Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brno - kaple sv. Františka v Židenicích

Kaple sv. Františka v brněnské městské části Židenice byla vybudována v Táborské ulici podle projektu brněnského architekta Julia Zedníka roku 1891 za více než 3 tisíce zlatých, které zaplatili manželé František a Anežka Vidlářovi. Slavnostní vysvěcení provedl 2. srpna téhož roku zábrdovickým farářem Leopoldem Kolářem. Původní zvon byl zabaven v roce 1942 k válečným účelům, nový byl pořízen roku 1949 při opravě kaple. Zařízení interiéru kaple pochází z doby jejího vzniku. Na oltáři visí obraz se sv. Františkem z Assisi, klečícím před Kristem a Pannou Marií. Boční oltář obsahuje novodobou sošku Panny Marie. U Kapličky stojí kamenný kříž s pozlaceným krucifixem z roku 1878, věnovaný manželi Taláckovými z jiné brněnské čtvrti Juliánov.

article preview

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že je absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv a tak jsme do tohoto velkého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Jeden z mnoha těchto výletů jsme podnikli z ryze praktických důvodů, neboť jsme rekonstruovali pokoj a potřebovali koupit korkové plotny pro zavěšení turistických známek, které v daném rozměru prodával jen brněnský hypermarket pro kutily. Nakonec jsme sice na stěnu pokoje nalepili polystyren, ale k tomuto rozhodnutí jsme dospěli právě až poté, co jsme korek viděli v Brně na vlastní oči. A jako většinu pracovních cest jsme i tuhle spojili s poznáním některých památek, přičemž jsme se tentokrát věnovali výhradně těm, nacházejícím se v brněnské městské části Židenice.

A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 001 A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 005

Jednou z nich byla kaple sv. Františka na Táborské ulici, nedaleko níž jsme zaparkovali naše černé SUV a vydali se na obhlídku církevní stavby. Nejprve jsme viděli boční část kapličky, na které se nacházelo okno s půlkruhovým záklenkem a sedlovou střechou, z níž vystupovala čtvercová věžička, zakončená jehlancovou stříškou a křížem. Ve věžičce naším očím neunikl zvon z roku 1949, který nahradil ten původní, zabavený během druhé světové války a pak jsme již dorazili k přední straně kapličky, která nebyla po architektonické stránce nijak výrazná. V dolní části trojúhelníkového štítu jsme totiž uviděli pouze kruhový výklenek a pod ním vstup do kaple s profilovaným ostěním, jinak nic víc na fasádě k obdivování nebylo a tak jsme přistoupili k částečně proskleným dveřím, abychom nahlédli dovnitř.

A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 019 A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 010 A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 004

Moc dobře však do interiéru vidět nebylo a ještě hůře se vnitřek fotil, ale i přes ztížené podmínky jsme shlédli mramorový oltář s obrazem sv. Františka z Assisi, klečícím před Kristem a Pannou Marií. Boční oltář obsahoval novodobou sošku Panny Marie, ale ostatní výzdoba pocházela z konce 19. století. S tím souvisela také tabulka za sklem, na které bylo napsáno, že kapli sv. Františka věnovali manželé František a Anežka Vidlákovi ze Židenic pro občany židenské a černovské 2. srpna 1891. Díky cedulce jsme se tak dozvěděli datum výstavby a zbytek jsme vyčetli o chvíli později, když jsme se vrátili do auta. Předtím jsme však ještě prozkoumali kamenný kříž s pozlaceným krucifixem z roku 1878, věnovaný manžely Taláckovými z jiné brněnské čtvrti Juliánov.

A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 014 A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 011 A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 009

Sochařské dílo stálo u boční strany stavby, na níž jsme spatřili stejné okno jako naproti a pak jsme došli k trojbokému presbytáři, jež byl členěn ozdobnými pilastry. Tím jsme obhlídku malé kapličky dokončili a tak jsme se vrátili k autu, kde jsme si z vlastních papírů nastudovali nepříliš bohatou historii stavby, která byla vybudována za více než 3 tisíce zlatých podle projektu brněnského architekta Julia Zedníka. Slavnostní vysvěcení provedl 2. srpna téhož roku zábrdovickým farářem Leopoldem Kolářem a to bylo vše, co jsme se o drobném svatostánku dozvěděli. Vzápětí jsme odjeli k židovskému hřbitovu, o němž se vše dočtete v mém dalším článku. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Brně poznávali zajímavosti městské části Židenice.

A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 015 A . Brno - Židenice - kaple sv. Františka 017

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/brno-kaple-sv-frantiska-v-zidenicich​

Historie :

Kaple sv. Františka v brněnské městské části Židenice byla vybudována v Táborské ulici podle projektu brněnského architekta Julia Zedníka roku 1891 za více než 3 tisíce zlatých, které zaplatili manželé František a Anežka Vidlářovi. Slavnostní vysvěcení provedl 2. srpna téhož roku zábrdovickým farářem Leopoldem Kolářem. Původní zvon byl zabaven v roce 1942 k válečným účelům, nový byl pořízen roku 1949 při opravě kaple. Zařízení interiéru kaple pochází z doby jejího vzniku. Na oltáři visí obraz se sv. Františkem z Assisi, klečícím před Kristem a Pannou Marií. Boční oltář obsahuje novodobou sošku Panny Marie. Na konci druhé světové války byla kaple poškozena ruským granátem a tak byla roku 1949 celá zrekonstruována. Další opravy kaple proběhly v letech 1927, 1991 a 2000. U Kapličky stojí kamenný kříž s pozlaceným krucifixem z roku 1878, věnovaný manžely Taláckovými z jiné brněnské čtvrti Juliánov. Na podstavci kříže se  dochoval poměrně vzácný symbol šípu a hada Urobora. 

Historie čerpána z webu

https://encyklopedie.brna.cz/

Město Brno je držitelem turistické známky č.480.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brno-c480

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 439674
Měsíc: 16751
Den: 520