Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chabičov - Dračí mlýn na Valše

Dračí mlýn stával ve slezském Chabičově již roku 1377 a jistě sloužil především pro obyvatele sousední obce Hrabyně, která byla založena ve stejném roce a vlastní mlýn neměla. Tehdy byl pravděpodobně dřevěný a teprve v průběhu dalších staletí byl přestavěn na zděný. Dlouhé roky byl mlýn v držení rodiny Uvírovy, která pro pohon kola využívala potoka Hrabyňka, jenž v suchých letech neměl vodu. Proto byl vedle mlýna vybudován rybník Valcha, jehož vodní sílu v dobách sucha mlynáři využívali. Plochu rybníka využívali obyvatelé či návštěvníci Chabičova k romantickým plavbám na lodičkách, které pravděpodobně probíhaly především v neděli a to v letech 1916 - 1919. Dokládají to dobové pohlednice, ale je možné, že plavby na mlýnském rybníku probíhaly i v jiném období.

article preview

Během třídenní dovolené na Hlučínsku jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. A protože se ve zdejším kraji v minulosti nacházelo velké množství vodních mlýnů, tak byla jen otázka času, než na nějaký narazíme. Jedním z nich byl Dračí mlýn na Valše u Chabičova ve Slezsku, který v této obci stával již roku 1377 a sloužil především pro obyvatele sousední Hrabyně, jenž byla založena ve stejném roce a vlastní mlýn neměla.

Chabičov ve Slezsku - Dračí mlýn Na Valše - mlýn

Jelikož budova sloužila v době naší návštěvy k bydlení, nechtěli jsme rušit jeho obyvatele a po příjezdu do Chabičova jsme náš vůz zaparkovali u lesa na konci rybníka. Jakmile jsme vystoupili z auta, synek odešel odlovit do lesa kešku a my ostatní jsme zatím obhlíželi mlýn z dálky. Naskytl se nám na něj opravdu romantický pohled, protože jsme se na mlýn dívali přes rybník Valcha, jehož vodní sílu v dobách sucha mlynáři využívali.

Chabičov ve Slezsku - Dračí mlýn Na Valše 09 - mlýn a rybník

Po rybníku se v letech 1916 - 1919 projížděli dámy a pánové na lodičkách v bílých rukavičkách, krytí před sluncem deštníky a zcela určitě vedli nezávazné rozhovory o ničem. Rybník však postupně zčásti zarostl žabincem a molo, od kterého lodičky odplouvaly odnesl čas, takže to od nás chtělo hodně silnou fantazii, abychom si romantické nedělní vyjížďky dokázali představit. Po několika minutách se synek vrátil z úspěšného lovu a tak jsme se po silnici vydali blíže k budově bývalého mlýna.

Chabičov ve Slezsku - Dračí mlýn Na Valše 05 - mlýn a silnice

Brzy jsme k němu dorazili a vyfotili si jej, přičemž jsme respektovali soukromí místních obyvatel, kteří v domě nahradili rodinu Uvírovu. V jejich držení byl mlýn po celá dlouhá léta, jenže když klapáč svou činnost ukončil roku 1925, tak byl přestavěn na hájenku a v pozdějších letech revírníka v domě vystřídali noví nájemci. Nás docela zajímalo, jestli někdo z jejich potomků ještě v bývalém mlýně bydlí, ale tuto skutečnost se nám nepodařilo zjistit.

Chabičov ve Slezsku - Dračí mlýn Na Valše 07 - mlýn

Když jsme si dům prohlédli, vrátili jsme se po silnici zpátky k autu, kterým jsme vzápětí odjeli do sousední Hrabyně. Zde jsme navštívili gigantický památník, jenž byl vybudován na místě nejtěžších bojů ostravsko-opavské operace v závěru druhé světové války se spoustou smutných expozic. O tomto betonovém monstru však již pojednává jiný můj článek, tak si jej také někdy můžete přečíst, vášnivým čtenářům pak doporučuji zabrousit do sekce Velké povídání o výletech, kde je popsána celá naše dovolená na Hlučínsku.

Chabičov ve Slezsku - Dračí mlýn Na Valše 01 - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Chabicov_-_Draci_mlyn_na_Valse/

Historie :

Dračí mlýn stával ve slezském Chabičově již roku 1377 a jistě sloužil především pro obyvatele sousední obce Hrabyně, která byla založena ve stejném roce a vlastní mlýn neměla. Tehdy byl pravděpodobně dřevěný a teprve v průběhu dalších staletí byl přestavěn na zděný. Dlouhé roky byl mlýn v držení rodiny Uvírovy, která pro pohon kola využívala potoka Hrabyňka, jenž v suchých letech neměl vodu. Proto byl vedle mlýna vybudován rybník Valcha, jehož vodní sílu v dobách sucha mlynáři využívali.

Plochu rybníka využívali obyvatelé či návštěvníci Chabičova k romantickým plavbám na lodičkách, které pravděpodobně probíhaly především v neděli a to v letech 1916 - 1919. Dokládají to dobové pohlednice, ale je možné, že plavby na mlýnském rybníku probíhaly i v jiném období.

Mletí v Dračím mlýně skončilo roku 1925, kdy bylo zrušeno a dům byl přestavěn na hájovnu. Mlecí zařízení bylo demontováno a tím éra mlýna po staletích skončila. V pozdějších letech bylo obydlí revírníka předěláno na běžný obytný dům.

Historie čerpána z webu

http://vodnimlyny.cz/mlyny/mlyn/1376-draci-mlyn-na-valse

Dračí mlýn na Valše v Chabičově nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 423079
Měsíc: 14300
Den: 556