Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vražné - kaple Panny Marie

Kaplička Panny Marie v obci Vražné byla postavena pravděpodobně okolo roku 1855. Nachází se nad bývalou školičkou, ve které se učil číst, psát a počítat malý Johann Mendel, který se narodil na nedalekém rolnickém statku. Kaple je jednoduchá čtvercová stavba s půlkruhovým presbytářem a čtvercovou věží, která byla osazena nízkou jehlancovou střechou s křížem na vrcholu.

article preview

Vražné jsme navštívili na začátku jednodenního výletu, jenž jsme podnikli v horký červnový den, který jsme převážně strávili v Novém Jičíně a okolí. Když jsme do této malé obce přijeli, tak jsme se nejdříve zastavili u kaple Panny Marie z poloviny 19. století. Auto jsme zaparkovali nad bývalou školičkou, ve které se učil číst, psát a počítat malý Johann Mendel a vydali se k nedaleké kapličce.

Vražné - Hynčice - kaple Panny Marie a pískovcový kříž

Opodál se před námi nacházela jednoduchá čtvercová stavba s půlkruhovým presbytářem a čtvercovou věží, která byla osazena nízkou jehlancovou střechou s křížem na vrcholu. Na věži jsme uviděli několik půlkruhových okének se žaluziemi a také jsme si všimli, že při nedávné opravě kaple dostala novou plechovou střechu. Vzápětí jsme přišli do bezprostřední blízkosti stavby se žlutou fasádou.

Vražné - Hynčice - kaple Panny Marie a pískovcový kříž

Vedle kaple jsme shlédli klasický pískovcový kříž s Kristem a pak jsme po třech schůdkách vystoupali ke dveřím do kapličky. Vchod byl sice zavřený, ale přes průzor chráněný pletivem jsme uvnitř uviděli jednoduchý oltář, na něm stojící sošku Panny Marie a několik drobných křížků, váz s květinami a sošek andělů. Nad oltářem jsme pak spatřili čtyři svaté obrázky, znázorňující Ježíše Krista a Pannu Marii.

Vražné - Hynčice - kaple Panny Marie - interiér

Když jsme si interiér kaple prohlédli, vrátili jsme se k autu, kterým jsme odjeli k nedalekému rozsáhlému rolnickému statku, v němž se narodil již zmíněný Johann Gregor Mendel. V roce 2007 prošel objekt rozsáhlou rekonstrukcí a byla v něm otevřena nová expozice muzea, kterou jsme si samozřejmě prohlédli. Co jsme na statku našli, můžete zjistit v jiném mém článku, tak si jej také určitě přečtěte.

Vražné - Hynčice - kaple Panny Marie a pískovcový kříž

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Vrazne_-_kaple_Panny_Marie/

Historie :

Kaplička Panny Marie v obci Vražné byla postavena pravděpodobně okolo roku 1855.

Historie čerpána z webu

https://www.vrazne.cz

Obec Vražné nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mirek - Opravte si chybu v názvu kapličky

Kaple je zasvěcena římským mučedníkům sv. Janu a Pavlovi. Byla postavena roku 1854. Již jsem na to upozorňoval jak obec tak i na googlemaps i mapy.cz ať to opraví zatím se ozvali jen z posledních dvou webů obec nic a to v obci bydlím.
Zdroj tvrzení:
Dějiny města a soudního okresu Odry (Rollender 1903)
Starousedlíci


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 449136
Měsíc: 17829
Den: 607