Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlučín - Havlíčkův mlýn

Havlíčkův mlýn v Hlučíně stojí dodnes spolu se sýpkou a hospodářskými budovami pod hrází Hlučínského jezera u bývalého řečiště řeky Opavy, dnes považovaném za dolní tok Vařešinky. Mlýn je zmiňován v historických pramenech již roku 1337, později byl nazýván Velký mlýn. V pobělohorské době náležel majitelům hlučínského panství a z tehdejších dokumentů lze vyčíst, že byl kamenný o čtyřech složeních.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Během našeho putování jsme si samozřejmě prošli také samotný Hlučín a jedním z našich cílů byl Havlíčkův mlýn na okraji města. Naším stříbrným autíčkem jsme přijeli až ke mlýnu a poté jsme náš vůz zaparkovali na lesní cestě.

Hlučín - Havlíčkův mlýn

Vzápětí jsme se vydali na obhlídku mlýna, jenž byl vystavěn na jednom z ramen řeky Opavy již ve 14.století.  Když jsme k bývalému mlýnu dorazili, před námi se nacházela budova z režných cihel, ze kterých bylo ve zdejším kraji postaveno mnoho domů. Bohužel jsme se na mlýn mohli podívat jen zpoza plotu, protože v době naší návštěvy sloužil k bydlení, nacházel se na soukromém pozemku a dle výhružných tabulí na plotě si svůj majetek majitelé velmi chránili.

Hlučín - Havlíčkův mlýn

Pěknou budovu mlýna, kterou po první světové válce získal mlynář Havlíček, jsme tak viděli pouze z dálky. Po chvíli  jsme se přesunuli k sousední sýpce, kde později vznikl penzion s restaurací a krátce jsme si ji prohlédli. Moderní ubytovací zařízení teprve vznikalo a tak jsme se zde již déle nezdržovali. Vrátili jsme s k autu, kterým jsme odjeli k nedalekému jezeru. Chcete-li vědět, jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si další moje články, popřípadě celé dobrodružství najdete v sekci Velké povídání o výletech.

Hlučín - Havlíčkův mlýn

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hlucin_-_Havlickuv_mlyn/

Historie :

Havlíčkův mlýn v Hlučíně stojí dodnes spolu se sýpkou a hospodářskými budovami pod hrází Hlučínského jezera u bývalého řečiště řeky Opavy, dnes považovaném za dolní tok Vařešinky. Mlýn je zmiňován v historických pramenech již roku 1337, později byl nazýván Velký mlýn. V pobělohorské době náležel majitelům hlučínského panství a z tehdejších dokumentů lze vyčíst, že byl kamenný o čtyřech složeních.

Tehdy se zrno v pytlích vynosilo po schodech do násypného koše, mlýn se spustil a na korčáku se nastavilo množství obilí, které se pak sypalo mezi kameny. Semletý produkt z kamenů zachytávaly stěny lubu a odtud se vlastní váhou sypal do pytlíku otřásaného hasačertem. Přes pytlík se vysela jemná mouka do moučnice, hrubá mouka, šrot a ostatní nevhodné produkty prošly pytlíkem na kmitající žejbro. To oddělilo šrot, plevy a hrubé nečistoty. Nejhrubší produkty co sklouzly po žejbru do šrotové truhly byly určené pro další mletí. Pod žejbro do druhé truhly podle velikosti ok padala hrubá mouka nebo krupice. Obsah ze šrotové truhly se nabíral a pak vynosil do násypného koše, pootočilo se lehčidlo, aby se kameny přiblížily a mlelo se znovu a znovu, až se podařilo maximum mouky prosít pytlíkem do moučnice. Žito muselo projít složením čtyřikrát a byly získány dva druhy mouky. Pšenice se mlela na pět průchodů soustrojím a získány byly tři druhy mouky - bělka, podbělka a mouka kruchová zvaná zadní, podle toho, zda pocházela z okraje či středu zrna. Proto se také zrno semílalo postupně, nikoliv jen tak, že se prostě mezi kameny rozdrtilo na prach.

V době 1. světové války patřil mlýn Wilhelmu Breilerovi a po připojení Hlučína k ČR v roce 1920 byla vytvořena společně s majitelem mlýna ve Lhotě u Opavy Janem Havlíčkem veřejná obchodní společnost „Hlučínský mlýn a pila Breiler a Havlíček v Hlučíně″. Roku 1921 získal Jan Havlíček tyto nemovitosti do svého vlastnictví, načež bylo jméno firmy změněno na „J. Havlíček, mlýny a pila Hlučín″. Po roce 1937, kdy se Jan Havlíček vzdal pro stáří provozování mlynářské živnosti, firmu převzal jeho syn Ladislav a vznikla tak firma „Havlíčkovy mlýny Hlučín, Havlíček a Hradský″ (Emanuel Hradský byl do té doby prokuristou).

V období druhé světové války si německá říše mlýn pronajala a tak se v něm mlelo na rozdíl od jiných až do roku 1945. Po roce 1948 mlýn zestátněn a mlýnice byla zbourána. Mlýnský náhon zanikl, mlýn byl zrušen a dům byl přestavěn na bydlení. Na východ od areálu stojí bývalá elektrárna, kde bývala pila. V současné době je mlýn zrekonstruován a v hlavní budově se nachází penzion s restaurací a vedlejší budova slouží k soukromým účelům.

Historie čerpána z webu

http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/7272-velky-mlyn

Město Hlučín je držitelem turistické zámky č.1133.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlucin-c1133

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kateřina - Výhružné cedule

Dobrý den, důvodem výhružných cedulí je skutečnost, že nás už 3x vykradli.

Jiří Vaníček - Re: Výhružné cedule

To mne mrzí..

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 434391
Měsíc: 15493
Den: 800