Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová Ves - chata Na vyhlídce

Chata Na vyhlídce byla postavena již před 300 lety a od začátku sloužila jako hostinec s názvem Gasthaus Dittrich. V letech 2005 - 2007 proběhla rekonstrukce celé chaty a tehdy zde vznikla ubytovací kapacita s 38 lůžky, restaurace a společenská místnost. Z původního lokálu se stala společenská místnost, kde původní strop, trámoví a kamenná zeď vytváří tu správnou atmosféru. Přibyla vkusně zařízená restaurace s kachlovými kamny a starými předměty. V roce 2014 byla u chaty postavena nová rozhledna.

article preview

Chata Na vyhlídce v malebné horské vesničce Nová Ves u Rýmařova, byla naším výchozím bodem jednu zimu, kdy jsme odtud vyrazili na běžkách na tři kilometry vzdálené rozcestí Mravencovka a poté jsme pokračovali na Alfrédku. I když sněhu jinde moc nebylo, tak díky tomu, že chata byla postavena ve vyšší nadmořské výšce na samém konci obce, zde bílá hmota vždy ležela poměrně dlouho. Když naše zelené korejské auto vyšplhalo serpentiny k chatě, nechali jsme jej odpočívat na velkém a prázdném parkovišti, kde o čtyři roky později vyrostla nová rozhledna. Vzápětí jsme si obuli boty na běžky, nasadili lyže a mírně zvlněným profilem, na němž jsme nemuseli překonávat téměř žádné převýšení, jsme vyrazili na zmíněné rozcestí Mravencovka.

Nová Ves - chata na Vyhlídce - u informační cedule - zima 2010 Nová Ves - chata na Vyhlídce - zima 2010

Zde jsme si lehce odpočinuli a po krátkém občerstvení jsme pokračovali další tři kilometry na horskou chatu Alfrédku. Na tomto úseku jsme museli překonat 200 metrů převýšení na dvou kilometrech a toto stoupání nám dalo řádně zabrat. Když jsme dorazili k našemu cíli, v bufetu jsme si dali polévku a po půlhodinovém odpočinku v teple jsme vyrazili na cestu zpět. Sjezd dolů jsme zvládli rychle, ovšem na rovince někteří z nás zažili krizi, nicméně jsme k chatě Na vyhlídce přece jen dojeli všichni v pořádku. Za vynaloženou námahu jsme se odměnili borůvkovými knedlíky, kofolou a kávou. Díky příjemné obsluze a také tomu, že chata byla v letech 2005 - 2007 zrekonstruována, moc se nám zde velmi líbilo.

Nová Ves - chata na Vyhlídce - zima 2010 

Po jídle jsme si prohlédli interiér restaurace, plný starých věcí. Našli jsme zde historické hudební nástroje, kachlové kamna, ohlávky pro koně, keramické nádoby, staré vysoké boty, obraz bůh ví koho, konvičky na mléko a další podobné předměty. Z historického hlediska se sem toto zařízení docela hodilo, protože chata Na vyhlídce byla postavena již před 300 lety a od začátku sloužila jako hostinec s názvem Gasthaus Dittrich. Když jsme si pěkné zařízení restaurace prohlédli, tak jsme na baru zaplatili útratu, koupili si dřevěnou turistickou známku a vzápětí jsme se vrátili k našemu autu na zasněženém parkovišti a odjeli domů do Olomouce.

Nová Ves - chata na Vyhlídce - interiér chaty Nová Ves - chata na Vyhlídce - interiér chaty

Podruhé jsme chatu Na vyhlídce navštívili během prodlouženého víkendu na chalupě, který jsme strávili v Benkově u Libiny. Auto jsme nechali na stejném místě jako při první návštěvě o čtyři roky dříve, ale plocha parkoviště od té doby dostala nový asfaltový kabát. Snad díky probíhající letní sezóně zde parkovalo mnoho aut, mezi nimiž jsme se protáhli k rozhledně, která tu mezitím vyrostla. Samozřejmě se všichni vydali nahoru a pokochali se výhledem na krásy Jeseníků. Potom jsme sestoupili dolů, přesunuli se k nedaleké chatě a jelikož jsme už měli hlad, tak jsme zde poobědvali. Na našem stole přistály tradiční borůvkové knedlíky, klasický český řízek a také maso v bramboráku.

Nová Ves - chata na Vyhlídce - pohled na chatu z rozhledny - léto 2014 Nová Ves - chata na Vyhlídce - léto 2014

Po výborném jídle jsme si krátce prohlédli téměř nezměněný interiér chaty. Při placení jsme získali razítko do památníku, které při první návštěvě neměli. Nová verze turistické známky s motivem chaty a rozhledny na druhé straně tehdy ještě neexistovala a nechali jsme si ji poslat až dva roky po tomto výletu. Pak jsme se vrátili k autu, kterým jsme odjeli do Karlovy Studánky, kde jsme poznali mnoho zajímavostí. O nich pojednávají jiné moje články, tak si vyhledejte a ve volné chvíli přečtěte. Chcete-li se dozvědět průběhy obou našich výletů, nahlédněte do sekce Velké povídání o výletech, kde na vás čeká zimní článek Jak jsme na běžkách vyrazili podruhé na Alfrédku a nepřejeli mravence. Letní příspěvek pak nese název Jak jsme poznali Rýmařov a Karlovu Studánku.

Nová Ves - chata na Vyhlídce - léto 2014 Nová Ves - chata na Vyhlídce - léto 2014

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Nova_Ves_-_chata_na_Vyhlidce/

Historie :

Chata Na vyhlídce byla postavena již před 300 lety a od začátku sloužila jako hostinec s názvem Gasthaus Dittrich. V letech 2005 - 2007 proběhla rekonstrukce celé chaty a tehdy zde vznikla ubytovací kapacita s 38 lůžky, restaurace a společenská místnost. Z původního lokálu se stala společenská místnost, kde původní strop, trámoví a kamenná zeď vytváří tu správnou atmosféru. Přibyla vkusně zařízená restaurace s kachlovými kamny a starými předměty. V roce 2014 byla u chaty postavena nová rozhledna.

Historie čerpána z webu

http://www.vyhlidka.net/

Chata Na vyhlídce v Nové Vsi je držitelem turistické známky č.1594.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/na-vyhlidce-nova-ves-c1594

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 434268
Měsíc: 15514
Den: 775