Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítkov - kaple na Opavské

Jednou z památek města Vítkov je malá kaple, stojící na dnešní Opavské ulici, uprostřed netypického kruhového objezdu. Byla postavena patrně v druhé polovině 19. století, ale přesné datum výstavby drobné sakrální památky není bohužel znám, nicméně jisté je, že vznikla na území dříve samostatné obce Horní Ves, která byla roku 1920 připojena k Vítkovu. Církevní stavba byla nedávno opravena na náklady manželů Marie a Jana Klanertových.

article preview

Poslední týden v roce mezi vánočními svátky a Silvestrem může člověk strávit různým způsobem. Většina z nás navštěvuje rodinu a příbuzné, část obyvatelstva vyrazí za sněhem na hory, někdo nedělá vůbec nic, jiní vyrazí na procházku a méně šťastní jedinci musí chodit do práce. Náš volný čas jsme využili k odpočinku, rodinným setkáním, kratším i delším procházkám a jeden volný den jsme vyrazili na výlet do Vítkova. Slezské město v opavském okrese jsme sice navštívili již o 12,5 roku dříve, ale tehdy jsme viděli pouze novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a tak jsme do Vítkova zavítali ještě jednou, abychom si prohlédli všechny jeho zajímavosti. Jednou z nich byla kaple na Opavské ulici, která byla zřejmě postavena v druhé polovině 19. století, ale přesné datum jejího vzniku se nám nepodařilo zjistit.

G - Vítkov - kaple na Opavské 001 G - Vítkov - kaple na Opavské 007

Když jsme se k drobné sakrální památce na okraji města přiblížili natolik, že jsme ji už spatřili na vlastní oči, museli jsme nejprve projet netypickým kruhovým objezdem, který spíše připomínal protáhlou nudli než kruh a teprve potom jsme mohli naše černé SUV zaparkovat v bezprostřední blízkosti kapličky. Vzápětí jsme vyrazili obhlídku zděné stavby se sedlovou střechou, na které jsme nemohli přehlédnout mohutnou polygonální věžičku s nezbytným křížem, v níž se za žaluziemi ukrýval zvonek. Průčelí dominoval trojúhelníkový štít, pod nímž jsme našli dva obdélné větrací otvory a prázdný výklenek, ve kterém možná před lety stávala soška nějakého světce. Pod nikou se nacházel vstup, lemovaný na každé straně svislými lisénami, k němuž jsme vzápětí přistoupili, abychom se podívali do útrob svatostánku.

G - Vítkov - kaple na Opavské 005 G - Vítkov - kaple na Opavské 010

Vchod byl sice zabezpečen zdobenou mříží, ale částečně prosklené dveře nám umožnily nahlédnout dovnitř. V interiéru jsme spatřili oltář, na němž se nacházela bohatá květinová výzdoba, kovové sošky andělů a dřevěná skříňka s postavami světic uvnitř. Dále jsme uvnitř našli několik svatých obrázků a svícny. Když jsme si interiér prohlédli, věnovali jsme se bočním stranám kaple, na nichž se nacházelo vždy jedno okno, pouštějící světlo dovnitř stavby. Problém nastal ve chvíli, když jsme chtěli vidět závěr kapličky, protože ta stála na soukromé zahradě u rodinného domku. Jelikož se nám nechtělo skákat přes plot, museli jsme pěšky obejít protáhlý kruhový objezd na druhou stranu. Po chvilce jsme si presbytář ze vzdálenosti několika metrů prohlédli a zvěčnili objektivem našeho fotoaparátu.

G - Vítkov - kaple na Opavské 002 G - Vítkov - kaple na Opavské 003 G - Vítkov - kaple na Opavské 004

Následně jsme dokončili obchůzku po kruhovém objezdu a zase se ocitli u kaple se žlutou fasádou, která byla nedávno opravena na náklady manželů Marie a Jana Klanertových. Památka na území dříve samostatné obce Horní Ves, která byla roku 1920 připojena k Vítkovu, vypadala díky dobrodincům v dobré kondici a docela se nám líbila. Více jsme toho už vidět nemohli a tak jsme nasedli do auta a odjeli na náměstí Jana Zajíce, kde jsme však neprozkoumávali žádné památky. Měli jsme už totiž hlad a zahlédli zde otevřené bistro s kebabem, na který jsme dostali chuť. A udělali jsme dobře, ovšem pokud chcete znát celý průběh návštěvy, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v prosinci navštívili města Vítkov a Odry. Pokud vás tento článek inspiroval k návštěvě města, pak splnil svůj účel.

G - Vítkov - kaple na Opavské 008 G - Vítkov - kaple na Opavské 012 

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/vitkov-kaple-na-opavske-ulici​

Historie :

Jednou z památek města Vítkov je malá kaple, stojící na dnešní Opavské ulici, uprostřed netypického kruhového objezdu. Byla postavena patrně v druhé polovině 19. století, ale přesné datum výstavby drobné sakrální památky není bohužel znám, nicméně jisté je, že vznikla na území dříve samostatné obce Horní Ves, která byla roku 1920 připojena k Vítkovu. Církevní stavba byla nedávno opravena na náklady manželů Marie a Jana Klanertových.

Historie čerpána z webu

https://www.brouzdak.cz

Město Vítkov je držitelem turistické známky č.1262.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/vitkov-c1262

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 439682
Měsíc: 16754
Den: 523