Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brandýs nad Orlicí - Kopeckého mlýn v Loukotníku

Mlýn v Loukotníku postavil Václav Kopecký roku 1834 jako úplně nový, ale téhož roku vyhořel. Trvalo dvanáct let než byl znova obnoven, ale moc velký majetek majitelům mletí nevydělalo. Ani pekárna přistavěná ke mlýnu roku 1902 jim štěstí nepřinesla. Již roku 1906 mlýn zkrachoval, byl uzavřen a následně objekt koupila obec. Co se zde dělo bezprostředně poté není známo, ale možná zde byla nějaká pila, protože až do roku 1981 zde fungoval Dřevostav. Ten pak nahradila sběrna surovin, která byla zrušena v devadesátých letech 20. století. Potom byl objekt navrácen v restituci a byla započata rekonstrukce a přestavba na obytný dům.

article preview

Když jsme Brandýs nad Orlicí navštívili poprvé v rámci zimního výletu, tak jsme ve městě poznali spoustu památek a zajímavostí. Víceméně se jednalo o velmi známé památky nebo takové, které znají alespoň místní obyvatelé města. Naše druhá návštěva Brandýsa proběhla o půl roku později na začátku letních prázdnin a tehdy jsme si postupně prohlédli tři vodní mlýny, o kterých dle našeho názoru věděl jen málokdo.

Brandýs nad Orlicí - Kopeckého mlýn v Loukotníku 08 - boční pohled

Zastavili jsme se zde cestou na dovolenou, kterou jsme strávili v Orlických horách a když jsme do městečka přijeli, nejprve jsme si prohlédli místo, kde kdysi stával Harmsův mlýn a potom jsme zamířili za dalším bývalým klapáčem, kterým byl Kopeckého mlýn v Loukotníku. Auto jsme museli nechat u kruhového objezdu před rehabilitačním ústavem, protože silnice vedoucí k mlýnu byla uzavřena kvůli rekonstrukci.

Brandýs nad Orlicí - Kopeckého mlýn v Loukotníku 01 - celkový pohled

Pak jsme se vydali pěšky po Lázeňské ulici vstříc našemu cíli a po několika minutách chůze do mírného kopce jsme budovu mlýna našli. Již při prvním pohledu bylo vidět, že se zde již dávno nemlelo a že dům musel být několikrát přestavěn. I v době naší návštěvy zde probíhaly nějaké opravy, nový majitel patrně dům přestavoval na pohodlné bydlení. Zkrátka moc zajímavého toho k vidění na tomto mlýně nebylo, pouze Loukotnický potok, který kdysi roztáčel vodní mlýnské kolo, připomínal čemu kdysi budova sloužila.

Brandýs nad Orlicí - Kopeckého mlýn v Loukotníku 03 - Loukotnický potok

Následně jsme si přečetli pár informací z historie mlýna a pak jsme se vrátili zpátky k autu. V obchodě s potravinami jsme si koupili něco k zakousnutí a po lehkém občerstvení jsme nasedli do našeho vozu, kterým jsme odjeli za třetím a posledním mlýnem v Brandýse nad Orlicí. O něm se více dozvíte v mém následujícím článku.

Brandýs nad Orlicí - Kopeckého mlýn v Loukotníku 07 - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brandys_nad_Orlici_-_Kopeckeho_mlyn_v_Loukotniku/

Historie :

Mlýn v Loukotníku postavil Václav Kopecký roku 1834 jako úplně nový, ale téhož roku vyhořel. Trvalo dvanáct let než byl znova obnoven, ale moc velký majetek majitelům mletí nevydělalo. Ani pekárna přistavěná ke mlýnu roku 1902 jim štěstí nepřinesla. Již roku 1906 mlýn zkrachoval, byl uzavřen a následně objekt koupila obec.

Co se zde dělo bezprostředně poté není známo, ale možná zde byla nějaká pila, protože až do roku 1981 zde fungoval Dřevostav. Ten pak nahradila sběrna surovin, která byla zrušena v devadesátých letech 20. století. Potom byl objekt navrácen v restituci a byla započata rekonstrukce a přestavba na obytný dům.

Historie čerpána z webu

http://vodnimlyny.cz/mlyny/mlyn/517-mlyn-v-loukotniku

Brandýs nad Orlicí je držitelem turistické zámky č.1140.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brandys-nad-orlici-c1140

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 433630
Měsíc: 15424
Den: 575