Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolní Bousov - kostel sv. Kateřiny

Současný kostel sv. Kateřiny v Dolním Bousově byl vystavěn v letech 1759 - 1760, když nahradil starší gotický svatostánek, pobořený roku 1639 během třicetileté války. Ovšem ještě předtím zde stával od 14. století jeho dřevěný gotický předchůdce. Dostavěn a vysvěcen byl v roce 1766. Velké opravy proběhly již před více než sto lety, konkrétně roku 1909.

article preview

Dolní Bousov jsme poznali v rámci letní dovolené v Českém Ráji, během které jsme byli ubytováni ve Žlábku u Tatobit v rodinném domě s výhledem na hrad Trosky. Po příjezdu do města jsme zaparkovali v centru na náměstí T.G. Masaryka, kolem něhož se nacházely všechny významné památky. Nebylo jich sice mnoho, ale i tak jsme zde našli pár historických zajímavostí. Přímo na náměstí jsme si prohlédli radnici a Mariánský sloup a poté jsme zamířili jsme tedy k nedalekému kostelu sv. Kateřiny, v jehož bezprostřední blízkosti Dolní Bousov začal vznikat.

Dolní Bousov - kostel sv. Kateřiny - pohled z náměstí T.G. Masaryka

Ke svatostánku, který byl vystavěn v letech 1759 - 1760, nás dovedla po 100 metrech Kostelní ulice a ihned jsme si církevní památku začali prohlížet. Před námi stála krásná barokní stavba na elipsovitém půdorysu s čtvercovým presbytářem a bočními oratořemi, která vznikla na místě gotického předchůdce z roku 1352, jenž byl za třicetileté války roku 1639 pobořen. Naši obhlídku jsme začali na pěkném průčelí kostela, kde nás zaujala střecha věže, jež nám připomínala čínskou pagodu se zlaceným křížem na vrcholu.

Dolní Bousov - kostel sv. Kateřiny - boční pohled

Pod zdobenou římsou jsme spatřili ciferníkové hodiny, podle nichž jsme si zkontrolovali správný čas a vysoké okno s horním obloukem, za kterým se skrývaly zvony. Okno bylo umístěno mezi pilastry s okrasnými patkami a celou horní kompozici doplňoval volutový štít. Pod další pěknou římsu jsme uviděli trojici vysokých oken, které byly zazděny a opět obklopeny pilastry. V dolní části jsme našli hlavní vchod do interiéru svatostánku, ale protože byly zavřené, dovnitř jsme se nedostali.

Dolní Bousov - kostel sv. Kateřiny - loď kostela

Následně jsme kráčeli kolem lodi kostela, kde jsme nejprve narazili dveře vedoucí na hudební kůr, nad nimiž byly v úrovni prvního patra menší dvířka, o jejichž účelu jsme vedli vášnivou debatu. V další části lodi jsme uviděli čtveřici různě velkých oken, přičemž pod tím středním jsme našli boční vchod, za kterým se nacházel jeden z bočních oltářů. Také tyto dveře byly zamčené a tak jsme se zde nezdržovali a pokračovali v chůzi k závěru kostela.

Dolní Bousov - kostel sv. Kateřiny - loď kostela

Presbytář zdobený dvojicí pilastrů s pěknými patkami měl plochý tvar, což nás docela překvapilo. Uprostřed jsme našli zazděné vysoké okno a dvě menší pak byla o něco níže po stranách vchodu do kněžiště s kamenným portálem. Potom jsme se vydali za obhlídkou druhé boční strany kostela, která vypadala stejně jako ta první, pouze boční vchod byl zazděný. V té chvíli bohužel začaly z černého mraku nad námi padat kapky vody a od této chvíle nás déšť s přestávkami provázel po celý zbytek dne.

Rychle jsme tedy zamířili do budovy fary u kostela, kterou jsme před chvílí minuli a vstoupili jsme dovnitř. Vzápětí jsme vešli do zdejší knihovny, která zároveň sloužila jako informační centrum a příjemné slečny jsme si koupili turistickou známku a získali razítko. Potom jsme z budovy fary, jenž byla postavena na místě vyhořelé lovecké a rybářské chaty z roku 1677 vyšli ven a skrápěni deštěm jsme se vrátili k autu. Pak jsme již Dolní Bousov opustili a odjeli na hrad Kost, o němž se můžete dočíst v mém dalším článku.

Dolní Bousov - kostel sv. Kateřiny - fara

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dolni_Bousov_-_kostel_sv._Kateriny/

Historie :

Současný kostel sv. Kateřiny v Dolním Bousově byl vystavěn v letech 1759 - 1760, když nahradil starší gotický svatostánek, pobořený roku 1639 během třicetileté války. Ovšem ještě předtím zde stával od 14. století jeho dřevěný gotický předchůdce. Dostavěn a vysvěcen byl v roce 1766. Velké opravy proběhly již před více než sto lety, konkrétně roku 1909.

Interiér :

Zařízení kostela je převážně rokokové. Nachází se v něm rámový hlavní oltář nesený anděly, se sochami socha sv. Kateřiny, sv. Barbory a sv. Františka z Pauly, dále boční oltáře sv. Barbory a sv. Anny, nebo další oltář v lodi kostela, zasvěcený sv. Janu Nepomuckému, který je znázorněn na litinové sošce z 19. století. Uvnitř se ještě nachází kamenná křtitelnice s dřevěným víkem z poloviny 18. století.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=4028

Město Dolní Bousov je držitelem turistické známky č.1857.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/dolni-bousov-c1857

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 451819
Měsíc: 18366
Den: 577