Jdi na obsah Jdi na menu
 


Líně - památník 5. stíhacího leteckého pluku

Památník letců v obci Líně vznikl roku 2007 na frekventované křižovatce k poctě místního leteckého pluku. Má podobu stíhačky MIG-19, která stojí na třech betonových podstavcích ve tvaru komolých jehlanů. Památník je volně přístupný. Před námi se nacházel MiG-19PM, což byl záchytný stíhací letoun s trupovým označením 1045, jenž byl v provozu do roku 1972. Viděli jsme, že letoun byl posazen na tři betonové podstavce ve tvaru komolých jehlanů, což nám umožnilo podívat se i pod něj.

article preview

Obec Líně jsme navštívili v rámci letní dovolené, během níž jsme byli ubytováni ve Staňkově a tak jsme tehdy sjezdili spoustu míst v okolí tohoto západočeského městečka. Jeden den dovolené jsme ovšem strávili v plzeňské zoologické zahradě, kde jsme pobyli neuvěřitelných šest hodin a tak jsme byli odpoledne již celkem unaveni. Ovšem i tak jsme se během zpáteční cesty do Staňkova nechali naším hledačem ukrytých schránek ukecat, abychom se  ještě zastavili v obci Líně. V této obci nedaleko Plzně se totiž nacházel památník letců v podobě stíhačky MIG-19 z roku 2007, která v sobě skrývala jednu takou kešku, kterou chtěl náš lovec získat do své sbírky.

Líně - památník letců v podobě stíhačky MIG-19 - na mapy.cz

Odbočili jsme tedy z hlavní silnice do středu obce Líně a zanedlouho jsme naše stříbrné francouzské auto zaparkovali u netradičního památku. Vzápětí jsme se vydali na obhlídku MiG-19PM, což byl záchytný stíhací letoun s trupovým označením 1045, jenž byl v provozu do roku 1972. Stíhačka stála uprostřed křižovatky na třech betonových podstavcích ve tvaru komolých jehlanů, což nám umožnilo podívat se i pod letoun. Pod břichem stíhačky jsme zažívali zvláštní pocity, které trvaly tak dlouho, dokud jsme zde nenašli ukrytou schránku. Po odlovení keše jsme si památník obešli kolem dokola a při jeho obhlídce jsme na čelním podstavci spatřili nápis 1945 - 1991, pod ním vojenský znak a ještě níže druhý nápis 5. stíhací letecký pluk, který byl na letišti v Líních dislokován.

Líně - památník letců v podobě stíhačky MIG-19 Líně - památník letců v podobě stíhačky MIG-19

To bylo vše, co jsme mohli vidět a tak jsme nasedli do našeho pozemního přibližovadla a obec Líně jsme rychle opustili. Následně jsme se  vrátili do Staňkova, kde jsme byli ubytováni v rodinném domku s krytým bazénem, který jsme si užili i tento večer, neboť bylo docela horko. Chcete-li vědět, co všechno jsme v Plzni viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v plzeňské ZOO potkali dinosaury a dozvíte se víc. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se o své zážitky s ostatními turisty, kteří tak získají aktuální informace o daném místě. Děkujeme za váš zájem o tyto stránky a snad zůstanete našimi příznivci i do budoucna.

Líně - památník letců v podobě stíhačky MIG-19 Líně - památník letců v podobě stíhačky MIG-19

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Line_-_pamatnik_letcu/#07-Ln-pamtnkMIG-19.jpg

Zvláštní poděkování patří uživateli izzycz za poskytnutí většiny fotografií, které najdete zde :

https://izzycz.rajce.idnes.cz/Off_airport_-_Mig-19PM,_29.08.2015,_Line/

Historie :

Památník letců v obci Líně vznikl roku 2007 na frekventované křižovatce k poctě místního leteckého pluku. Má podobu stíhačky MIG-19, která stojí na třech betonových podstavcích ve tvaru komolých jehlanů. Památník je volně přístupný.

Historie čerpána z webu

http://www.waymarking.com/waymarks/WM6WCB_MiG_19PM_Ln283_u_Plzn283_Czech_Republic

Obec Líně nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 434252
Měsíc: 15511
Den: 771