Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého ve Staré Bělé

Kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází na Mitrovické ulici v ostravské městské části Stará Bělá. Byla postavena nedaleko místního hřbitova někdy na přelomu 17. a 18. století v barokním slohu, který zůstal zachován do dnešních dnů. Podle pověsti se tak stalo mezi lety 1699 – 1719, kdy zde působil farář Jiří Abrahám Krsa, který byl pohřben na přilehlém hřbitově. Jisté je, že kaplička byla postavena dříve než nynější kostel sv. Jana Nepomuckého. Po sametové revoluci byla zásluhou Městského obvodu ve Staré Bělé kaplička opravena. Průčelí dominuje barokní štít s výklenkem uprostřed, kde patrně dříve stávala nějaká soška. Pod římsou se nachází vstup s dřevěnými dveřmi. Boční stěny jsou hladké bez oken, stejně jako zadní plochá část, u které zve k posezení lavička. Sedlová střecha kaple je krytá cihlovými taškami.

article preview

Ostrava se stala cílem mnoha našich výletů, neboť má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že bylo absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv a tak jsme do tohoto města na rozhraní Moravy a Slezska přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Jeden z těchto výletů jsme podnikli z pracovních důvodů, neboť jsme v Litovli zařizovali novou prodejnu mýdel, do které jsme sháněli dřevěné regály. Shodou okolností jsme zánovní kousky objevili v Šenově u Havířova, do něhož jsme po domluvě s prodejcem jedno březnové ráno vypravili a cestou jsme se zastavili v Ostravě, abychom poznali několik nových míst. Výlet jsme za krásného slunečného počasí zahájili v okrajové části města Stará Bělá, kde jsme na úvod prozkoumali hned trojici studánek.

Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého - Stará Bělá Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého - Stará Bělá

Následně jsme naším francouzským autem odjeli ke kapli sv. Jana Nepomuckého, která se stejně jako třetí studánka nacházela na celkem frekventované Mitrovické ulici, takže jsme opět řešili problém se zaparkováním. Nakonec jsme rozhodli auto odstavit přímo pod kapličkou na okraji silnice, a co nejdříve církevní památku shlédnout a nafotit. Vyběhli jsme proto rychle schodiště vedoucí ke kapličce a bez zbytečného zdržování jsme si ji začali prohlížet. Ve svahu před námi se tyčila sluncem ozářená kaple sv. Jana Nepomuckého, jejímuž průčelí dominoval barokní štít s výklenkem uprostřed, kde patrně dříve stávala nějaká soška. Pod římsou se nacházel vstup s dřevěnými dveřmi, ke kterým jsme vzápětí přistoupili, abychom nahlédli do interiéru drobné církevní stavby.

Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého - Stará Bělá Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého - Stará Bělá

Uvnitř jsme spatřili oltářík, na němž stála celkem vysoká socha Ježíše Krista, nad kterou visel obraz s fotografií sochy sv. Jana Nepomuckého, která zdobila interiér svatostánku předtím, ale kvůli obavám z krádeže byla raději uschována. Na oltáři nechyběla ani drobná květinová výzdoba a když jsme si vše prohlédli, obešli jsme kapličku se sedlovou střechou kolem dokola. Boční stěny byly hladké bez oken, stejně jako zadní plochá část, u které nás zvala k posezení lavička, ale tuhle možnost jsme kvůli špatnému parkování museli odmítnout. Více jsme toho na církevní stavbě, postavené na přelomu 17. a 18. století v barokním slohu vidět nemohli a tak jsme po schodech rychle sestoupili k autu. Vzápětí jsme popojeli asi o 300 metrů dál ke kapli sv. Kříže. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Ostravě poznávali zajímavosti městských části Stará Bělá a Výškovice.

Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého - Stará Bělá Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého - Stará Bělá - interiér se sochou Ostrava - kaple sv. Jana Nepomuckého - Stará Bělá

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/ostrava-kaple-sv-jana-nepomuckeho-stara-bela​

Historie :

Kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází na Mitrovické ulici v ostravské městské části Stará Bělá. Byla postavena nedaleko místního hřbitova někdy na přelomu 17. a 18. století v barokním slohu, který zůstal zachován do dnešních dnů. Podle pověsti se tak stalo mezi lety 1699 – 1719, kdy zde působil farář Jiří Abrahám Krsa, který byl pohřben na přilehlém hřbitově. Jisté je, že kaplička byla postavena dříve než nynější kostel sv. Jana Nepomuckého. Po sametové revoluci byla zásluhou Městského obvodu ve Staré Bělé kaplička opravena. Průčelí dominuje barokní štít s výklenkem uprostřed, kde patrně dříve stávala nějaká soška. Pod římsou se nachází vstup s dřevěnými dveřmi. Boční stěny jsou hladké bez oken, stejně jako zadní plochá část, u které zve k posezení lavička. Sedlová střecha kaple je krytá cihlovými taškami. V interiéru se dříve nacházela dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého od neznámého autora, ale kvůli obavám z krádeže byla raději uschována. Na oltáříku ji nahradila socha Ježíše Krista, nad kterou visel obraz s fotografií sochy sv. Jana Nepomuckého, která zdobila interiér svatostánku předtím. Socha byla několikrát restaurována, přesto přišla o dva atributy světce, tj. svatozář s pěti hvězdami a palmový list

Historie čerpána z webu

https://ludmilka.estranky.cz/

Město Ostrava je držitelem turistické známky č.737.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/ostrava-c737​

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 439692
Měsíc: 16759
Den: 524