Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mohelnice - Vaškův mlýn a Brusova hospoda

Brusova hospoda byla kdysi součástí vedle stojícího mlýna, nazývaného Vaškův nebo také Horní či Vrchní, ale místní němečtí obyvatelé mu říkali Obere Műhle. Mlýn se vyskytoval i na nejstarších obrazech Mohelnice a první písemná zmínka o něm pochází již z roku 1275. V roce 1976 byl mlýn bohužel zbořen, zatímco obytný dům vedle něj a pila zůstaly ušetřeny. Před rokem 1990 získala dům rodinná firma, která záhy započala s nákladnou renovací exteriéru a interiéru a v roce 1998 Brusova hospoda přivítala první hosty. 

article preview

Mohelnice má na svém území mnoho památek a tak nám ani čtyři návštěvy tohoto města nestačily na to, abychom si všechny poctivě prohlédli. Proto jsme sem přijeli ještě popáté, abychom svůj rest odčinili. Tehdy jsme poznali několik zajímavostí možná menšího významu, ale přece jen souvisejících s historií města. Přijeli jsme sem opět autem, které jsme zaparkovali na rohu Třebovské a Sadové ulice. Zajímala nás zde totiž Brusova hospoda, ne tak kvůli jídlu, jako spíše pro její zajímavou minulost.

Mohelnice - Vaškův mlýn a Brusova hospoda

Vystoupili jsme tedy z našeho vozu a zvenku si starobylý a historicky zachovalý dům prohlédli. Viděli jsme bohužel pouze jeho exteriéry, jelikož samotný šenk byl zavřený a dovnitř jsme se tak nedostali. Když už nám interiéry zůstaly skryty, přečetli jsme si alespoň něco z historie domu, který dříve náležel ke mlýnu. Dozvěděli jsme se, že to byl jeden ze starších mlýnů v mohelnické oblasti a že klapáč stál na stejném místě sedm století. Když jsme se dočetli poslední řádky, nasedli jsme do auta, kterým jsme jeli navštívit dvě menší kapličky na okrajích města. I o nich se dočtete v mých příspěvcích, tak si je nezapomeňte také někdy přečíst.

Mohelnice - Vaškův mlýn a Brusova hospoda

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Mohelnice_-_Vaskuv_mlyn_a_Brusova_hospoda/

Historie :

Brusova hospoda byla kdysi součástí vedle stojícího mlýna, nazývaného Vaškův nebo také Horní či Vrchní, ale místní němečtí obyvatelé mu říkali Obere Műhle. Mlýn se vyskytoval i na nejstarších obrazech Mohelnice a první písemná zmínka o něm pochází již z roku 1275. V roce 1976 byl mlýn bohužel zbořen, zatímco obytný dům vedle něj a pila zůstaly ušetřeny.

Před rokem 1990 získala dům rodinná firma, která záhy započala s nákladnou renovací exteriéru a interiéru a v roce 1998 Brusova hospoda přivítala první hosty. Zařízení hospody pochází z počátku dvacátého století, jelikož převážná část nábytku a mnohé předměty včetně lavic, věšáků a židlí byly objeveny ve starých hospodách v okolí Mohelnice. Vnitřní výzdoba je tvořená obrazy z historie města Mohelnice a představuje její slavné rodáky. Nachází se zde také fotografie staré Mohelnice ze sbírek soukromých sběratelů či olejomalby, které pro hospodu vytvořil Richard Štipl z Mohelnice.

Brusova hospoda nabízí hotová jídla, sýrové a tvarůžkové speciality, minutkovou kuchyni i speciality šéfkuchaře. K dispozici sezonní posezení na zahrádce. Možnost uspořádání různých společenských akcí.

Brusova hospoda odvozuje svůj název od nejslavnějšího mohelnického rodáka Antonína Bruse, který se narodil v Mohelnici 13. února 1518. Během několika let po ukončení studií a vysvěcení na kněze dosáhl Brus nejvyšších poct a uznání v naší zemi i v zahraničí.

Historie čerpána z webu

http://www.brusovahospoda.cz/

Město Mohelnice je držitelem turistické zámky č.795.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mohelnice-c795

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 15
Celkem: 434100
Měsíc: 15524
Den: 695