Jdi na obsah Jdi na menu
 


Starý Vestec - kaple sv. Václava

Kaple sv. Václava ve Starém Vestci byla postavena na návsi roku 1861 díky štědrosti rodiny Kodešů, která patřila k největším hospodářům v obci a celou stavbu financovala. Svého času měla kaple i zvoničku se zvonem, který byl na počátku 1. sv. války zrekvírován a jeho nástupce se na místo vrátil až po skončení válečného konfliktu. Velmi zdevastovaná kaple byla na přání občanů na náklady obce v roce 1993 opravena do současné podoby, ovšem bez původní zvonice a znovu vysvěcena, stejně tak křížek, stojící naproti kapli, přes silnici.

article preview

Důvodů k cestě do Prahy může být opravdu hodně. Od poznávání nepřeberného množství historických památek, návštěvy zoologické zahrady či atraktivních muzeí, přes nudné služební cesty až po návštěvu příbuzných, kteří si hlavní město zvolili k trvalému pobytu. Přelidněná centra a davy turistů nás k takovým výletům nikdy nelákala, spíše naopak, ale občas jsme do Prahy také zavítali, přičemž se jednalo prakticky pouze o jednodenní pobyty. Tento jarní výlet jsme podnikli z důvodu, který by uhádl málokdo. Shodou okolností jsme si totiž v Dolních Počernicích koupili nové auto a protože na nás ochotný personál autosalonu udělal dobrý dojem, rádi jsme sem zajeli i na pravidelné servisní prohlídky. Jednu z nich jsme si spojili s poznáváním zajímavostí městyse Nehvizdy a bezprostředního okolí.

E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 001 E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 002

Po prozkoumání turistických cílů v Nehvizdech a Mochově jsme odjeli do nedaleké obce Starý Vestec, ve které se dochovala řada cenných hospodářských stavení. Nicméně nás do této vesnice přilákala kaplička sv. Václava, u které jsme zaparkovali naše šedé auto a vydali se na její obhlídku. Před námi se tyčila stavba obdélníkového půdorysu na kamenné podezdívce, jejímuž průčelí dominovala trojúhelníkový štít s hřebínkovými okraji a kulatým okénkem uprostřed. Pod korunní římsou se nacházely dřevěné dveře, k nimž jsme vzápětí přistoupili, ale bohužel byly zavřené, takže jsme se dovnitř nepodívali. Pokračovali jsme tedy v průzkumu exteriérů kaple se sedlovou střechou a na boční straně s ozdobnými lizénami na nárožích jsme spatřili okno s půlkruhovým záklenkem, přes které jsme dovnitř také neviděli.

E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 006 E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 007

Následně jsme prozkoumali zadní část stavby s půlkruhovým závěrem, na němž se v horní části nacházelo menší okénko s půlkruhovým závěrem a pod korunní římsou našim očím lahodily zdobné rampouchy. Pak jsme se šli podívat na druhou boční stranu, která vypadal stejně jako ta protější, čímž jsme obchůzku kolem kapličky uzavřeli. Další naše kroky vedly k pískovcovému kříži s Kristem, který stál na druhé straně silnice přímo naproti vchodu do kaple. U ukřižovaného jsme se dlouho nezdrželi a brzy jsme zamířili na náves k nedalekému pomníku padlých v první světové válce 1914 – 1918. Když jsme k žulovému kameni dorazili, našli jsme na něm desku se jmény obětí, které jsme očima přeletěli, stejně jako druhou desku se státním znakem umístěnou do horní části kamene.

E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 009 E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 010

Zaujalo nás, že památník byl původně zhotoven z pískovce, ale ten se již natolik rozpadal, že musel být v roce 1990 vyměněn za nový z odolnějšího kamene. Původní tak zůstala jen pamětní deska se jmény padlých. Když jsme si vše prohlédli, odebrali jsme se do auta, kde jsme si na internetu vyhledali pár informací o kapli sv. Václava. Dočetli jsme se, že byla postavena na návsi roku 1861 díky štědrosti rodiny Kodešů, která patřila k největším hospodářům v obci a celou stavbu financovala. Svého času měla kaple i zvoničku se zvonem, který byl na počátku 1. světové války zrekvírován a jeho nástupce se na místo vrátil až po skončení válečného konfliktu. Velmi zdevastovaná kaple byla na přání občanů na náklady obce v roce 1993 opravena do současné podoby, ovšem bez původní zvonice a znovu vysvěcena, stejně jako kříž naproti kapli.

E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 005 E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 013 - Pomník obětem 1. světové války E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 014 - Pomník obětem 1. světové války

Více se nám toho o kapli nepodařilo zjistit a tak nám nic nebránilo v tom, abychom odjeli na okraj obce Starý Vestec, kde jsme náš povoz odložili na okraji silnice a následně jsme se pěšky po žluté turistické značce vydali ke zřícenině kaple Povýšení sv. Kříže na Břístevské hůře, o které však již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli nezapomeňte také přečíst. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento větrný den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme po prohlídce vozu v pražském autoservisu navštívili Nehvizdy a okolí. Pokud jste sem někdy zavítali, můžete se prostřednictvím komentářů podělit s ostatními turisty o své zážitky. Děkujeme. A jestliže vás článek dokonce inspiroval k návštěvě Mochova, pak dokonale splnil svůj účel.

E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 012 - Pomník obětem 1. světové války E - Starý Vestec - kaple sv. Václava 016

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/stary-vestec-kaple-sv-vaclava​

Historie :

Kaple sv. Václava ve Starém Vestci byla postavena na návsi roku 1861 díky štědrosti rodiny Kodešů, která patřila k největším hospodářům v obci a celou stavbu financovala. Svého času měla kaple i zvoničku se zvonem, který byl na počátku 1. sv. války zrekvírován a jeho nástupce se na místo vrátil až po skončení válečného konfliktu. Velmi zdevastovaná kaple byla na přání občanů na náklady obce v roce 1993 opravena do současné podoby, ovšem bez původní zvonice a znovu vysvěcena, stejně tak křížek, stojící naproti kapli, přes silnici.

Historie čerpána z webu

https://ceskastopa.webnode.cz/

Obec Starý Vestec nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 443962
Měsíc: 17438
Den: 634