Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kozákov - Riegrova chata

Riegrova chata na vrcholu Kozákova byla slavnostně otevřena roku 1928, ale již v prvním roce 20. století svijanský rodák akademický malíř Jan Prousek navrhl postavit na Kozákově rozhlednu spojenou s pseudorománskou kaplí věrozvěstů Cyrila a Metoděje, vyzdobenou mozaikou z místních polodrahokamů, aby připomínala krajinnou zvláštnost a přitom byla daleko viditelným znamením se svou věžičkou na nejvyšším vrcholu krajiny, ale nákladný záměr se nakonec neuskutečnil.

article preview

Na vrchol bývalé sopky Kozákov jsme vyjeli autem během jedné z několika týdenních dovolených v Českém Ráji, kdy jsme byli ubytováni v rodinném domě v Tatobitech. Na jeden z nejvyšších kopců v Českém Ráji, který čekal kupodivu na postavení rozhledny nejdéle, jsme se velice těšili a tak jsme sem přijeli hned druhý den této kouzelné dovolené. Když se naše stříbrné autíčko vyšplhalo nahoru na Kozákov, zaparkovali jsme jej na okraji silnice nedaleko Riegrovy chaty, která zde byla slavnostně otevřena KČT roku 1928 a následně jsme se vydali na procházku po vrcholu kopce.

Kozákov - pohled na kopec z Hamštejnu Kozákov - Riegrova chata a parkoviště

Již od parkoviště se nám otevřel pohled na Krkonoše, České středohoří, Jizerské, Lužické a dokonce i Orlické hory a to jsme ještě ani nemuseli vystoupat na pár desítek metrů vzdálenou rozhlednu. Jakmile jsme se pokochali krásy české krajiny na severu, zamířili jsme kolem Riegrovy chaty na druhou stranu kopce, odkud se nám otevřel výhled na Český ráj s hradem Trosky, rozhlednou Dubecko, Hruboskalsko a na mnoho dalších zajímavých míst. Strávili jsme zde několik minut a poté jsme se vydali k samotné Riegrově chatě, jenž sloužila turistům až do doby, než ji roku 1939 zabralo německé vojsko.

Kozákov - rozhledna - pohled na rozhledu Dubecko Kozákov - rozhledna - pohled na Krkonoše

Než jsme do chaty vstoupili, tak jsme si ve vedlejším stánku s občerstvením koupili zmrzlinu a osvěžili se tak po náročném celodenním putování. Teprve poté jsme vešli do útrob pěkně opravené chaty, která se po roce 1948 stala součástí socialistického podniku Restaurace a jídelny, v němž setrvala až do roku 1996, kdy byla navrácena Klubu českých turistů. U obsluhy si koupili dřevěnou turistickou známku a také jsme zde získali razítko do památníku. Teprve pak jsme se vydali k rozhledně, o které se však dočtete již v jiném mém článku, tak si jej nezapomeňte také někdy vyhledat.

Kozákov - rozhledna a Riegrova chata Kozákov - Riegrova chata

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kozakov_-_Riegrova_chata_a_rozhledna

Historie :

Riegrova chata na vrcholu Kozákova byla slavnostně otevřena roku 1928, ale již v prvním roce 20. století svijanský rodák akademický malíř Jan Prousek navrhl postavit na Kozákově rozhlednu spojenou s pseudorománskou kaplí věrozvěstů Cyrila a Metoděje, vyzdobenou mozaikou z místních polodrahokamů, aby připomínala krajinnou zvláštnost a přitom byla daleko viditelným znamením se svou věžičkou na nejvyšším vrcholu krajiny, ale nákladný záměr se nakonec neuskutečnil.

Roku 1923 navrhl předseda odboru KČT v Semilech Vilém Petržilka, aby na Kozákově místo památníku byla postavena turistická chata, která by nesla Riegrovo jméno, což se také o pět let později uskutečnilo. Za druhé světové války se chata na strategickém místě zalíbila německému vojsku, které ji také obsadilo. Po odchodu Němců v roce 1945 ji turisté opravili a opět zpřístupnili.

Komunisté v roce 1948 Klub českých turistů zrušili a chata se stala součástí Restaurace a jídelny. Další katastrofou byl požár, který chatu zčásti zasáhl v roce 1962, nicméně ke generální opravě se přistoupilo až o čtyři roky později. Po listopadu 1989 očekávali turisté, že v nových poměrech budou napraveny křivdy minulých let a že jim chata na Kozákově bude vrácena, jenomže oproti očekávání chata zůstala v majetku RaJ.

Až dne 20. 6. 1993 v rámci vzpomínkové akce k 65. výročí Riegrovy chaty podepsalo 366 turistů petici Parlamentu ČR požadující navrácení majetku Klubu českých turistů, ale k nápravě poměrů došlo až po složitém vývoji situace v roce 1996, kdy se majitelem konečně stal KČT. Poté proběhlo několik oprav, díky kterým turistům Riegrova chata nabízí veškerý komfort.

Historie čerpána z webu

http://www.interregion.cz

Kozákov je držitelem turistické známky č.146.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kozakov-c146

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 422950
Měsíc: 14237
Den: 524