Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítkov - kaple sv. Anny

Kaple sv. Anny ve Vítkově byla na ulici Budišovská vybudována na místě bývalých Božích muk okolo roku 1860, kdy zde stával kříž a okolo něj stromy. Boží muka zde prokazatelně existovaly kolem roku 1765, kdy byly zaneseny do císařských map a také ještě o osmdesát let později při dalším mapování. Kaplička byla zakreslená v pozemkové mapě v půdorysném tvaru v dnešní podobě včetně Božích muk až v roce 1860. Bohužel se nedochovaly žádné podklady o tom, kdo církevní stavbu vybudoval, ale podle ústních informací od místních obyvatel ji nechal postavit zdejší sedlák jako poděkování za vyslyšení prosby o uzdravení jeho těžce nemocné dcery. V roce 1958 proběhla oprava kříže, který se vedle kaple dochoval dodnes. V 21. století byla opravena také kaplička.

article preview

Poslední týden v roce mezi vánočními svátky a Silvestrem může člověk strávit různým způsobem. Většina z nás navštěvuje rodinu a příbuzné, část obyvatelstva vyrazí za sněhem na hory, někdo nedělá vůbec nic, jiní vyrazí na procházku a méně šťastní jedinci musí chodit do práce. Náš volný čas jsme využili k odpočinku, rodinným setkáním, kratším i delším procházkám a jeden volný den jsme vyrazili na výlet do Vítkova. Slezské město v opavském okrese jsme sice navštívili již o 12,5 roku dříve, ale tehdy jsme viděli pouze novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a tak jsme do Vítkova zavítali ještě jednou, abychom si prohlédli všechny jeho zajímavosti. Jednou z nich byla kaple sv. Anny na ulici Budišovská, po níž jezdilo docela dost aut, tak jsme to naše raději zaparkovali u prodejny Lidl.

Vítkov - kaple sv. Anny na mapy.cz

Obchod s potravinami se nacházel jen pár desítek metrů od církevní stavby, takže jsme k zelené kapličce se sedlovou střechou brzy dorazili a začali si ji prohlížet. Uprostřed trojúhelníkového štítu jsme v mělké nice spatřili svatý obrázek s dámou v červeném šatu a hlavou zahalenou závojem, představující svatou Annu. Světice držela na klíně mladou Pannu Marii v modrých šatičkách, kterou patrně učila modlitbám, neboť dívka měla ruce sepnuté k sobě. Pod korunní římsou se nacházel vchod, k němuž jsme se vzápětí vydali, ale abychom mohli nahlédnout dovnitř, museli jsme odsunout papírový karton. Z jakého důvodu ho sem někdo dal, to jsme se mohli jen dohadovat, ale významně hyzdil naše fotografie. Nicméně jsme si nedovolili papír dát stranou, aby snad nepřišel nějaký strážník a nepokazil nám výlet.

C - Vítkov - kaple sv. Anny 002 C - Vítkov - kaple sv. Anny 003

Po odsunutí kartounu jsme přes dveře spatřili dřevěný oltářík, nad nímž visel obraz se stejným motivem, jaký jsme před chvílí viděli na průčelí. Po stranách oltáře se nacházela květinová výzdoba, kříž s Kristem a bílá socha Panny Marie. U stěny jsme nemohli přehlédnout dřevěnou lavici a koberec na zemi před oltářem, nicméně to nejzajímavější viselo na bočních stranách svatostánku. Jednalo se o kamenné tabulky, které byly vetknuty do omítky, na nichž byla napsána poděkování místních rodáků za vyslyšení úpěnlivých proseb, s nimiž v průběhu staletí obraceli k patronce kapličky. Když jsme si interiér stavby prohlédli, seznámili jsme s historií kaple. K tomu nám posloužil zarámovaný obraz, visící u dveří, který obsahoval poměrně dost všeobecných informací, ale také historická fakta o pěkné kapličce.

C - Vítkov - kaple sv. Anny 006 C - Vítkov - kaple sv. Anny 007

Dozvěděli jsme se, že kaple byla vybudována okolo roku 1860 na místě bývalých Božích muk, kdy zde stával kříž a okolo něj stromy. Boží muka zde prokazatelně existovaly kolem roku 1765, kdy byly zaneseny do císařských map a také ještě o osmdesát let později při dalším mapování. Kaplička byla zakreslená v pozemkové mapě v půdorysném tvaru v dnešní podobě včetně Božích muk až v roce 1860. Bohužel se nedochovaly žádné podklady o tom, kdo církevní stavbu vybudoval, ale podle ústních informací od místních obyvatel ji nechal postavit zdejší sedlák jako poděkování za vyslyšení prosby o uzdravení jeho těžce nemocné dcery. Na závěr jsme si přečetli, že v roce 1958 proběhla oprava kříže, který jsme si vedle kaple prohlédli poté, co jsme prostudovali celý text s historií.

C - Vítkov - kaple sv. Anny 008 C - Vítkov - kaple sv. Anny 005 - historie

Docela nás překvapila velikost kříže, který se mohl směle měřit se zelenou sousedkou, která v 21. století dostala nový hábit. Následně jsme vyšplhali do mírného svahu za kaplí, abychom shlédli půlkruhový závěr stavby a pak jsme již zamířili na parkoviště u Lidlu. Když jsme se k autu vrátili, ještě jednou jsme si z dálky kapličku sv. Anny přeměřili pohledem, aniž bychom tušili, že se sem za pár desítek minut ještě jednou vrátíme. Dalším cílem byl objekt starého pivovaru nedaleko centra města, ale o něm již o něm již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli nezapomeňte přečíst. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v prosinci navštívili města Vítkov a Odry. Pokud vás tento článek inspiroval k návštěvě slezského města, pak splnil svůj účel.

C - Vítkov - kaple sv. Anny 004 C - Vítkov - kaple sv. Anny 001

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/vitkov-kaple-sv-anny​

Historie :

Kaplička sv. Anny ve Vítkově byla na ulici Budišovská vybudována okolo roku 1860 na místě bývalých Božích muk, kdy zde stával kříž a okolo něj stromy. Boží muka zde prokazatelně existovaly kolem roku 1765, kdy byly zaneseny do císařských map a také ještě o osmdesát let později při dalším mapování. Kaplička byla zakreslená v pozemkové mapě v půdorysném tvaru v dnešní podobě včetně Božích muk až v roce 1860. Bohužel se nedochovaly žádné podklady o tom, kdo církevní stavbu vybudoval, ale podle ústních informací od místních obyvatel ji nechal postavit zdejší sedlák jako poděkování za vyslyšení prosby o uzdravení jeho těžce nemocné dcery. V roce 1958 proběhla oprava kříže, který se vedle kaple dochoval dodnes. V 21. století byla opravena také kaplička.

Historie čerpána z webu

https://www.brouzdak.cz

Město Vítkov je držitelem turistické známky č.1262.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/vitkov-c1262

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 439575
Měsíc: 16735
Den: 485