Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostatní parky a atrakce

Příspěvky

Praha - areál výstaviště v Holešovicích

Výstaviště v Praze Holešovicích vzniklo v části parku Královské obory při příležitosti Jubilejní zemské výstavy, uspořádané v roce 1891 v upomínku 100. výročí první Průmyslové výstavy, která se konala roku 1791. Během jejího konání od 15. května do 18. října navštívilo výstaviště přibližně 2,5 milionu lidí. Symbolem Výstaviště se stal Průmyslový palác, otevřený 15. března 1891, jenž byl vystavěn dle projektu architektů Bedřicha Münzbergera a Antonína Wiehla. Po ukončení první výstavy se na Výstavišti pořádalo mnoho dalších akcí, například Národopisná výstava českoslovanská roku 1895, Výstava architektury a inženýrství o tři roky později, dále v roce 1908 zde proběhla Jubilejní výstava Obchodní a živnostenské komory, na které v dalších letech navázaly Pražské vzorkové veletrhy, Hospodářské výstavy, Motoristické salony, Slovanská zemědělská výstava a mnoho dalších.

 
23. 11. 2023 | Rubrika: Ostatní parky a atrakce | Komentářů: 0

Kouty nad Desnou - pohádkový les

Koutecký les vznikl roku 2011 u známého lyžařského areálu. Jedná se o ojedinělou a rozsáhlou expozicí dřevěných soch a plastik, které vás provedou od dolního parkoviště areálu Kouty podél jednoho z přítoků Divoké Desné až k vládci Jeseníků. Sochy vytvořil pan Pecháček a jeho dílo zobrazuje tradiční řemesla tohoto podhorského kraje. Exponáty Pohádkového lesa byly vyřezávány motorovou pilou ze smrku, modřínu, dubu a topolu. Návštěvníci mohou navštívit Koutecký les v každém ročním období a denního i nočního času. Vstup je zdarma.

 
9. 12. 2019 | Rubrika: Ostatní parky a atrakce | Komentářů: 1

Horka nad Moravou - ekologické centrum Sluňákov

Sluňákov je název pro centrum ekologické výchovy v Horce nad Moravou u Olomouce, které byla založena Statutárním městem Olomouc v listopadu roku 2006. Centrum sídlí v nízkoenergetickém domě a kromě vlastní budovy centra patří ke Sluňákovu 15 ha pozemků, na kterých byl postupně vybudován Dům přírody Litovelského Pomoraví. Samotná budova centra je vystavěna z dřeva, betonu, skla, kamene a nepálených cihel. Jeho energetická spotřeba podstatně nižší než u běžného domu, využívá principů solární architektury, velké tloušťky izolací a větrání s rekuperací tepla. Jsou zde ale používány i ekologicky šetrné úklidové prostředky a recyklovaný papír. Při stravování jsou převážně využívány místní výrobky a biopotraviny. Stavba získala prestižní ocenění Grand prix architektů 2007.

 
25. 7. 2019 | Rubrika: Ostatní parky a atrakce | Komentářů: 0

Napajedla - hřebčín - chov anglického plnokrevníka

Slavný hřebčín ve městě Napajedla byl založen roku 1886, když se na panství rodiny Stouckau přiženil velký milovník dostihů Aristides Baltazzi. Právě Baltazzi po smrti Friedricha Stouckaua převzal panství a založil plnokrevný hřebčín. Ten se nacházel jižně od napajedelského zámku, ale později se přistavělo několik dalších stájí na různých místech v okolí.

 
27. 2. 2019 | Rubrika: Ostatní parky a atrakce | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 14
Celkem: 433407
Měsíc: 15491
Den: 642