Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusava - Hydrologická studánka

Studánka nad obcí Rusava byla u neznačené cesty vybudována v rámci sítě pozorovacích objektů státní hydrologické sítě, rozesetých po celé České republice. O studánku se stará Český hydrometeorologický ústav, který tímto způsobem sleduje vydatnost, jakost, teplotu a úroveň hladiny spodní vody. Studánka je tvořena dřevěnou stříškou, pod kterou se nachází kamenná zídka  s trubkou, z níž vytéká voda. Pramen se nachází v korytě bezejmenného přítoku říčky Rusava a její okolí je zpevněno kameny, které umožňují bezpečný pohyb okolo studánky.

article preview

Obec Rusava, rozkládající se v hlubokém údolí říčky stejného jména, jsme navštívili v rámci dvou jednodenních výletů, během nichž jsme se seznámili s nabídkou místních zajímavostí. Mezi oběma výlety uběhlo dlouhých 11 let a i když jsme toho při prvním navštívení viděli docela dost, také při druhé výpravě jsme objevili nové místa. Navíc jsme se zastavili i u všech turistických cílů, které jsme už viděli, takže jsme v této obci strávili celý den. Jednou ze zajímavostí, kterou jsme poznali až při druhé návštěvě byla Hydrologická studánka, jež se stala naším pátým cílem tohoto jarního výletu, během něhož nám přálo počasí. Sluníčko po zimním odpočinku svými paprsky mohutně zalévalo krajinu pod Hostýnem a rovněž naše maličkosti, což nám velmi zpříjemnilo březnové putování podhorskou obcí.

E - Rusava - Hydrologická studánka 001 E - Rusava - Hydrologická studánka 002 E - Rusava - Hydrologická studánka 003

Hydrologická studánka patřila mezi několik pramenů, které se nenacházely dole v údolí, nýbrž na úbočí jednoho ze svahů, svírajících Rusavu jako kleště. A i když jsme sem přijeli černým SUV korejské výroby, autem se k tomuto pramenu dojet nedalo. Autíčko jsme tedy zaparkovali na velkém prostranství naproti domu s číslem 200 a ještě než jsme vyrazili ke studánce, zamířili jsme na opačnou stranu. Na rozcestí u rusavského kina jsme si totiž už podruhé chtěli prohlédnout památník obětem I. a II. světové války, vybudovaný v druhé polovině 20. století a tak jsme přešli silnici na druhou stranu. O pár desítek vteřin později jsme si na pískovcového pomníku přečetli jména padlých občanů Rusavy v obou válkách a také jsme si na něm prohlédli reliéf s motivem setkání partyzána s bačou a ovečkami.

E - Rusava - rozcestník u kina E - Rusava - Hydrologická studánka 005 E - Rusava - Hydrologická studánka 007

Následně jsme se šli podívat na rozcestník u kina a tiše záviděli cyklistům, kteří seděli na terase restaurace Obecní dům, přičemž se nechali hladit jarním sluníčkem a zároveň popíjeli zrzavý mok. Polkli jsme na prázdno, zahnali hříšné myšlenky a vrátili se k autu, kolem něhož jsme pouze prošli a pokračovali dál. S pomocí železného mostu jsme překonali tok říčky Rusava a sledujíce červenou turistickou značku jsme pomalu stoupali do mírného kopce. Po zpevněné a široké lesní cestě se nám šlo dobře, dokud jsme ji na rozcestí nemuseli opustit, protože ke studánce značená trasa nevedla. Zároveň se povrch cesty díky intenzivní lesní těžbě a těžkým kolům traktorů změnil v oraniště, připomínající tankodrom. Museli jsme tak dávat pozor, kam položíme své obutí a vyhýbat se velkým loužím.

E - Rusava - Hydrologická studánka 008 E - Rusava - Hydrologická studánka 009 E - Rusava - Hydrologická studánka 010

Naštěstí jsme tímto způsobem museli překonat pouze 150 metrový úsek kolem bezejmenného přítoku říčky Rusavy, protože pak se studánka dole pod námi již objevila. Zabočili jsme doprava na uzoučkou pěšinku, která nás zavedla dolů ke zmíněnému přítoku, za nímž se studánka nacházela. Jelikož vodní tok teprve nabíral na síle a nebyl nijak široký, bez problémů jsme jej překonali s pomocí šikovně položených kamenů. Vzápětí jsme stanuli před pramenem vody, krytý dřevěnou stříškou, v jejíž horní části jsme nalezli cedulku s textem Objekt statní hydrologické pozorovací sítě. Okamžitě jsme si studánku pojmenovali Hydrologická, neboť dosud neměla žádný název a tento nám připadal jako nejvhodnější. O studánku se totiž staral Český hydrometeorologický ústav, který tímto způsobem sledoval vydatnost, jakost, teplotu a úroveň hladiny spodní vody.

E - Rusava - Hydrologická studánka 012 E - Rusava - Hydrologická studánka 016 E - Rusava - Hydrologická studánka 019

Voda vytékala z trubky, trčící z mechem porostlé kamenné zídky a na ní postavené hrníčky prozrazovaly, že by měla být pitná. Kvalitu životodárné tekutiny jsme však nevyzkoušeli, neboť zde chyběl rozbor vody a tak jsme nechtěli nic riskovat. Vzápětí jsme prozkoumali bezprostřední okolí pramene, které bylo silně podmáčené, ale díky položeným kamenům se nám to s velkou opatrností podařilo. Pak jsme již Hydrologickou studánku opustili, vrátili se na lesní cestu a pomalu se vydali na zpáteční cestu. Za rozcestím nejmladší členka výpravy splnila jeden z úkolů firmy Aktin a za přeskok potoka si připsala body do své výzvy. O chvíli později jsme již dorazili k autu, kterým jsme odjeli k Hurbanově studánce. Chcete-li vědět, co všechno jsme během tohoto putování viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme strávili celý den na Rusavě.

E - Rusava - Hydrologická studánka 024 E - Rusava - Hydrologická studánka 021 E - Rusava - Hydrologická studánka 023

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rusava_-_Hydrologicka_studanka/

Historie :

Studánka nad obcí Rusava byla u neznačené cesty vybudována v rámci sítě pozorovacích objektů státní hydrologické sítě, rozesetých po celé České republice. O studánku se stará Český hydrometeorologický ústav, který tímto způsobem sleduje vydatnost, jakost, teplotu a úroveň hladiny spodní vody. Studánka je tvořena dřevěnou stříškou, pod kterou se nachází kamenná zídka  s trubkou, z níž vytéká voda. Pramen se nachází v korytě bezejmenného přítoku říčky Rusava a její okolí je zpevněno kameny, které umožňují bezpečný pohyb okolo studánky.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://www.rusava.cz/25013-pamatky-obce-a-lidova-architektura

Obec Rusava je držitelem turistické známky č.770.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rusava-c770

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 16
Celkem: 437600
Měsíc: 16208
Den: 705