Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie ve Výškovicích

Dnešní ostravská městská část Výškovice neměla svou kapli až do konce 19. století, jelikož zde žilo málo lidí, takže tu chyběla i škola. Od svého založení na začátku 15. století obec spadala pod farnost ve Staré Bělé. Pouze v letech 1624 - 1630 vykonávala duchovní správu farnost ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Až roku 1873 byla ve Výškovicích zřízena první škola a přicházely také první úvahy o výstavbě obecní kaple. V té době rostly proti dnešnímu kostelu lípy, pod nimiž stála jen malá kaplička zasvěcená sv. Janu Nepomuckému, jež sloužila jako zvonice. Myšlenky se změnily v realitu 6. září 1891, kdy byl položen základní kámen kaple Nanebevzetí Panny Marie, která byla o rok později slavnostně vysvěcena. A důvod zasvěcení ? To vám prozradí článek níže.

article preview

Ostrava se stala cílem mnoha našich výletů, neboť má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že bylo absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv a tak jsme do tohoto města na rozhraní Moravy a Slezska přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Jeden z těchto výletů jsme podnikli z pracovních důvodů, neboť jsme v Litovli zařizovali novou prodejnu mýdel, do které jsme sháněli dřevěné regály. Shodou okolností jsme zánovní kousky objevili v Šenově u Havířova, do něhož jsme po domluvě s prodejcem jedno březnové ráno vypravili a cestou jsme se zastavili v Ostravě, abychom poznali několik nových míst. Výlet jsme za krásného slunečného počasí zahájili v okrajové části města Stará Bělá a pak jsme se přesunuli do sousední čtvrti Výškovice.

Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice na mapy.cz

V obou ostravských obvodech jsme navštívili několik studánek a církevních památek, přičemž jednou z nich byla kaple Nanebevzetí Panny Marie. Po příjezdu do Výškovic jsme naše francouzské auto zaparkovali v těsné blízkosti církevní stavby a ihned jsme vyrazili na její obhlídku. Před námi stála jednolodní kaple s hranolovou věží, zakončenou jehlancovou střechou a křížem. Okna ve zvonicovém patře kryly dřevěné žaluzie, z nimiž se ukrýval zvon a o něco níže jsme spatřili trojúhelníkový štít, zasahující do korunní římsy. Dolní část průčelí zdobily lisény, mezi nimiž se nacházel vchod do svatostánku. Vzápětí jsme po několika schodech vystoupali k dřevěným dveřím, které však byly zamčené a tak jsme se do interiéru kaple bohužel nepodívali. Pokračovali jsme tedy v obhlídce exteriérů stavby.

Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice

Na obou bočních stranách jsme napočítali tři okna s půlkruhovými záklenky a když jsme pak slepou uličkou přišli k závěru kaple, objevili jsme trojboký presbytář, do něhož světlo propouštěla dvě stejná okna. Následně jsme se vrátili k průčelí a krátce shlédli kříž s Kristem. Více nám toho svatostánek k vidění nenabídl a tak jsme se vrátili k autu, v němž jsme se seznámili s jeho historií. Dočetli jsme se, že kaple byla postavena v letech 1891 – 1892 a z velmi zajímavého důvodu zasvěcena Panně Marii. Mezi lety 1880 a 1884 se totiž nad Ostravou proháněly silné bouře a průtrž mračen a hrozilo, že Výškovice budou na svátek Nanebevzetí Panny Marie zatopeny vodami Odry, jako se tomu často při dlouhotrvajících deštích stávalo. Voda se však obci vyhnula a od té doby místní obyvatelé na svátek Panny Marie platili mše svaté ve Staré Bělé.

Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice - kříž s Kristem u kaple

Zaujalo nás také povídání o tom, jak probíhalo slavnostní vysvěcení kaple, ze které měli vesničané opravdu velkou radost. Již v předvečer hlásily rány z hmoždířů následující slavnost a před osvětlenou kaplí se za doprovodu hudby seřadil průvod hasičů a veteránů s pochodněmi. Pak proběhla modlitba s chvalozpěvem a průvod prošel celou vesnicí, přičemž ve všech oknech plápolaly svíce a jako z jedněch úst znělo Zdrávas Maria. V den slavnosti 17. října 1892, již o třetí hodině ranní zvaly výstřely z hmoždířů ke slavnosti a v 8 hodin zde už stály zástupy lidí. Zpívaly se písně a průvod 53 bíle oděných družiček nesl obraz Matky Milostné. Potom se k nim a místním hasičům i veteránům s hudbou a prapory přidaly spolky hasičské z Proskovic, Staré Bělé a Zábřehu.

Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice

Když průvod přišel ke kapli, lidé postavili obraz ke kříži s Kristem, který tu už před výstavbou nového svatostánku stával a následně byl důstojným panem děkanem z Místku posvěcen, odnesen do kaple a umístěn na oltář. Potom byla kaple zasvěcena Panně Marii. Když jsme dočetli poslední řádky velmi poutavého příběhu, nastartovali jsme vůz a odjeli k modernímu kostelu sv. Ducha o kterém již pojednává jiný můj článek. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Ostravě poznávali zajímavosti městských části Stará Bělá a Výškovice. Pokud jste sem také zavítali, můžete své zážitky napsat do komentářů pod článek. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o daném místě, za což předem děkujeme.

Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice Ostrava - kaple Nanebevzetí Panny Marie - Výškovice

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/ostrava-kaple-nanebevzeti-panny-marie-vyskovice​

Historie :

Dnešní ostravská městská část Výškovice neměla svou kapli až do konce 19. století, jelikož zde žilo málo lidí, takže tu chyběla i škola. Od svého založení na začátku 15. století obec spadala pod farnost ve Staré Bělé. Pouze v letech 1624 - 1630 vykonávala duchovní správu farnost ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Až roku 1873 byla ve Výškovicích zřízena první škola a přicházely také první úvahy o výstavbě obecní kaple. V té době rostly proti dnešnímu kostelu lípy, pod nimiž stála jen malá kaplička zasvěcená sv. Janu Nepomuckému, jež sloužila jako zvonice. Myšlenky se změnily v realitu 6. září 1891, kdy byl položen základní kámen kaple Nanebevzetí Panny Marie, která byla o rok později slavnostně vysvěcena. A důvod zasvěcení ? Mezi lety 1880 a 1884 se nad Ostravou prohnaly silné bouře a průtrž mračen a hrozilo, že Výškovice budou na svátek Nanebevzetí Panny Marie zatopeny vodami Odry, jako se tomu často při dlouhotrvajících deštích stávalo. Voda se však obci vyhnula a od té doby platili výškovičtí mše svaté ve Staré Bělé na svátek Panny Marie. Proto pak nová kaple dostala zasvěcení Nanebevzetí Panny Marie.

Roku  1966 byla obec Výškovice vyfařena ze Staré Bělé, kam od svého vzniku patřila, a kde měla také svůj hřbitov. Nově byla přifařena k Zábřehu. Starší obyvatelé Výškovic tehdy nesli tento akt s dávkou nevole, mladší byli k nové situaci lhostejní. Od 1. ledna 1967 náležela kaple pod farnost Zábřeh. V té době byly ve výškovické kapli mše každou neděli od 10.30 hod. a v zasvěcené svátky v 18. hod. I v 60. letech byla účast na mších hojná. V případě příznivého počasí dokonce kaple nepostačovala svou kapacitou míst. Podíl věřících byl ¼ z Výškovic, ¾ z Jižního města. Někdy zde docházelo také ke křtům, ale křest probíhal častěji ve farním kostele v Zábřehu. Roku 1968 byla do kostela sv. Josefa v Moravské Ostravě pořízena nová Křížová cesta. Stará Křížová cesta, tvořená olejovými obrazy, byla prodána do Výškovic. 14 dobrovolníků za ni zaplatilo 700 Kčs. Křížová cesta byla ve výškovické kapli posvěcena 17. března 1968. Dnes je kostel výraznou dominantou starých Výškovic. V roce 2007 prošel celkovou rekonstrukcí. Mše se zde slouží v neděli v 7.15 a 18 hod, ve čtvrtky v 18. hodin.

Historie čerpána z webu

https://historie.ovajih.cz/kaple-nanebevzeti-panny-marie-ve-vyskovicich/

Město Ostrava je držitelem turistické známky č.737.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/ostrava-c737

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 439743
Měsíc: 16743
Den: 528