Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová Ves I - památník bitvy u Kolína

Kamenný obelisk byla na vrcholu kopce Bedřichov mezi Novou Vsí I a Vítězovem vystavěn roku 1841 na popud majitele kolínského panství Václava Veitha a připomíná vítězství vojska habsburských dědičných zemí nad Pruskem 18. června 1757, které významně ovlivnilo výsledek sedmileté války. Ta byla součástí série evropských válek v polovině 18. století. Habsburská monarchie se v nich bránila opakovaným pokusům Pruska o uchvácení českých zemí, které byly úspěšné pouze v případě hrabství Kladského a většiny Slezska. Bitva u Kolína znamenala rozhodující obrat v bojích sedmileté války na českém území. Od jara 1757 se pruské armádě podařilo proniknout do Čech, oblehnout Prahu a izolovat v ní rakouské vojsko o síle 40 tis. mužů. Marii Terezii zbývala jediná bojeschopná armáda, kterou pod velením maršála Dauna vyslala Praze na pomoc.

article preview

První výpravu do okolí Kolína jsme podnikli díky náhodě, neboť jsme sem vezli prodaný kus nábytku z chalupy a aby se během přepravy nepoškodil, raději jsme ho v horkém letním dni do Peček doručili osobně. Následně jsme se v pátek večer ubytovali v penzionu Zlaté slunce, v němž jsme se dočkali vítaného srpnového ochlazení. Druhý den jsme celý strávili v Kouřimi a na neděli jsme si pak naplánovali poznávání turistických cílů v bezprostředním okolí okresního města Kolín. Nejprve jsme si prohlédli kostel a památník bitvy u Kolína v obci Křečhoř, odkud jsme zamířili na protější kopec Bedřichov. O pár minut později jsme projeli obcí Nová Ves I a poté nás úzká asfaltová silnice vedle směrem k zalesněnému kopci, pojmenovaném podle pruského krále Bedřicha, jenž měl na tomto kopci jedno z velitelských stanovišť během bitvy u Kolína v roce 1757.

X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 001 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 002

Blížili jsme se tak již k druhému velitelskému stanovišti, neboť před chvílí u Křečhoře jsme se nacházeli na návrší, kde rozbil svůj tábor legendární rakouský maršál Leopold hrabě Daun. Po chvilce jsme dojeli na okraj háje, který na mapě vypadal jako malý hrášek a vysadili jsme zde našeho hledače ukrytých schránek, který u silnice jednu z nich našel. My ostatní jsme zatím pokračovali v jízdě a za několik desítek vteřin jsme zastavili na malém plácku, kde jsme zaparkovali náš černý povoz. V autě jsme pár minut poseděli dokud nepřišel úspěšný lovec keší a pak jsme se společně vydali na vrchol kopce Bedřichov. Na rozcestníku u parkoviště jsme zjistili, že jsme od něj vzdáleni pouhých 200 metrů, což nám dodalo energii. Přidali jsme do kroku a pod dohledem vysílače českých radiokomunikací jsme zabočili mezi stromy.

X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 004 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 003 X - Nová Ves I - rozhledna Bedřichova vyhlídka 007

Vzápětí nás čekalo krátké a mírné stoupání, po jehož zdolání jsme vystoupili ze stínu stromů na palouk, na němž stála rozhledna a památník na zmíněnou bitvu. Nejprve jsme se rozhodli vystoupat na trojbokou dřevěnou věž a když jsme byli výhledy po několika minutách dostatečně nasyceni, tak jsme opatrně slezli dolů. Pustili jsme tak na rozhlednu dalšího zájemce, jelikož na Bedřichův kopec zrovna přišel osamocený pán z batohem a zvědavě hleděl na vyhlídkovou věž. Kromě nás se na palouku nacházel pouze pár mladých lidí, kteří dorazili už před námi a postávajíce u obelisku pouštěli svůj dron, jehož bzučení bylo docela otravné. Naštěstí se nám podařilo se s nimi domluvit, aby místo u památníku opustili, jelikož jsme si jej chtěli také prohlédnout a vyfotit.

Y - Nová Ves I - památník bitvy u Kolína 020 Y - Nová Ves I - památník bitvy u Kolína 003

Poděkovali jsme jim za ten přístup a začali jsme obelisk prozkoumávat. Na rozdíl od zdobného památníku u Křečhoře před námi stála jednoduchá stavba z pískovcových kvádrů ve tvaru vysokého štíhlého komolého jehlanu na hranolovém soklu, jejíž rozměry činily 4 x 4 metry. Když jsme památník obešli kolem dokola, našli jsme na něm jedinou desku s českým, německým a anglickým textem, která zde byla odhalena 18. června 2005. Pomysleli jsme si, že si zřejmě poražená pruská armáda nezasloužila velkolepější památník než ten, který zde byl vystavěn roku 1841 na popud majitele kolínského panství Václava Veitha. Pak jsme zamířili k panelu, na němž jsme se dozvěděli informace o Bedřichově kopci a bitvě v roce 1757, o níž jsme toho věděli spoustu už z návštěvy protějšího návrší u Křečhoře, takže jsme se tady dlouho nezdrželi a šli odlovit kešky.

Y - Nová Ves I - památník bitvy u Kolína 012 Y - Nová Ves I - památník bitvy u Kolína 002

Jednu jsme našli v křoví nedaleko památníku kousek od místa, kam i císařpán chodí pěšky, takže jsme museli dávat pozor, kam šlapeme. Druhou jsme pak úspěšně nalezli o pár desítek metrů dál a následně jsme se již vrátili k autu, jímž jsme odjeli do Kolína. Co bylo dál, to vám však již prozradí jiný můj článek. Pro zajímavost je potřeba uvést, že tento den byl ve znamení písmene K, jelikož jsme postupně zavítali do Křečhoře, Kolína a na zámek Kačina. Chcete-li vědět, co dalšího jsme tehdy viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme kroužili okolo Kolína a navštívili zámek Kačina. Pokud jste také navštívili tyto místa, napište pod článek komentáře. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě Kolína a jeho okolí, protože je tady opravdu krásně a památek nabízí tento kraj požehnaně.

Y - Nová Ves I - památník bitvy u Kolína 022 Y - Nová Ves I - památník bitvy u Kolína 011

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Nova_Ves_I_-_pamatnik_bitvy_u_Kolina/

Historie :

Kamenný obelisk byla na vrcholu kopce Bedřichov mezi Novou Vsí I a Vítězovem vystavěn roku 1841 na popud majitele kolínského panství Václava Veitha a připomíná vítězství vojska habsburských dědičných zemí nad Pruskem 18. června 1757, které významně ovlivnilo výsledek sedmileté války. Ta byla součástí série evropských válek v polovině 18. století. Habsburská monarchie se v nich bránila opakovaným pokusům Pruska o uchvácení českých zemí, které byly úspěšné pouze v případě hrabství Kladského a většiny Slezska. Bitva u Kolína znamenala rozhodující obrat v bojích sedmileté války na českém území. Od jara 1757 se pruské armádě podařilo proniknout do Čech, oblehnout Prahu a izolovat v ní rakouské vojsko o síle 40 tis. mužů. Marii Terezii zbývala jediná bojeschopná armáda, kterou pod velením maršála Dauna vyslala Praze na pomoc. Před útokem na vojsko, rozložené kolem města, dal Daun přednost ztěžování jeho zásobování. Podařilo se mu tak vylákat Prusy pod velením krále Fridricha II. k bitvě. Tu obě vojska svedla 18. 6. 1757 západně od Kolína a přes střídavý vývoj v ní nakonec Daunova armáda zvítězila a obrátila Prusy na ústup. Fridrich II. musel upustit od obléhání  Prahy a do konce léta se stáhl z Čech.

Slavnostní vysvěcení památníku mělo proběhnout při příležitosti rakousko-pruského vojenského cvičení, které v okolí proběhlo 22. - 28. září 1841. Rakouská válečná rada ovšem z diplomatických ohledů k pruské straně nezařadila svěcení památníku do oficiálního programu manévrů a správě velkostatku doporučila, aby na již vybudovaný pomník nebylo umísťováno nic, co by tuto bitvu připomínalo. Z tohoto důvodu na něj nebyly ani instalovány naplánované reliéfy s bitevními výjevy, jejichž předlohu vypracoval známý mnichovský sochař Michael Ludwig von Schwanthaler, autor řady pomníků v Německu a Rakousku. V roce 1866 se stal Bedřichov místem častých návštěv pruských vojáků ubytovaných v Kolíně, kteří vyhráli bitvu u Hradce Králové. Ti měli do pomníku nechat vyškrábat názvy bojišť, kde v roce 1866 zvítězili - Náchod, Česká Skalice, Jičín, Hradec Králové. Pomník zůstal ale oficiálně neoznačen až do roku 1889, kdy byl opraven a opatřen stručnými texty v češtině a němčině: „Na památku vítězství nad Prusy v sedmileté válce 18. června 1757 – Zur erinnerung an den Sieg über die Preussen in Siebenjährigen Krieg am 18. Juni 1757“. Nápis byl později odstraněn. Nová pamětní deska, vyhotovená podle návrhu akademického sochaře Miloslava Smrkovského, s českým, německým a anglickým textem, byla na pomníku odhalena 18. června 2005. Pomník je zapsán do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek.

Historie byla čerpána z těchto webů

https://www.bedrichovavyhlidka.cz/

https://www.hrady.cz/pomnik-pamatnik-pomnik-bitvy-u-kolina

Rozhledna Bedřichova vyhlídka je držitelem turistické známky č.2652.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bedrichova-vyhlidka-nova-ves-u-kolina-c2562

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 18
Celkem: 437425
Měsíc: 16153
Den: 676