Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potštát - Stanovského mlýn

Stanovského vodní mlýn v Potštátu, jemuž se říkalo také Horní nebo Podzámecký, byl pravděpodobně postaven někdy v 19. století, ale první zmínky o něm jsou až z dvacátých let 20. století. Tehdy se v čísle popisném 170 nacházel mlýn, jenž byl vybaven Francisovou turbínou a využíval vody potoka Veličky. Majiteli byli Rudolf Stanzl, Adolf Stanovski, držitelé firmy Stanovski v Odrách, za druhé světové války pak Jan Czech, jemuž byl mlýn kvůli německé národnosti konfiskován. V roce 1945 sem byl jako národní správce dosazen František Pešák. K 31. prosinci 1946 byl mlýn uzavřen, od té doby pravděpodobně nebyl uveden do provozu. Po roce 1950 byl přestavěn na rodinný dům, který je dodnes ve výborném stavu obýván.

article preview

Město Potštát jsme navštívili v rámci několika celodenních výletů, během nichž jsme se seznámili s místními památkami či zajímavostmi a jeden z nich jsme uskutečnili z velmi prozaického důvodu. V určitém životním období jsme se totiž jezdili dívat na vesnické rodinné domky, protože jsme si chtěli nějaký koupit a trávit v něm čas chalupařením. Když jsme vhodnou nemovitost objevili ve vsi Lipná nedaleko Potštátu, domluvili jsme si prohlídku domečku na jedno květnové odpoledne a protože jsme vždy rádi spojovali příjemné s užitečným, cestou jsme se zastavili na několika turisticky atraktivních místech. Krátce jsme se zdrželi také přímo v Potštátu, neboť jsme při minulých návštěvách vynechali Stanovského vodní mlýn a tak jsme této příležitosti využili k odstranění malého restu.

Potštát - bývalý Stanovského mlýn Potštát - bývalý Stanovského mlýn

Když jsme do Potštátu přijeli, navigace nás přivedla na velmi frekventovanou křižovatku ulic Olomoucká, Hranická a Oderská, u které stál rodinný dům s výraznou žluto - oranžovou fasádou. Naše stříbrné auto jsme zaparkovali na nedaleké autobusové zastávce a šli si bývalý klapáč prohlédnout. Před námi se ale nacházel obyčejný rodinný dům, jenž nám už ničím nepřipomínal mlýn, který byl kdysi vybavený Francisovou turbínou a využíval vody potoka Veličky. Prohlédli jsme si jej pouze ze dvou dostupných stran, vyfotili si jej a seznámili se s jeho historií, která se začala psát někdy v 19. století, kdy si jej vystavěl mlynář Stanovski. Rodinný klan Stanovských jej držel až do druhé světové války, kdy jej získal Jan Czech a přestože měl takové jméno, mlýn mu byl v roce 1945 kvůli německé národnosti konfiskován.

Potštát - bývalý Stanovského mlýn Potštát - bývalý Stanovského mlýn

Dále jsme se z vlastních vytištěných papírů dočetli, že ke konci roku 1946 byl mlýn uzavřen, od té doby pravděpodobně nebyl uveden do provozu. Po roce 1950 byl přestavěn na rodinný dům, který byl v době naší návštěvy ve výborném stavu. Více jsme toho o mlýně, který býval nazýván také jako Horní nebo Podzámecký nedozvěděli a tak jsme vrátili k autu, kterým jsme odjeli do obce Lipná. Zde jsme si kromě vyhlédnutého domku prohlédli také dřevěný kostelík sv. Jana Křtitele, o němž již pojednává jiný článek, tak si jej ve volné chvíli také můžete přečíst. Kompletní popis našeho putování najdete tradičně v sekci Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme v okolí Potštátu navštívili pár kostelů a pramen Odry. Pokud jste město Potštát také navštívili, můžete své poznatky napsat do komentářů pod článkem. Děkujeme.

Potštát - bývalý Stanovského mlýn - ilustrační foto Potštát - bývalý Stanovského mlýn - ilustrační foto

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Potstat_-_Stanovskeho_mlyn/

Historie :

Stanovského vodní mlýn v Potštátu, jemuž se říkalo také Horní nebo Podzámecký, byl pravděpodobně postaven někdy v 19. století, ale první zmínky o něm jsou až z dvacátých let 20. století. Tehdy se v čísle popisném 170 nacházel mlýn, vybavený Francisovou turbínou a využívající vody potoka Veličky. Majiteli byli Rudolf Stanzl, Adolf Stanovski, majitelé firmy Stanovski v Odrách, za druhé světové války pak Jan Czech, jemuž byl mlýn kvůli německé národnosti konfiskován. V roce 1945 sem byl jako národní správce dosazen František Pešák. K 31. prosinci 1946 byl mlýn uzavřen, od té doby pravděpodobně nebyl uveden do provozu. Po roce 1950 byl přestavěn na rodinný dům, který je dodnes ve výborném stavu obýván.

Historie čerpána z webu

http://www.historie.hranet.cz

Město Potštát je držitelem turistické známky č.1558.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/potstat-c1558

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 432345
Měsíc: 15509
Den: 467