Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamenná chata - horský penzion v Beskydech

První turistická chata pod Velkým Polomem byla postavena KČST Bezkyd na místě staré lovecké boudy, do níž se uchylovali turisté za špatného počasí. Turistický nápor však sílil a tak bylo rozhodnuto o výstavbě nové chaty, která byla umístěna asi kilometr pod Velkým Polomem, na místě zvaném Čerchlaný Beskyd v nadmořské výšce 945 metrů.

article preview

Kamenná chata na hřebenu Beskyd byla jedním z míst, které jsme navštívili během letní dovolené v tomto východním koutu naší republiky. Tehdy jsme si sice naplánovali několik pěších výletů, jenže člověk míní, příroda mění a tak se nám z původních čtyř výšlapů povedlo uskutečnit nakonec jeden jediný. Z Bocanovic jsme pěšky odešli na autobusovou zastávku v Dolní Lomné, odkud nás plechová krabice odvezla do Horní Lomné.

autobusová zastávka v Horní Lomné

Poté nás čekal velmi náročný výšlap na Muřínkový vrch a další stoupání na Velký Polom, z něhož jsme pak pokračovali dolů ke Kamenné chatě. Široká lesní cesta vedla ještě chvíli po vrcholové rovince a po pár desítkách metrů začala klesat. Míjeli jsme jeden hraniční kámen za druhým a stále sledovali červenou značku, která nás dovedla na rozcestí Pod Velkým Polomem, kde jsme se ale nezastavovali a kráčeli dál a dál.

rozcestí Pod Velkým Polomem

Volně klesající lesní svážnice nás chvíli vedla po mýtině, plné pařezů, větví a pohozených stromů a poté jsme dorazili do pěkného jehličnatého lesa. Mírně klesající cestou jsme v polovině tohoto úseku přešli přes malý plácek a po několika stovkách metrů jsme konečně z lesa vyšli na prostranství před Kamennou chatou. Velice nás překvapilo, že na lavičkách před chatou nikdo neseděl, ani naproti pod přístřeškem a na asfaltovém placu neparkovalo žádné auto.

Kamenná chata - horský penzion v Beskydech - Velký Polom

Všude bylo úplné liduprázdno a záhy jsme pochopili proč. Když jsme totiž přišli ke dveřím do chaty, zjistili jsme, že i v tento letní čas si majitelé dovolili mít tři dny v týdnu zavřeno. Mohli jsme tedy zapomenout na dobrou polévku a pivo, které jsme si uvnitř chtěli dát a také jsme ztratili šanci na zakoupení turistické známky a získání razítka do památníku. Všechno tedy bylo špatně a navíc začalo drobně pršet. Posadili jsme se pod krytý přístřešek a dali si malou svačinku ze svých zásob.

Kamenná chata - horský penzion v Beskydech - Velký Polom

Během přijímaní potravy jsme pozorovali chatu před sebou a když jsme se najedli, přečetli jsme si něco o její historii, která se začala psát roku 1929. Kamenná chata tehdy byla postavena na bývalých pastvinách kvůli velkému zájmu turistů vedle o šest let starší kolegyně s názvem Velký Polom, která již kapacitně nestačila. Stará dřevěná chata ve valašském stylu s věžičkou a zvonem roku 1960 vyhořela a na jejích základech byl vybudován hotel Tetřev, kam jezdívali hlavně školní výlety.

Kamenná chata - horský penzion v Beskydech - Velký Polom

Jenže my jsme žádnou druhou chatu vidět nemohli, protože hotel Tetřev byl roku 2009 kvůli zchátralosti stržen a na jeho místě jsme tak našli rovný plac s dětským pískovištěm a skluzavkou. Sotva jsme dočetli poslední řádky, objevila se vedle nás paní na kole, s níž jsme prohodili pár slov a která byla rovněž rozladěná ze zavřené chaty. Když smutně odjela na svém bicyklu pryč, rozhodli jsme se déle nečekat na zázrak v podobě zjevení majitelů či nenadálého zlepšení počasí a něco podniknout.

Kamenná chata - horský penzion v Beskydech - Velký Polom

Vstali jsme z laviček a na budově Kamenné chaty jsme si prohlédli pamětní desku, zavěšenou sem v roce 2013 na počest předního činovníka Klubu československých turistů Bohumila Kučery, který se zasloužil o propagaci turistiky a vybudování nové chaty. Vzápětí jsme zamířili k rozhledně Tetřev, stojící od roku 2011 přímo nad Kamennou chatou. O této netradiční vyhlídkové stavbě již pojednává jiný můj článek, tak si jej také někdy vyhledejte a přečtěte.

Kamenná chata - horský penzion v Beskydech - Velký Polom

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kamenna_chata_-_horsky_penzion_v_Beskydech/

Historie :

První turistická chata pod Velkým Polomem byla postavena KČST Bezkyd na místě staré lovecké boudy, do níž se uchylovali turisté za špatného počasí. Turistický nápor však sílil a tak bylo rozhodnuto o výstavbě nové chaty, která byla umístěna asi kilometr pod Velkým Polomem, na místě zvaném Čerchlaný Beskyd v nadmořské výšce 945 metrů.

Základní kámen byl na bývalé pastvině položen v roce 1923 a stal se doslova národní událostí pro celé Těšínsko. Projekt vypracovali architekti Kolář a Rubý z Ostravy a již v srpnu 1924 se útulna zvaná Velký Polom slavnostně otevřela. Jednalo se o dřevěnou stavbu na kamenném základě, provedenou ve valašském stylu s věžičkou a zvonem.

Již od začátku však chata se svými 35 lůžky kapacitně nestačila náporu turistů a tak byl v její blízkosti postaven nový dvoupatrový ubytovací objekt, který svému účelu sloužil od roku 1929 a od začátku nesl název Kamenná chata. Nabízela 28 pokojů a tři noclehárny, celkem tedy 110 lůžek, byla tu dokonce zavedena voda a elektřina, venku se nacházelo koupaliště a od Mostů u Jablunkova sem vedla silnice.

Od dubna 1930 se stal nájemcem Antonín Kučera a obě budovy byly pojmenovány „Kučerovi chaty“. V roce 1931 provedl KČST v Orlové stavební úpravy, při nichž byly obě budovy propojeny. O něco později zde došlo v areálu i k výstavbě lyžařských můstků. V roce 1935 chata na Velkém Polomu se spojenou vedlejší budovou nabízela 82 lůžek, kdy jeden nocleh stál 3 až 12 Kč.

Klub turistů vedl v té době přední činovník pan Bohumil Kučera (1884-1943), na jehož počest byla na zeď Kamenné chaty v roce 2013 zavěšena pamětní deska, věnovaná městem Orlová. V roce 1938 se obě chaty staly předmětem hraničních sporů, když místo obsadilo polské vojsko. Ač je záhy zase po vojenské mírové domluvě opustilo, na základě dohody mezi Polskem a Československem byla posunuta státní hranice a tak se chata ocitla na polském území.

Po skončení druhé světové války se chaty vrátily zpět k Československu a turistům sloužily až do dubna 1960, kdy stará dřevěná chata s názvem Velký vyhořela. Nicméně již o dva roky později byla však na svých základech postavena nová chata, které se začalo říkat hotel Tetřev a byla hojně využívána školami.

Druhou vlnu své slávy prožila ještě v 60.-70.letech 20.století, ale po nevydařené privatizaci a vleklých majetkových sporech hotel zchátral natolik, že musel být v roce 2009 stržen a zůstaly z něj jenom základy. Kamenná chata však svému účelu slouží dodnes a poskytuje turistům občerstvení celoročně.

Historie čerpána z webu

http://www.kamennachata.cz/

Kamenná chata Velký Polom je držitelem turistické známky č.935.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kamenna-chata-velky-polom-c935

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 436776
Měsíc: 15962
Den: 561