Jdi na obsah Jdi na menu
 


Říčky v Orlických horách - chata Perla

Horská chata Perla, postavená v roce 1984 jako podniková chata, nabízí rodinné ubytování v Orlických horách. Díky své poloze nedaleko ski areálu Říčky je ideálním místem pro pobyty s dětmi i skupinové pobyty. Ubytování Vám u nás zpříjemní hřiště 30x15m, ohniště, veranda, stolní tenis a pro nejmenší je připraveno pískoviště. Chata Perla je bohužel již několik let mimo provoz.

article preview

Chata Perla se stala jedním z našich cílů v rámci zimní dovolené v Orlických horách, během které jsme byli ubytováni v Nebeské Rybné. Uprostřed týdenního pobytu jsme autem odjeli do lyžařského střediska v Říčkách, kde jsme chtěli využít služeb lanovky a vyvézt se s běžkami na horský hřeben, ale nakonec jsme si na to s malými dětmi netroufli. Vrátili jsme se tedy k autu na obrovském parkovišti, kterým jsme vzápětí odjeli k horské chatě Perla.

Říčky - ski areál s lanovkou v zimě

Když jsme k ní po zasněžené silnici dorazili, zaparkovali jsme na kraji cesty a vydali se k pár metrů vzdálené chatě. Přijeli jsme sem hlavně kvůli tomu, že Perla byla držitelem turistické známky, ačkoliv jsme se tomu docela divili, neboť sloužila hlavně pro předem domluvené ubytované hosty a školní třídy. Nikoho jsme zde však nepotkali a když jsme přišli ke vchodu do chaty, narazili jsme na zavřené dveře, takže se naše obavy zcela naplnily.

Říčky - chata Perla v zimě

Už předem jsme totiž věděli, že Perla bývala často zavřená a turisté, toužící po dřevěném kolečku s čísle 1479 měli prostě smůlu. Na nás se však usmálo štěstí, nebo po chvíli bezradného postávání zničehonic přijel majitel chaty z nákupu potravin a s úsměvem nám prodal známky Říček a Perly. Dostali jsme také razítko do památníku, takže jsme byli velice spokojeni a rádi jsme pánovi poděkovali. Potom jsme se vrátili k autu a přemýšleli co budeme dělat dál.

Říčky - chata Perla v zimě

Chtěli jsme se někde proběhnout na lyžích, ale silnice do Orlického Záhoří byla totálně zasypaná sněhem a neprohrnutá a tak jsme se domluvili, že si prošlápneme stopu v místě našeho ubytování. Odjeli jsme tedy na oběd do hotelu Eduard v Rokytnici v Orlických horách a po jídle jsme jeli do Nebeské Rybné, kde jsme si na poli prošlápli stopu z malého kopce a lyžovali jsme zde hodinu a půl. To je však už jiný příběh....

Říčky - chata Perla v zimě

Orlické hory jsme si velmi oblíbili, neboť zde nebylo nijak přelidněno, místní domorodci se k nám vždy chovali laskavě, v zimě nebyla nouze o sníh a v létě jsme si zase vychutnávali krásy přírody. Během jedné letní dovolené jsme se ubytovali v příjemném penzionu přímo v Rokytnici v Orlických horách a hned na druhý den naplánovali hřebenovou túru. Z bohaté horské nabídky jsme si vybrali část z nejznámější hřebenovky nazvané Jiráskova cesta.

Orlické hory - výhled z rozhledny Anna

Po snídani jsme odjeli do Říček v Orlických horách, kde jsme náš vůz nechali na dolním parkovišti a vydali se k lanovce, kterou jsme se vyvezli na horský hřeben. Následně jsme přes Pěticestí a Mezivrší došli na Anenský vrch s rozhlednou, kde jsme se chvíli zdrželi a poté nás již čekal sestup zpátky do Říček. Z vršku se nám dobře šlapalo a tak jsme rychle došli zpět na rozcestí U Anenského vrchu, odkud nám k autu zbývaly více než čtyři kilometry.

Anenský vrch - rozcestník

Kráčeli jsme po úzké stezce částečně zarostlé trávou a obklopeni vzrostlými smrčky jsme klesali dolů níž a níž. Jednalo se o nezáživný a dlouhý úsek naší cesty, která se klikatila jako had. Už jsme byli docela unaveni a docela jsme se těšili až naše putování skončí. Po nekonečném klesání jsme se vynořili z lesa u chaty Alma, kde jsme se chvíli zastavili a pak jsme šli stále po modré značce, která nás dovedla k chatě Perla, jenž byla ale už několik let zavřená.

Říčky - chata Perla v létě

Docela nás mrzelo, že horská chata Perla, postavená v roce 1984 jako podniková chata už nesloužila k rodinným pobytům v krásných Orlických horách, ale nedalo se nic dělat. Neměli jsme tedy žádný důvod se zde dále zdržovat a tak jsme pokračovali dál. Za chatou jsme opustili modrou značku a kráčeli stále dolů po silnici. O kousek dál jsme se pokusili odlovit kešku na stromě, ale visela proklatě vysoko, takže jsme i přes velkou snahu nebyli úspěšní.

Říčky - chata Perla v létě

Po pár desítkách metrů jsme již minuli značku s názvem obce Říčky a poté nás silnice dovedla až k autu. Značně unaveni jsme do něj nasedli a odjeli pryč. Říčky jsme však ještě neopustili, neboť jsme se rozhodli navštívit Anenský mlýn a protože se z něj stal hotel, mysleli jsme si, že bychom se zde mohli najíst. Jestli se nám to povedlo se můžete dočíst v mém článku o bývalém mlýně, nebo si v sekci Velké povídání o výletech vyhledejte článek Jak jsme vyrazili z Říček na hřeben Orlických hor, který popisuje celé naše putování.

Říčky v Orlických horách - začátek obce

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Ricky_-_horska_chata_Perla/

Historie :

Horská chata Perla, postavená v roce 1984 jako podniková chata, nabízí rodinné ubytování v Orlických horách. Díky své poloze nedaleko ski areálu Říčky je ideálním místem pro pobyty s dětmi i skupinové pobyty. Ubytování Vám u nás zpříjemní hřiště 30x15m, ohniště, veranda, stolní tenis a pro nejmenší je připraveno pískoviště.

Horská chata je vhodná také pro školy v přírodě a lyžařské kurzy či firemní pobyt.Ubytování má kapacitu 57 – 63 lůžek, sociální zařízení není na pokojích, ale kvalita ubytování je na dobré úrovni. Domácí kuchyně pro ubytované hosty se stylovou jídelnou, kde si můžete vybrat ubytování s plnou penzí i polopenzí. Dvě klubovny ocení firmy pro školení a vzdělávací pobyty, ale i hosté pro svoji zábavu. Díky péči a starostlivosti svých nájemců si dodnes zachovává velmi pěkný turistický standard z celých Orlických hor.

Chata Perla je bohužel již několik let mimo provoz.

Historie čerpána z webu

http://www.treking.cz/chaty/perla.htm

Chata Perla v Říčkách v Orlických horách je držitelem turistické známky č.1479.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/chata-perla-c1479

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 434466
Měsíc: 15482
Den: 790