Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severka - Severomoravská chata v Jeseníkách

Severomoravská chata, zvaná Severka, byla postavena v roce 1933 německým turistickým spolkem. V roce 1962 chata do základů vyhořela a na jejím místě byla v roce 1967 dokončena nová chata, včetně hřiště a malého bazénu. Rekonstrukce chaty proběhla v roce 2003. Je zde možnost celoročního ubytováni i občerstveni. Chata leží v nadmořské výšce 850 metrů v masívu vrcholu Jeřáb (1 003 m). Od chaty se otevírají výhledy jen severním směrem k masívu Králického Sněžníku.

article preview

Severomoravská chata v pohoří Jeseníků byla jedním z našich cílů během dovolené na chalupě u babičky v Benkově. Příjezd k chatě Severka byl docela dobrodružný, protože jsme si zvolili kratší cestu přes Moravský Karlov, za kterým nás silnice přivedla do lesa se značkou zákaz vjezdu. Vzhledem k tomu, že nám docházel benzin a museli bychom se vrátit zpět a poté jet objížďkou asi 20 kilometrů, rozhodli jsme se zariskovat.

Severomoravská chata Severka v Jeseníkách

Pokračovali jsme po asfaltové silničce dál podél potoka Březná, přičemž jsme neustále stoupali do stále vyšší nadmořské výšky. Poté nás čekalo několik serpentin a na závěr stoupání další komplikace v podobě závodů horských kol Jeřáb. Pořadatelé na nás zírali jako na UFO, když se náš zelený korejský vůz vynořil z hlubokého lesa, ale k našemu překvapení zvedli vymezovací pásku a pustili nás dál. Pomalou jízdou jsme míjeli jednoho cyklistu za druhým a pak jsme konečně po sedmi kilometrech zaparkovali asi 500 metrů od Severomoravské chaty.

Severomoravská chata Severka v Jeseníkách

Zbytek cesty jsme došli pěšky a když se Severka před námi objevila, hodně se nám ulevilo. Nejprve jsme si chatu postavenou roku 1933 německým turistickým spolkem prohlédli z venku a pak jsme se pokochali výhledy směrem na Králický Sněžník. Vzhledem k tomu, že ráno pršelo, tak jsme moc vzdálenějších cílů neviděli a proto jsme po chvilce zamířili dovnitř chaty. Posadili jsme se ke stolu kousek od výčepu, objednali si kávu a borůvkové koláče.

Severomoravská chata Severka v Jeseníkách

Chvíli jsme poseděli, vydýchali stresující zážitky a když jsme se občerstvili, chtěli jsme si koupit turistickou známku. Bohužel ji už neměli, takže jsme koupili pouze suvenýr, které jsme později přestali sbírat. Alespoň jsme si do památníku dali razítko a větší kolečko jsme si objednali u výrobce o tři měsíce později. Poté jsme zaplatili a vrátili se k autu na okraji lesa.

Severomoravská chata Severka v Jeseníkách

Vzápětí jsme odjeli jinou silničkou směrem na Vysoký Potok a byli jsme rádi, že cesta vedla většinou z kopce, protože nám docházel pomalu benzín. Naštěstí jsme v pořádku dojeli do města Králíky, kde jsme nakrmili naše hladové autíčko a pak jsme se najedli i my, když jsme si dali oběd v restauraci na náměstí. Po jídle jsme zamířili do dělostřelecké tvrze Hůrka a poté do dalšího vojenského objektu v Lichkově. O nich se více dozvíte v mých dalším článcích.

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Severomoravska_chata_Severka/

Historie :

Severomoravská chata, zvaná Severka, byla postavena v roce 1933 německým turistickým spolkem. V roce 1962 chata do základů vyhořela a na jejím místě byla v roce 1967 dokončena nová chata, včetně hřiště a malého bazénu.

Rekonstrukce chaty proběhla v roce 2003. Je zde možnost celoročního ubytováni i občerstveni. Chata leží v nadmořské výšce 850 metrů v masívu vrcholu Jeřáb (1 003 m). Od chaty se otevírají výhledy jen severním směrem k masívu Králického Sněžníku.

Za pěkného počasí je dokonce dobře patrná Chata Paprsek v masívu Králického Sněžníku. U Severomoravské chaty je lyžařský vlek, od chaty lze vyrazit na řadu túr - jak v létě, tak v zimních měsících.

Historie čerpána z webu

http://www.severomoravska-chata.cz

Severomoravská chata je držitelem turistické známky č.1250.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/severomoravska-chata-c1250

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 436874
Měsíc: 15977
Den: 615