Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severka - horská chata v Beskydech

Ski areál Severka na severním svahu Kostelka začal psát svou historii roku 1962, kdy zde byla vybudována jednosedačková lanovka, která návštěvníkům sloužila do přelomu 70.-80. let minulého století. Tehdy byla zrušená a nahradil ji vlek Tatrapoma, který funguje dodnes a překonává převýšení 200 metrů. Ve stejné době byla v místech horní stanice zrušené lanovky postavena chata, která turistům i lyžařům poskytovala neocenitelné služby. Po revoluci roku 1989 přešla chata do soukromého vlastnictví, kde zůstala dodnes a nadále slouží pro turisty.

article preview

Horská chata Severka s přilehlým lyžařským areálem byla jedním z míst, které jsme navštívili v rámci letní dovolené v Beskydech, během níž jsme byli ubytováni v penzionu v Bocanovicích. V tomto východním koutu naší republiky jsme si sice naplánovali několik pěších výletů po hřebenech krásných Beskyd, jenže člověk míní, příroda a počasí mění a tak se nám z původních čtyř výšlapů povedlo uskutečnit nakonec jeden jediný.

Horní Lomná - konečná zastávka autobusu

Z Bocanovic jsme pěšky odešli na autobusovou zastávku v Dolní Lomné, odkud nás plechová krabice odvezla do Horní Lomné. Poté nás čekal dlouhý náročný výšlap na Muřínkový vrch a další stoupání na Velký Polom, z něhož jsme sestoupili ke Kamenné chatě a rozhledně Tetřev. Odtud jsme pokračovali dál po červené turistické značce. Netrvalo dlouho a dorazili jsme na rozcestí Kostelky, odkud nás krátké výrazné stoupání vyvedlo ven z lesa do lyžařského areálu Severka se čtyřmi sjezdovkami.

Horská chata Severka v Beskydech - cesta z Kamenné chaty na Severku - odbočka k chatě Severka

Z jedné sjezdovky se nám naskytl hezký výhled do centra Dolní Lomné. Nad touto obcí se pak vypínala Malá Kyčera s úboční osadou Novina, dále byla vidět Malá Kykula, vrchol Kozubové či Jablunkovská brázda s obcemi Návsí, Hrádek či Bystřice, nad nimiž se zvedal zamlžený česko-polský hřeben Slezských Beskyd. Větrné a uplakané počasí nám nedovolilo delší kochání, takže jsme po chvilce zamířili k chatě Severka.

Horská chata Severka v Beskydech - cesta z Kamenné chaty na Severku - výhled do údolí Lomné z odbočky

Opustili jsme tedy červenou trasu a podél sloupů lyžařského vleku jsme vyšlapali prudké stoupání na vrchol kopce Kostelky, kde byla šedesátých letech 20. století vystavěna turistická chata. Když jsme k ní dorazili, ocitli jsme se v místech, kde od roku 1962 stávala horní stanice jednosedačkové lanovky, jenž byla na přelomu 70.-80. let minulého století zrušena. Na nic jsme nečekali a z nevlídného počasí jsme utekli do příjemného prostředí chaty.

Horská chata Severka v Beskydech - cesta z Kamenné chaty na Severku - cesta k Severce

Prošli jsme vstupní halou a chodbou až do restaurace, kde jsme se posadili ke stolu v rohu místnosti. Kromě nás zde byli ještě dva turisté u okna, kteří v rozhovoru uvažovali o zrušení své další cesty a návratu do civilizace. U dalšího stolu uprostřed restaurace seděl starší pán, jehož hlídal velký pes, ležící klidně na podlaze. Brzy k nám přišla příjemná paní, u níž jsme si objednali dvě piva a stejný počet limonád pro děti.

Horská chata Severka v Beskydech - chata Severka

Neměli jsme v úmyslu jíst, jen jsme seděli, popíjeli přinesené nápoje, neslušně poslouchali rozhovor dvou pánů u okna a rozebírali situaci s počasím. Byli jsme rádi, že jsme se rozhodli odejít od zavřené Kamenné chaty, přece jen uvnitř Severky panovala odpolední pohoda a moc se nám odtud nechtělo. Navíc za oknem foukal ostrý vítr, který stavěl kapky deště takřka do vodorovné polohy, takže opravdu nebylo kam spěchat.

Horská chata Severka v Beskydech - chata Severka - zkoumání počasí

Dopili jsme nápoje a shodou šťastných okolností skoro ve stejnou chvíli přestalo pršet, takže jsme upustili od objednání druhé rundy a vstali jsme od stolu. V tom okamžiku se pes probudil a podíval se na nás, jakoby chtěl očima zjistit, jestli mu nebo jeho páníčkovi od nás nehrozí nějaké nebezpečí. Výsledek byl negativní a tak si zase položil hlavu na tlapky, čehož jsme využili a odpočívající šelmu jsme si pohladili.

Horská chata Severka v Beskydech - chata Severka

Pak jsme přišli k výčepu, kde jsme zaplatili útratu a získali dvě nekvalitní razítka do památníku. Chtěli jsme si koupit také turistickou známku, ale bohužel je již delší dobu neměli skladem, takže jsme si ji nechali později poslat od výrobce z Rýmařova. Mírně zklamáni jsme tedy z chaty vyšli ven, kde nám zklidněné počasí zase zvedlo náladu. Vzápětí jsme u Severky odlovili kešku a vydali se do zdolávání další porce kilometrů.

Horská chata Severka v Beskydech - chata Severka - nabídku bazénu jsme nevyužili

Vzápětí se od nás odpojil náš kačer a vydal se na vrchol kopce Kostelky pro další ukrytou schránku, zatímco my ostatní jsme se vrátili podél vleku dolů na červenou trasu. Zabočili jsme doprava a po 150 metrech jsme dorazili na místo, kde se zrovna budovala nová lanovka. Odtud jsme pohodlně přehlédli celý lyžařský areál Severka, vpravo jsme spatřili vrcholy Skalka a nižší Malou Skalku a přes údolí za nimi se objevil kromě Velké Čantoryje další významný vrchol Velký Stožek.

Horská chata Severka v Beskydech - cesta ze Severky na Skalku - dolní část vleku Severka

Zatímco jsme se kochali výhledem, shora se k nám jako kamzík blížil náš synek z úspěšného odlovu keše. Konečně minul poslední sloup lanovky, které zde o nějaký ten měsíc dříve usazoval vrtulník a poté se k nám opět připojil. Mohli jsme se tak společně vyrazit na další cestu směrem na další horskou chatu s názvem Skalka. Chcete-li se dozvědět další podrobnosti, přečtěte si článek o této horské chatě nebo si v sekci Velké povídání o výletech najděte příspěvek o celém putování po hřebenu Těšínských Beskyd.

Horská chata Severka v Beskydech - cesta ze Severky na Skalku - horní část vleku Severka

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Severka_-_horska_chata_v_Beskydech/

Historie :

Ski areál Severka na severním svahu Kostelka začal psát svou historii roku 1962, kdy zde byla vybudována jednosedačková lanovka, která návštěvníkům sloužila do přelomu 70.-80. let minulého století. Tehdy byla zrušená a nahradil ji vlek Tatrapoma, který funguje dodnes a překonává převýšení 200 metrů.

Ve stejné době byla v místech horní stanice zrušené lanovky postavena chata, která turistům i lyžařům poskytovala neocenitelné služby. Po revoluci roku 1989 přešla chata do soukromého vlastnictví, kde zůstala dodnes a nadále slouží pro turisty.

Ski areál Severka je vhodným zázemím pro rodiny s dětmi, ale také pro začátečníky a pokročilé. Na své si zde přijdou i nároční a zkušení lyžaři. Zkrátka nepřijdou ani snowboardisté, kteří mohou zajít do snowparku, v němž jsou přichystány boxy a raily. Milovníci běžeckého lyžování mají k dispozici hřebenovou trasu, která je pravidelně strojově upravována. Za dobrého počasí mohou mít návštěvníci jedinečný výhled na Malou Fatru a také vzdálené Tatry. Ski areál Severka má v provozu čtyři lyžařské vleky a celková délka sjezdovek je přes dva kilometry.

V roce 2018 byla do provozu dána lanovka, přivezená jako použitá z Itálie. Ubytování v chatě je možno v pokojích s vlastním či společným sociálním zařízením. Areál nabízí mnoho služeb, od restaurace pro pětapadesát osob, venkovní hřiště, ohniště s posezením po nejvýše položený nerezový bazén v České republice či posezení na letní terase s výhledem na Malou Fatru.

Historie čerpána z webu

http://www.severka.eu/

Horská chata Severka je držitelem turistické známky č.2047.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/chata-severka-dolni-lomna-c2047

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 436635
Měsíc: 15920
Den: 587