Jdi na obsah Jdi na menu
 


Městská muzea

Příspěvky

Cholina - Hanácké muzeum

Hanácké muzeum v Cholině je provozováno od roku 1974. První předměty shromáždil ochotnický spolek v 50. letech 20. stol. Muzeum dokumentuje život na vesnici v oblasti Hané. Muzeum se nachází ve dvoře budovy obecního úřadu. Začátek expozice tvoří stylizovaná obytná místnost s předměty denní potřeby, která pokračuje výstavou hanáckých krojů, sokolských a orelských uniforem. K vidění je zde i tradiční svatební koláč, nebo část sbírek známého cestovatele Emila Holuba, které daroval místní základní škole při své návštěvě obce. V neposlední řadě zde najdeme nejrůznější historické písemnosti, nebo archeologické nálezy z obce a okolí.

 
18. 10. 2019 | Rubrika: Městská muzea | Komentářů: 0

Luhačovice - muzeum luhačovického Zálesí

Muzeum v Luhačovicích vzniklo v červenci 1918 z iniciativy bratrů Antonína a Františka Václavíkových, kteří mu věnovali své sbírky, dokumentující tradiční lidovou kulturu luhačovického Zálesí. První muzejní instalace byla umístěna v dřevěné budově nad lázeňskou kolonádou, zvané Zámeček a po jeho zbourání v roce 1939 byly sbírky dočasně umístěny v náhradních prostorách. V roce 1943 byla otevřena expozice ve vile Lipová na lázeňském náměstí, kde vydrželo více jak šedesát let. Koncem roku 2005 se muzeum přestěhovalo do suterénu kulturního domu Elektra.

 
26. 7. 2019 | Rubrika: Městská muzea | Komentářů: 0

Mohelnice - městské muzeum

Muzeum v Mohelnici sídlí v budově postavené snad na místě starého mohelnického hradu. Na počátku 14. století byl dům prodán mohelnickému fojtovi a od 16. století sídlila v objektu fara a děkanství. V roce 1957 byla budova zakoupena pro potřeby mohelnického muzea. Současnou podobu dům získal po ničivém požáru z roku 1841, kdy byla vystavěna čelní fronta budovy s průjezdem a spojena s již zmiňovaným starším domem děkanství.

 
8. 7. 2019 | Rubrika: Městská muzea | Komentářů: 0

Rokytnice v Orlických horách - muzeum Orlických hor

Muzeum Orlických hor v Rokytnici vzniklo v prostorách chátrající sýpky z 19. století v roce 2011. Díky dobré práci architektů byly zachovány původní dřevěné, které byly vkusně zkombinovány s moderními stavebními materiály, jakými jsou sklo a ocel. Jedinečný je systém pronikání světla do budovy prostřednictvím proskleného světlíku v hřebenu střechy a skleněných podlah v jednotlivých poschodích.

 
25. 4. 2019 | Rubrika: Městská muzea | Komentářů: 0

Napajedla - bývalý klášter a muzeum

Klášterní objekt ve městě Napajedla byl postaven roku 1876 pro Milosrdné sestry sv. Kříže, které sem byly pozvány hraběnkou Mathildou ze Stockau o dva roky dříve. V roce 1879 byl založen Milosrdnými sestrami sv. Kříže výchovný ústav LUDMILA, který zde působil až do roku 1948. Tehdy byl tento druh škol zestátněn, řádové sestry byly přiřazeny do pečovatelských domů.

 
27. 2. 2019 | Rubrika: Městská muzea | Komentářů: 0

Třinec - muzeum třineckých železáren a města Třince

Podnikové muzeum v bývalém obytném domě bylo otevřeno roku 1969 jako první hutnické muzeum v republice. Roku 1992 pak přibyla expozice o historii města Třince a o dva roky později začaly pravidelné krátkodobé výstavy. Od roku 1997 se pro výstavní účely využilo i schodiště muzea, kde byla zřízena galerie Na schodech, ve které svá díla vystavovala již celá řada předních umělců.

 
10. 2. 2019 | Rubrika: Městská muzea | Komentářů: 0

Žarošice - muzeum a komunitní centrum

Muzeum v Žarošicích vzniklo v roce 1960. Základ sbírky vytvořili dva místní rodáci Václav Broukal a Silvestr Snášel. Broukal byl kolářským mistrem a jeho největšími koníčky byla archeologie a historie. Svůj zájem postupně rozšířil na archivní dokumenty, etnografii i numizmatiku. Do sbírek muzea později přispěli samotní občané a rodáci ŽarošicV roce 2005 prošla budova muzea z počátku 19. století celkovou rekonstrukcí. 

 
15. 12. 2018 | Rubrika: Městská muzea | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 442363
Měsíc: 16943
Den: 705