Jdi na obsah Jdi na menu
 


Razová - Dolní kaple

Dolní kaplička v Razové byla postavena někdy v 19. století německými usedlíky. Po odsunu původních obyvatel v roce 1945 drobná církevní stavba chátrala, obrat k lepšímu nastal až ve 21. století. Na začátku nového milénia byly vyměněny dřevěné dveře, celá kaple byla omítnuta a opravy se dočkala i střecha.

article preview

Horký letní den na konci srpna byl jako stvořený pro polehávání u vody, kdy příroda neotužilým lidem nabídla jednu z posledních možností ke koupání v přírodě za příjemné teploty vzduchu i vody. Neodolatelnou nabídku jsme využili i my, ovšem tak trochu jiným způsobem, než by se mohlo zdát. Jednodenní výlet jsme opravdu takřka celý strávili u přehrady Slezská Harta, jenže jsme nelenošili na pláži, ale navštívili několik zajímavosti v jejím okolí. Jednou z nich byla obec Razová, do níž nás především přilákal místní lom na tufity, nicméně jsme nezapomněli ani na jiné zdejší pamětihodnosti. Po příjezdu do starobylé vesnice, o které existuje první písemná zmínka z roku 1288, jsme naše stříbrné auto nechali na velkém parkovišti a vydali se do nedaleké restaurace v rekreačním a školícím centru pro turistickou známku.

Razová - Dolní kaple - cesta okolo kaple Razová - Dolní kaple - čelní pohled

Když jsme si dřevěné kolečko v bývalém statku úspěšně zakoupili, vrátili jsme se na parkoviště a vyrazili do zmíněného lomu. Z asfaltové silnice jsme brzy uhnuli na polní cestu a v mírném kopci jsme dorazili k malé kapličce, jenž byla v dolní části obce postavena někdy v 19. století německými starousedlíky. Na chvíli jsme se u této drobné církevní památky se sedlovou střechou zastavili a krátce si ji prohlédli. Naši obhlídku jsme logicky začali na čelní straně kaple, kterou kdysi hyzdil držák elektrického vedení, ale v době naší návštěvy již byl naštěstí odstraněn a nemohli jsme si nevšimnout, že celý exteriér kapličky musel být před pár lety opraven. Průčelí stavby bylo zdobeno pilastry v trojúhelníkové štítu jsme spatřili reliéf katolického kříže na podstavci, na němž před opravou býval německý nápis s názvem kaple, který bohužel nebyl již obnoven.

Razová - Dolní kaple - boční pohled Razová - Dolní kaple - interiér

Na bočních stranách stavby, stejně jako na jednoduchém presbytáři jsme nenašli žádná okna, která by pouštěla světlo do interiéru kapličky, který jsme si také chtěli prohlédnout. Vylezli jsme tedy po svahu až ke kapličce a přistoupili k dřevěným dveřím, jejichž horní část tvořila kovaná železná mříž. Přes ni bylo dovnitř pěkně vidět, ale v interiéru jsme uviděli pouze pověšený kříž na zadní stěně a prázdný dřevěný oltářík. Více nás zaujala původní výmalba stropu a stěn kaple, která na svou opravu teprve čekala. Více jsme toho v interiéru svatostánku nenašli a tak jsme sestoupili zpět na cestu, po níž jsme zamířili do dolu, o němž již pojednává jiný můj článek. Chcete-li vědět, co všechno jsme v tento srpnový den viděli, mrkněte do sekce Velké povídání o výletech, kde na vás čeká velmi obsáhlý příspěvek Jak jsme se toulali v okolí Slezské Harty.

Razová - Dolní kaple - celkový pohled Razová - Dolní kaple - čelní pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Razova_-_Dolni_kaple/

Historie :

Dolní kaplička v Razové byla postavena někdy v 19. století německými usedlíky. Po odsunu původních obyvatel v roce 1945 drobná církevní stavba chátrala, obrat k lepšímu nastal až ve 21. století. Na začátku nového milénia byly vyměněny dřevěné dveře, celá kaple byla omítnuta a opravy se dočkala i střecha.

Historie čerpána z webu

http://www.razova.cz

Obec Razová nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 449817
Měsíc: 17928
Den: 750