Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusava - studánka Hladná

Studánku Hladná pravděpodobně vybudovali obyvatelé přilehlých chatek a domků, aby měli zdroj vody blízko obydlí. Samotný pramen se ukrývá v dřevěné boudě s nápisem Hladná a o pár metrů níže voda vytéká ze dvou trubek, trčících vedle sebe ze svahu. Atmosféru místa dotváří lavička a v horkých letních dnech se dá v úkrytu pod stromy příjemně odpočinout. U pramene se nacházejí hrníčky, takže by voda měla být pitná, informace o rozboru a složení zde však chyběly.

article preview

Obec Rusava, rozkládající se v hlubokém údolí říčky stejného jména, jsme navštívili v rámci dvou jednodenních výletů, během nichž jsme se seznámili s nabídkou místních zajímavostí. Mezi oběma výlety uběhlo dlouhých 11 let a i když jsme toho při prvním navštívení viděli docela dost, také při druhé výpravě jsme objevili nové místa. Navíc jsme se zastavili i u všech turistických cílů, které jsme už viděli, takže jsme v této obci strávili celý den. Jednou ze zajímavostí, kterou jsme poznali až při druhé návštěvě byla studánka Hladná, jež se stala naším čtvrtým cílem tohoto jarního výletu, během něhož nám přálo počasí. Sluníčko po zimním odpočinku svými paprsky mohutně zalévalo krajinu pod Hostýnem a rovněž naše maličkosti, což nám velmi zpříjemnilo březnové putování podhorskou obcí.

D - Rusava - studánka Hladná 022 D - Rusava - studánka Hladná 021

Studánka Hladná patřila mezi několik pramenů, které se nenacházely dole v údolí, nýbrž na úbočí jednoho ze svahů, svírajících Rusavu jako kleště. A i když jsme sem přijeli černým SUV korejské výroby, autem se k Hladné dojet nedalo. Výstup k ní jsme si sice mohli významně zkrátit, pokud bychom povoz popohnali do kopce mezi chaty, u kterých končila slepá silnice, ale nakonec jsme si vybrali těžší variantu. Autíčko jsme tedy zaparkovali na velkém prostranství naproti domu s číslem 255 a po modře značené turistické značce jsme vyrazili vstříc 300 metrů vzdálené studánce. Cesta nejprve mírně stoupala kolem zmíněného domu, ovšem raději jsme kráčeli po jejím okraji, neboť komunikaci obsadilo vodstvo, stékající z lesních strání dolů do obce, přičemž životodárná tekutina nebrala na vědomí přilehlý odtokový kanál.

D - Rusava - studánka Hladná 001 D - Rusava - studánka Hladná 002 D - Rusava - studánka Hladná 003

Situace s vodou se nezměnila ani za zatáčkou, zato profil trati ano, jelikož se cesta najednou prudce zvedla, jakoby ji někdo z útrob země pořádně nakopl. Navíc byla trošku rozježděná od traktorů, kterých využívali lesníci při těžbě dřeva, takže se nám nahoru šlapalo docela těžko. V půli kopce jsme si trochu spravili náladu, neboť když jsme se při jedné ze zastávek vydýchávali a otočili se směrem k obci, naskytl se nám krásný výhled na část Rusavy a protější louky s rozesetými domky či chatkami. K podobným lidským obydlím jsme o chvíli později dorazili také my, přičemž se jednalo o již zmíněné chaty, k nimž vedla slepá silnice. Krátkého, leč náročného výstupu jsme ovšem nelitovali a s dobrou náladou pokračovali dál. Vzápětí jsme minuli osamělou turistku mířící opačným směrem a pak jsme již přišli k dřevěnému mostku.

D - Rusava - studánka Hladná 004 D - Rusava - studánka Hladná 005 D - Rusava - studánka Hladná 006

Po chatrném zařízení jsme přešli na druhou stranu, vstoupili do lesa a rozhlíželi se kolem sebe, jestli studánku už někde nezahlédneme. Stezka totiž zničehonic zmizela, takže nebylo jasné, kam se máme vydat, nicméně jsme nijak nebloudili a brzy jsme k pramenu dorazili. Nejvýraznějším prvkem lesního zátiší byla dřevěná bouda s nápisem Hladná, takže jsme získali rázný důkaz, že jsme se ocitli na tom správném místě. Pár metrů pod boudou vytékala voda ze dvou trubek, trčících vedle sebe ze svahu a i když zde chyběly informace o rozboru a složení, využili jsme přiložených hrníčků a studenou tekutinu jsme ochutnali. Nejmladší členka naší výpravy tím splnila jeden z úkolů firmy Aktin a připsala si body do své výzvy, což potvrdila pořízením fotografií při konzumaci životodárné tekutiny.

 D - Rusava - studánka Hladná 012 D - Rusava - studánka Hladná 020

Vedle pramene se nacházela lavička, jejíž nabídku k posezení jsme vzhledem k roční době nevyužili a také protože jsme ještě nebyli unavení. Místo odpočinku jsme prozkoumali jakousi nádržku obloženou dřevem, kterou protékala voda ze studánky a pak jsme již Hladnou opustili. Vrátili jsme se přes most zpátky na cestu a vydali se k našemu povozu. Během sestupu jsme se znovu kochali výhledy na obec a když jsme dorazili k autu, odjeli jsme hledat Hydrologickou studánku. O ní se více dozvíte v mém dalším článku, tak si jej ve volné chvíli také přečtěte. Chcete-li vědět, co všechno jsme během tohoto putování viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme strávili celý den na Rusavě. Pokud jste zde také byli, napište prosím pod článek svůj komentář. Děkujeme.

D - Rusava - studánka Hladná 015 D - Rusava - studánka Hladná 019 D - Rusava - studánka Hladná 013

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rusava_-_studanka_Hladna/

Historie :

Studánku Hladná pravděpodobně vybudovali obyvatelé přilehlých chatek a domků, aby měli zdroj vody blízko obydlí. Samotný pramen se ukrývá v dřevěné boudě s nápisem Hladná a o pár metrů níže voda vytéká ze dvou trubek, trčících vedle sebe ze svahu. Atmosféru místa dotváří lavička a v horkých letních dnech se dá v úkrytu pod stromy příjemně odpočinout. U pramene se nacházejí hrníčky, takže by voda měla být pitná, informace o rozboru a složení zde však chyběly.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://www.estudanky.eu/11843-pramen-hladna

Obec Rusava je držitelem turistické známky č.770.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rusava-c770

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 434665
Měsíc: 15538
Den: 836