Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roubanina - kostel sv. Ondřeje

Kostel sv. Ondřeje v Roubanině byl postaven v období 60. - 80. let třináctého století, kdy měl pochopitelně gotickou podobu, ze které se dochoval presbytář a část lodi. Markantní přestavba proběhla až v letech 1923-1924 přístavbou lodi a depozitáře. V letech 2003-2004 byly v tomto kostele odkryty a restaurovány pozůstatky vzácných freskových maleb ze 14. století.

article preview

Obec s poněkud podivným názvem Roubanina jsme navštívili v rámci čtyřdenního pobytu v městečku Letovice, během něhož jsme byli ubytování v místním penzionu. Hlavním důvodem našeho příjezdu do této vesnice byl dostatek času před prohlídkou skanzenu v Horním Smržově a jelikož se nám nechtělo jen tak sedět v autě než naše exkurze začne, rozhodli jsme se ještě podívat do vedlejší vsi Roubanina. Naším jediným cílem zde byl kostel sv. Ondřeje, v jehož bezprostřední blízkosti jsme zaparkovali naše francouzské stříbrné auto a vzápětí jsme vyrazili na jeho obhlídku. Svatostánek k nám otočen přední částí a tak jsme prozkoumávání stavby začali na jeho průčelí, kde se nacházel i hlavní vchod.

13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 01 13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 02

Vstup do kostela vystupoval z fasády ven a byl krytý stříškou, aby byli venku stojící věřící skryti před eventuální nepřízni počasí během čekání na bohoslužby. Rozhodli jsme se zkusit štěstí a po osmi schodech jsme vystoupali k dřevěným dveřím, které byly ovšem zavřené, což nás nijak nepřekvapilo. Pokračovali jsme tedy v obhlídce průčelí a hned nade dveřmi jsme napočítali tři kruhová okénka, prosvětlující zádveří svatostánku. Okolo nich jsme spatřili ozdobné římsy ve stylu kubismu, který byl na počátku 20. století velmi populární. Nový sloh tehdy ovlivnil českou architekturu nejvíce z celé Evropy a Praha se dokonce tenkrát stala významným centrem avantgardy.

13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 04 - vchod 13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 18 - přistavěná část

Stejná okénka jsme pak našli na obou bočních stranách vstupní části, ke které přiléhala věž s makovicí na vrcholu a malými obdélníkovými okny, která propouštěla světlo na schodiště do zvonice. Ve věži se údajně nacházel zvon ulitý roku 1696, což nás docela překvapilo, jelikož většina jeho takto starých kolegů skončila během obou světových válek tavících pecích a poté se z nich staly vražedné zbraně. V dolní části věži jsme uviděli kamennou tabulku s textem Přistavěno z milodarů L.P. 1924, a poté jsme se přesunuli od žluté části budov k těm bílé omítnutým, které měly úplně jiný, gotický vzhled. Důvod diametrálně odlišných stylů byl zcela prozaický, jelikož bílá část kostela pocházela z druhé poloviny 13. století, kdy byl svatostánek vystavěn a druhá žlutá představovala přístavbu z let 1923 - 1924.

13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 14 - celkový pohled 13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 16 - gotická část

Na začátku 20. století byl kostel sv. Ondřeje již zchátralý a jelikož pro místní obyvatele představoval kus historie a také se jim určitě nechtělo chodit na mše někam daleko, rozhodli se jej opravit. Zároveň uvažovali prakticky a nevyhovující gotické parametry vylepšili přístavbou lodi a depozitáře. Vznikla tak podélná jednolodní stavba s odsazeným pětibokým kněžištěm se starou lodí na půdorysu krátkého obdélníku. Na hladké fasádě z doby přestavby jsme našli úzká okna s lomeným záklenkem a stará loď nám ukázala ještě původní vstup s kamenným ostěním a typickým gotickým obloukem a štítem, v němž jsme spatřili reliéf křesťanského kříže.

 13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 12 - boční vchod 13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 09 - zadní strana

Následně jsme prošli kolem lodi s přistavěnou sakristií k již zmíněnému pětibokému presbytáři s trojicí vysokých oken, přičemž to prostřední bylo zazděno. Pod ním jsme našli tabulku s letopočtem 1924, kdy došlo k přestavbě kostela a pak jsme již kráčeli kolem druhé boční strany svatostánku, na které jsme už nic zvláštního neviděli. Rychle jsme tedy doputovali zpět k našemu autu, jímž jsme ihned odjeli zpátky do Horního Smržova, abychom shlédli exponáty ve skanzenu. O věcech v něm se více dozvíte v mém dalším příspěvku, tak si jej nezapomeňte rovněž někdy přečíst. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Horním Smržově viděli samé staré věci. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělit se o své zážitky s ostatními turisty. Děkujeme.

13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 08 - presbytář 13 - Roubanina - Kostel sv. Ondřeje 05 - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Roubanina_-_kostel_sv._Ondreje/

Historie : 

Kostel sv. Ondřeje v Roubanině byl postaven v období 60. - 80. let třináctého století, kdy měl pochopitelně gotickou podobu, ze které se dochoval presbytář a část lodi. Markantní přestavba proběhla až v letech 1923-1924 přístavbou lodi a depozitáře. V letech 2003-2004 byly v tomto kostele odkryty a restaurovány pozůstatky vzácných freskových maleb ze 14. století.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Ond%C5%99eje_(Roubanina)

Obec Roubanina nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 451975
Měsíc: 18359
Den: 572