Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského

Kaple sv. Karla Boromejského byla v obci Přestavlky u Tršic postavena někdy v polovině 19. století. Tehdejším obyvatelům se muselo ulevit, neboť nemuseli chodit na bohoslužby do okolních vesnic několik kilometrů. Vždyť počasí kolikrát věřícím nepřálo a za tuhých zim taková výprava nebyla určitě vůbec nic příjemného. Kaple byla roku 1993 opravena.

article preview

Do malé obce Přestavlky nedaleko Olomouce jsme zavítali v rámci výletu na podzim jednoho roku, kdy nám příroda nabídla krásné počasí bez mráčků a větrů, vybarvené listí na stromech a minimální počet turistů na trase. Tehdy jsme využili služeb našeho francouzského stříbrného povozu, svezli jsme se linkovým autobusem a dokonce jsme se uvelebili ve vlaku. Do zmíněné obce, o které pochází první písemná zmínka z roku 1275, jsme ovšem přišli po zelené značce z Velkého Týnce. Turistická trasa nás přivedla na náves, kde nám do oka padla kaple sv. Karla Boromejského, k níž jsme se vzápětí vydali.

Přestavlky u Olomouce - cesta z Chlumu na náves Přestavlky - náves

Šedivý svatostánek, postavený někdy v polovině 19. století, k nám byl otočený přední stranou, takže jsme jeho obhlídku logicky zahájili na jeho průčelí. Nevysoká věžička byla zakončená jehlancovou střechou s křížem, pod ní se nacházelo zvonicové patro, kde jsme spatřili okna s půlkruhovým záklenkem, které byly zakryty žaluziemi. Pod korunní římsou jsme našli kruhové okénko, jenž pouštělo světlo za vstupní dveře, k nimž jsme po obhlídce průčelí zamířili. K našemu překvapení byly totiž otevřené a jelikož jsme takovou nabídku nemohli odmítnout, s radostí jsme nahlédli i útrob kaple.

Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského

V interiéru jsme viděli tři lavice pro věřící, několik sošek svatých včetně Panny Marie, obrázky křížové cesty a jednoduchý oltář. Nad ním visel obraz svatého Karla Boromejského s jeho typickým orlím nosem a tak jsme si o něm vyhledali pár informací. Dozvěděli jsme se, že se jednalo o italského kardinála, který již od mládí plnil své náboženské závazky s obrovskou horlivostí. Zasazoval se o reformu církve, vedl vzorný, odříkavý život a později se stal milánským arcibiskupem. Stavěl a obnovoval kostely, pomáhal lidem během hladomoru v letech 1569–1570 a zejména při morové epidemii v letech 1576–1578.

Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského

Během svého života se Karel Boromejský stal prvořadou duchovní autoritou pro celou katolickou Evropu, nicméně v jeho případě se mu horlivost nevyplatila. Zemřel totiž v pouhých 46 letech na následky lehkého nachlazení, které přešlo v horečky a jeho tělo kvůli vyčerpání nemělo sílu na boj s nemocí. Po přečtení zajímavých osudů svatého muže jsme pokračovali v obhlídce kaple, na jejíž boční straně jsme napočítali tři okna s půlkruhovým záklenkem. Vzápětí jsme dorazili k presbytáři, na jehož půlkruhové fasádě jsme nenašli žádné okénko ani nějakou výzdobu.

Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského

Po obhlídce svatostánku jsme využili nabídku přístřešku těsně vedle kaple a na lavičkách jsme se lehce občerstvili banány. Během jídla jsme si povídali a mimochodem jsme si uvědomili, že obyvatelům Přestavlk se po výstavbě kaple muselo ulevit, neboť nemuseli chodit na bohoslužby do okolních vesnic několik kilometrů. Vždyť počasí kolikrát věřícím nepřálo a za tuhých zim taková výprava nebyla určitě vůbec nic příjemného. Po deseti minutách odpočinku jsme se zvedli a zamířili k pomníku obětem I. světové války. Když jsme si četli jména na něm uvedená, překročili jsme sotva znatelný mostek přes potůček Loučka a náves jsme opustili.

Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského a pomník padlým

Proklouzli jsme zúženou ulicí mezi domy do kopce a zase dolů směrem k zahradním domkům. Aniž bychom si to uvědomovali, zároveň jsme vstoupili do údolí potoka Loučky, jehož vody nás doprovázely až k rybníku u obce Krčmaň. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme šli pěšky z Velkého Týnce do Grygova. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě úrodné Hané….

Přestavlky - náves Krčmaň - rybník

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Prestavlky_-_kaple_sv._Karla_Boromejskeho/

Historie :

Kaple sv. Karla Boromejského byla v obci Přestavlky u Tršic postavena někdy v polovině 19. století. Tehdejším obyvatelům se muselo ulevit, neboť nemuseli chodit na bohoslužby do okolních vesnic několik kilometrů. Vždyť počasí kolikrát věřícím nepřálo a za tuhých zim taková výprava nebyla určitě vůbec nic příjemného. Kaple byla roku 1993 opravena.

Historie čerpána z webu

https://www.trsice.cz/clanek.jsf?id=prestavlky

Obec Přestavlky u Tršic nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 449865
Měsíc: 17967
Den: 757