Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mosty u Jablunkova - hotel Fojtský grúň

Fojtský grúň je kopec vysoký 676 metrů a nachází se nad obcí Mosty u Jablunkova. Pod tímto vrcholem byl postaven největší srubový hotel v České republice a také velké sportovní  turistické centrum, které je zaměřeno na celoroční volnočasové aktivity. Bezprostřední okolí hotelu zdobí dřevěné sochy, které zde vznikly při každoroční řezbářské soutěži.

article preview

Během jedné letní dovolené v Beskydech jsme navštívili také Fojtský grúň v Mostech u Jablunkova. Autem jsme vyjeli prudké stoupání na úpatí kopce stejného jména, kde byl nedávno postaven největší srubový hotel v České republice. Zaparkovali jsme na velkém prostranství vedle krásné budovy a zamířili do restaurace.

Mosty u Jablunkova - Fojtský grúň 01 - celkový pohled před deštěm

Po schodech jsme vystoupali na terasu s letní zahrádkou, kde jsme marně hledali místo k sezení. Zrovna byl totiž čas oběda a i my jsme měli chuť na malé občerstvení, jenže restauraci obsadila tlupa německých motorkářů. Nemohli jsme jít ani dovnitř hotelu, protože tam zaměstnanci chystali svatební hostinu, ale naštěstí se uvolnilo místo u jednoho stolu na kryté terase a tak jsme se posadili, vybrali si polévky a dcera si dala palačinku.

Mosty u Jablunkova - Fojtský grúň 02 - vchod do restaurace

Po jídle jsme se pokochali výhledem z terasy na Mosty u Jablunkova, které jsme krásně měli dole před sebou. Očima jsme také hledali horský hřeben, z něhož jsme do Mostů o pár dní dříve sestoupili od chaty Skalka a samozřejmě jsme si rádi prohlédli i okolní krajinu.

Mosty u Jablunkova - Fojtský grúň 05 - výhled z terasy na hřeben Beskyd s Velkým Polomem

Následně jsme sešli po schodech dolů na parkoviště a prošli se kolem budovy hotelu, u něhož jsme shlédli velké množství dřevěných soch. Viděli jsme zde třeba medvěda, psa i s boudou, hada, vodní ptáky či sovu. Bohužel začalo zrovna pršet a tak jsme se odebrali schovat pod terasu.

Mosty u Jablunkova - Fojtský grúň 07 - sochy zvířat u hotelu

Přestávka se nám docela i hodila, protože jsme zamířili do recepce pro turistickou známku. Za okýnkem ale nikdo nebyl, tak jsme vyběhli do restaurace, kde jsme za výčepem našli ochotného pracovníka, který zavolal recepční. Spolu jsme sešli dolů, koupili si u slečny dřevěné kolečko a také jsme získali razítko do památníku. Mezitím největší déšť ustal a po chvilce přestaly padat i drobné kapky, takže jsme mohli pokračovat v obhlídce mohutného hotelu.

Mosty u Jablunkova - Fojtský grúň 09 - boční pohled na budovu

Za budovou jsme spatřili sjezdovky, začínající na vrcholu kopce se zvláštním názvem Fojtský Grúň. I na druhé straně hotelu jsme spatřili dřevěné sochy, jenže tentokrát to byly lidské postavy. A tak jsme pomalu minuli ženu s notebookem, chlápka s otevřenými ústy dokořán a motorovou pilou u nohou, stojící dívku, dvě děvčata sedící na pařezu či čerta a poustevníka s knihou.

Mosty u Jablunkova - Fojtský grúň 13 - sochy u zadní strany budovy

To jsme již došli zpátky k restauraci, odkud jsme zamířili k letní bobové dráze. Chvíli jsme uvažovali, jestli se projedeme, ale nakonec se nikomu z nás nechtělo. Syn odešel odlovit o kus dál kešku a my jsme na něj čekali v autě. Když konečně po dvaceti minutách dorazil, odjeli jsme autem dolů do Mostů, kde jsme se krátce zastavili v bývalém obydlí fojta a současném muzeu. O něm se více dozvíte v mém dalším příspěvku, tak si jej určitě nezapomeňte ve volné chvíli přečíst.

Mosty u Jablunkova - Fojtský grúň 18 -  bobová dráha

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Mosty_u_Jablunkova_-_hotel_Fojtsky_grun/

Historie :

Fojtský grúň je kopec vysoký 676 metrů a nachází se nad obcí Mosty u Jablunkova. Pod tímto vrcholem byl postaven největší srubový hotel v České republice a také velké sportovní  turistické centrum, které je zaměřeno na celoroční volnočasové aktivity. Bezprostřední okolí hotelu zdobí dřevěné sochy, které zde vznikly při každoroční řezbářské soutěži.

Historie čerpána z webu

https://www.hotelgrun.cz/cs/sport

Fojtský grúň v Mostech u Jablunkova je držitelem turistické známky č.2381.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/fojtsky-grun-beskydy-c2381

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 423076
Měsíc: 14298
Den: 555