vylezli z něj samí hadi, žáby a štíři. Spravedlivému trestu tedy neušla….

Historie a pověst čerpána z webu

https://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/studanky-vypravuji-pribehy-studanka-u-hlavinku-20131117.html

Studánka U Hlavinků u Moravan nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 422762
Měsíc: 14173
Den: 564