Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červenka - klášter redemptoristů s kostelem sv. Alfonse

Nejzajímavější památkou obce Červenka, nacházející se mezi královskými městy Litovel a Uničov, je patrně bývalý zámek v pozdně empírovém slohu. Jednopodlažní budovu nechal roku 1847 vystavět velmistr řádu německých rytířů Maxmilián Habsburský a zámek od té doby sloužil k jeho odpočinku při cestách mezi hrady Sovinec a Bouzov, které tomuto řádu v 19. a 20. století patřily. Po vybudování železniční tratě z Olomouce do Bruntálu se stal zámeček přebytečným a proto jej roku 1859 němečtí rytíři darovali řádu redemptoristů, kteří budovu přestavěli na klášter a k němu přistavěli kostel, který byl v roce 1862 slavnostně vysvěcen ke cti sv. Alfonse. V roce 1896 byl klášter rozšířen na dvoupodlažní a v jeho místnostech byl založen gymnasiální ústav pro řádový dorost.

article preview

Letní měsíce se na počátku 21. století vyznačovaly většinou velmi teplým počasím, které nebylo zrovna ideální pro cestování. Přesto jsme v jeden takový horký srpnový den podnikli výlet, během něhož jsme mnoho poznali zajímavých cílů mezi Olomoucí a Litovlí. Zavítali jsme také do obce Červenka, kde se zrovna konal jarmark a tak jsme na okraji silnice odložili naše stříbrné auto a vydali se na průzkum nabídky zdejších trhovců. Zboží žádného z nich nás však nezaujalo a tak jsme se s prázdnýma rukama vrátili k vozu, jímž jsme vzápětí odjeli k patrně největší místní turistické atrakci. Jednalo se o bývalý zámek, který byl později přestavěn na klášter a přilehlý kostel sv. Alfonse, které se nacházely nedaleko vlakového nádraží. Po příjezdu k bývalému šlechtickému sídlu jsme nedaleko něho zaparkovali a šli se na něj podívat.

Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse na mapy.cz

Před námi se nacházela obdélníková dvoupatrová budova s mansardovou střechou a hladkou fasádou, kterou do této podoby upravil řád redemptoristů. Z vlastních vytištěných papírů jsme ovšem zjistili, že původně měl zámek jen jedno patro a pyšnil se pozdně empírovým slohem. Roku 1847 jej nechal vystavět velmistr řádu německých rytířů Maxmilián Habsburský a zámek od té doby sloužil k jeho odpočinku při cestách mezi hrady Sovinec a Bouzov, které tomuto řádu v 19. a 20. století patřily. Po vybudování železniční tratě z Olomouce do Bruntálu se stal zámeček přebytečným a proto jej roku 1859 němečtí rytíři darovali řádu redemptoristů, kteří budovu přestavěli na klášter a k němu přistavěli kostel, jenž byl v roce 1862 slavnostně vysvěcen ke cti sv. Alfonse a který jsme si později rovněž prohlédli.

Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse - zámek a domov seniorů Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse - zámek a domov důchodců

Dále jsme se dočetli, že v roce 1896 byl klášter rozšířen na dvoupodlažní a v jeho místnostech byl založen gymnasiální ústav pro řádový dorost. Jako klášter sloužil objekt až do roku 1949, kdy byl komunisty zrušen a objekt od té doby sloužil armádě. V pozdější době byl zámek upraven na domov důchodců, kterým sloužil i v době naší návštěvy a tak jsme se do něj nepodívali. Zamířili jsme tedy k sousednímu kostelu sv. Alfonse, jenž byl vystavěn v letech 1860 – 1862, aby nahradil malou kapli uvnitř kláštera. Díky stavebním dispozicím zůstal presbytář naším očím skrytý a tak jsme se věnovali dalším částem kostela. Obhlídku jsme tak začali na boční straně, kde se nacházela jedna ze čtyř bočních kaplí, která k našemu překvapení měla namísto oken několik výjevů z křížové cesty.

Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse

Mezi dvěma zastaveními jsme našli dřevěný misijní kříž s Kristem a další obrazy utrpení Ježíše cestou na Kalvárii jsme spatřili na místě oken v přízemí lodi. Horní řada pak plnila svou obvyklou funkci a do interiéru kostela pouštěla světlo hned šestice vysokých oken s polokruhovým zakončením. Poté jsme přišli k čelní straně svatostánku s předsunutou vstupní předsíňkou, kde jsme narazili na zamčené dveře, což nás ale nijak nepřekvapilo. Dovnitř jsme se tedy nedostali a tak jsme se věnovali prohlídce průčelí, na němž jsme dole našli další svaté obrázky a v prvním patře dokonce tři. Fasáda byla v přízemí členěna lizénami a nahoře pilastry s patkou, které jsme už předtím viděli na kostelní lodi. Nad korunní římsou se vypínala dvojice hranolových věží s úzkými jehlancovými střechami, které byly tradičně zakončené kříži.

Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse 

Na každé straně věží jsme spatřili vysoká okna se žaluziemi, za nimiž se skrývaly zvony. Mezi věžemi naším očím neunikl trojúhelníkový štít s obdélníkovou špičkou, z níž vystupoval ozdobný kovový kruh s písmeny IHS, tedy zkratkou jména Ježíš v řečtině, která se užívala v západní i východní církvi, někdy i v biblických rukopisech. Když jsme si dostatečně prohlédli průčelí, pokračovali jsme obhlídkou druhé strany lodi, která ovšem vypadala podobně jako její protější kolegyně a tak jsme se zde dlouho nezdrželi. Následně jsme opustili jediný kostel v naší republice, který byl zasvěcen sv. Alfonsi a vrátili se k autu, jímž jsme ihned odjeli ke kapli sv. Pavlíny. To je však už jiný příběh. Chcete-li vědět, jak náš výlet pokračoval, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme mezi Olomoucí a Litovlí poznávali jednu památku za druhou, který vám prozradí další podrobnosti.

Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse Červenka - klášter redemptoristů​ s kostelem sv. Alfonse

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/cervenka-klaster-redemptoristu-s-kostelem-sv-alfonse

Historie :

Nejzajímavější památkou obce Červenka, nacházející se mezi královskými městy Litovel a Uničov, je patrně bývalý zámek v pozdně empírovém slohu. Jednopodlažní budovu nechal roku 1847 vystavět velmistr řádu německých rytířů Maxmilián Habsburský a zámek od té doby sloužil k jeho odpočinku při cestách mezi hrady Sovinec a Bouzov, které tomuto řádu v 19. a 20. století patřily. Po vybudování železniční tratě z Olomouce do Bruntálu se stal zámeček přebytečným a proto jej roku 1859 němečtí rytíři darovali řádu redemptoristů, kteří budovu přestavěli na klášter a k němu přistavěli kostel, který byl v roce 1862 slavnostně vysvěcen ke cti sv. Alfonse. V roce 1896 byl klášter rozšířen na dvoupodlažní a v jeho místnostech byl založen gymnasiální ústav pro řádový dorost. Jako klášter sloužil objekt až do roku 1949, kdy byl komunisty zrušen a objekt od té doby sloužil armádě. V pozdější době byl zámek upraven na domov důchodců, kterým slouží i dnes. Sousední kostel sv. Alfonse byl vystavěn v letech 1860 - 1862 a nahradil malou kapli uvnitř kláštera. Roku 2007 proběhla výměna střešní krytiny, oplechování a také byly natřeny věže horolezeckou technikou. Další rekonstrukce proběhla v srpnu 2013, kdy byla opravena fasáda kostela. Kostel je 37,5 m dlouhý, 12 m široký a 13 m vysoký. Přiléhá k budově bývalého kláštera, po stranách jsou přistavěny čtyři kaple a v průčelí má dvě hranolové věže. U zdi je umístěn dřevěný  misijní kříž. Každoročně, již od sedmdesátých let 20. století, je v kostele na Vánoce vystaven betlém, při jehož tvorbě se využívá vždy nového mechu doneseného z lesa. Filiální kostel sv. Alfonse patří k litovelské farnosti. Zajímavostí je že kostel sv. Alfonse je dnes jediným chrámem v naší zemi, zasvěceným tomuto světci.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/index.php?OID=12602

Obec Červenka nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 17
Celkem: 441498
Měsíc: 17034
Den: 949