Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pustiměř - zvonice se sochou sv. Jana Nepomuckého

Zvonice se sochami svatého Jana Nepomuckého a svatého Floriana byla v Pustiměři postavena v 18. století. Od roku 1958 je drobná stavba památkově chráněna. Na začátku 21. století byla zvonice opravena.

article preview

Pustiměř byla naším cílem během jednoho z mnoha výletů, které jsme strávili v okolí Vyškova. Tehdy jsme sem zavítali hlavně kvůli prohlídce k rotundy, kaple a kostela v horní části obce, ale když jsme po cestě potkali pěknou barokní zvonici, rozhodli jsme se u ní zastavit a blíže ji prozkoumat. Auto jsme zaparkovali pár metrů od zvonice, která zde byla vystavěna v 18. století a ihned jsme se k ní vydali.

Pustiměř - zvonice se sochou sv. Jana Nepomuckého - čelní pohled

Za několik desítek vteřin jsme k drobné památce přišli a začali jí věnovat svou pozornost. Všimli jsme si, že zvoničku chránil nízký kamenný plot s balustrádami, za kterým se ve výklenku nacházela socha sv. Jana Nepomuckého na podstavci. Na soklu jsme si přečetli latinský nápis oznamující, že socha byla obnovena roku 1827 a líbila se nám také pěkná lucernička, která soše dodávala romantickou podobu.

Pustiměř - zvonice se sochou sv. Jana Nepomuckého - socha světce

Nad sochou sv. Jana Nepomuckého jsme pak spatřili barokní štítu s nikou, v níž stála malá soška sv. Floriána v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, který byl považován za patrona profesí souvisejícími s ohněm - hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. Jelikož zvonice sloužily od dob císařovny Marie Terezie také k oznamování požárů, nepřekvapilo nás, že se zde sv. Florián nacházel.

Pustiměř - zvonice se sochou sv. Jana Nepomuckého - soška sv. Floriána

Na vrcholu volutového štítu zvonice jsme spatřili malý křížek a pak jsme si stavbu obešli kolem dokola. Na každém z nároží jsme našli ozdobné lizény, přecházející v římsu pod střechou. Na obou bočních stranách se nacházelo malé okénko, prosvětlující interiér zvonice. Když jsme si drobnou památku prohlédli, vrátili jsme se k našemu autu a pokračovali jsme v cestě k rotundě sv. Pantaleona, kapli sv. Anny a kostelu sv. Benedikta, o kterých se dočtete v mém dalším článku.

Pustiměř - zvonice se sochou sv. Jana Nepomuckého - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Pustimer_-_zvonice_se_sochou_sv._Jana_Nepomuckeho/

Historie :

Zvonice se sochami svatého Jana Nepomuckého a svatého Floriana byla v Pustiměři postavena v 18. století. Od roku 1958 je drobná stavba památkově chráněna. Na začátku 21. století byla zvonice opravena.

Historie čerpána z webu

https://www.pamatkovykatalog.cz

Pustiměř je držitelem turistické zámky č.1084.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rotunda-pustimer-c1084

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 442554
Měsíc: 17046
Den: 652