Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravany - pomník padlých partyzánů

Ištokova chata na Zavadilce byla na jaře roku 1945 jednou ze základen partyzánské skupiny Kameňák. Navečer 14. dubna přijela na Kameňák skupina gestapáků, která chatu přepadla. Přežít se podařilo jen jedinému z partyzánů letci RAF Pavlu Svobodovi z nedalekých Bohuslavic. Na památku obětí stojí u zelené značky mezi Kameňákem a Zavadilkou památník se jmény padlých partyzánů.

article preview

Pohoří Chřiby na středovýchodní Moravě rozhodně nevyniká závratnou nadmořskou výškou, vždyť nejvyšší vrchol Brdo má výšku 587 m n.m. Chybějící metry však nahrazuje velkým množstvím zajímavostí, krásnou přírodou a cíli, za kterými lačný turista může vyrazit v kteroukoli roční dobu. Takové nabídce jsme nemohli odolat, takže jsme do zdejšího kraje v průběhu let zavítali hned několikrát a nikdy jsme nebyli zklamáni. V rámci jednoho z našich jarních výletů jsme tento přírodní park navštívili znovu a poprvé jsme zavítali do okolí obce Moravany, kam nás přivábila procházka po naučné stezce s názvem Po hranici. Výchozí bod okružní trasy se nacházel u pěkného hotelu Kameňácká myslivna a po 3,6 kilometrech naučná stezka končila v osadě Zavadilka.

J - Moravany - studánka Zavadilka 001 I - Moravany - Naučná stezka Po hranici 116

Nicméně do návratu k myslivně nám ještě zbývaly další dva kilometry a k našemu potěšení jsme na zbytku trasy narazili ještě na tři zajímavá místa. Když jsme Zavadilku opustili a vydali se na další cestu, tak jsme o 300 metrů dál narazili na druhou zajímavost, kterou představoval pomník partyzánů a sousední lom. Na toto místo nás upozornila chytrá tabule na okraji silničky a také náš lovec keší, který zde chtěl získal další úlovek do své sbírky, takže jsme se zde prostě museli zastavit. Nejprve jsme si ovšem přečetli fakta na tabuli, podle které jsme se nacházeli na místě bývalé Ištokovy chaty Vápenka. V ní bydlel velitel odbojové skupiny VELA Ištok Narcis, který sem zval na schůzky další členy a také příslušníky příbuzné skupiny Carbon.

K - Moravany - Pomník partyzánům 003 K - Moravany - Pomník partyzánům 004

Dne 14. dubna 1945 zde měla proběhnout další schůzka odbojářů i s jejich rodinnými příslušníky, jenže setkání bylo prozrazeno a chatu obklíčilo 22 členů německého komanda pod velením poručíka Wilyho Kunze. Jeden muž byl při akci zabit hned, zbytek chlapů pak nacisté zavřeli v chatě, do níž vhodili pancéřovou pěst a pak ji zapálili. Přežil jen Pavel Svoboda díky tomu, že měl na sobě anglickou uniformu a mluvil anglicky. Tento muž byl zatčen a spolu s ženami a dětmi byl odvezen na brněnské gestapo, kde byli brutálně mučeni, přičemž někteří z nich byli zabiti. Po skončení války pak byla ohořelá těla mužů převezena na hřbitov v Kyjově, kde byla řádně pohřbena. Na závěr jsme se dočetli, že Pavel Svoboda zemřel v roce 1993 a že velitel Wily Kunz byl popraven v dubnu 1946 v Kyjově.

K - Moravany - Pomník partyzánům 005 K - Moravany - Pomník partyzánům 006

Tabule nám pak poskytla ještě spoustu dalších informací o tom, co akci u Ištokovy chaty předcházelo a co se stalo potom. Když jsme si celý smutný příběh dočetli, pochopili jsme, proč zde už žádná chata nestojí a znovu si připomenuli, jaké hrůzy válka přináší. Pak jsme po schodech vystoupali nahoru k samotnému pomníku v podobě kamenné mohyla s černou deskou, na níž jsme si přečetli bílý text s věnováním a jmény obětí - Ištoka Narcise, Škopa Františka, Havlíčka Rafaela, Skřivánka Zdeňka, Pirdeka Jiřího a Grufíka Vladimíra. Před mohylou jsme spatřili kameny naznačenou obrubu hrobu a pak jsme se na chvíli posadili na lavičku. Následně jsme odtud nahlédli na dno lomu, v němž se těžil kámen a pak jsme se již vydali hledat kešku.

K - Moravany - Pomník partyzánům 007 K - Moravany - Pomník partyzánům 008 K - Moravany - Pomník partyzánům 009 

Po schodech jsme se vrátili na cestu a vzápětí jsme vkročili do lomu, kde jsme ukrytou schránku brzy objevili. Spokojeně jsme tak mohli pokračovat v našem putování, přičemž jsme kráčeli po pohodlné asfaltové silničce mírně dolů, takže cesta rychle ubíhala a brzy jsme došli ke studánce U Hlavinků. O zdroji životodárné tekutiny však již pojednává jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli rovněž někdy přečtěte. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v přírodním parku Chřiby hledali hraniční kameny.

K - Moravany - Pomník partyzánům 010 K - Moravany - Pomník partyzánům 011 K - Moravany - Pomník partyzánům 012 - lom Kameňák

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Moravany_-_pomnik_padlych_partyzanu/

Historie :

Ištokova chata na Zavadilce byla na jaře roku 1945 jednou ze základen partyzánské skupiny Kameňák. Navečer 14. dubna přijela na Kameňák skupina gestapáků, která chatu přepadla. Přežít se podařilo jen jedinému z partyzánů letci RAF Pavlu Svobodovi z nedalekých Bohuslavic. Na památku obětí stojí u zelené značky mezi Kameňákem a Zavadilkou památník se jmény padlých partyzánů.

Historie čerpána z webu

https://www.treking.cz/regiony/tri-pomniky-v-chribech.htm

Naučná stezka Po hranici v Chřibech je držitelem turistické známky č.2466.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/naucna-stezka-po-hranici-chriby-c2466

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 2
Celkem: 436142
Měsíc: 15637
Den: 395