Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kouty nad Desnou - pohádkový les

Koutecký les vznikl roku 2011 u známého lyžařského areálu. Jedná se o ojedinělou a rozsáhlou expozicí dřevěných soch a plastik, které vás provedou od dolního parkoviště areálu Kouty podél jednoho z přítoků Divoké Desné až k vládci Jeseníků. Sochy vytvořil pan Pecháček a jeho dílo zobrazuje tradiční řemesla tohoto podhorského kraje. Exponáty Pohádkového lesa byly vyřezávány motorovou pilou ze smrku, modřínu, dubu a topolu. Návštěvníci mohou navštívit Koutecký les v každém ročním období a denního i nočního času. Vstup je zdarma.

article preview

Kouty nad Desnou jsme navštívili v rámci prodlouženého víkendu u babičky na chalupě v Benkově, během něhož jsme poznali několik zajímavých míst v Jeseníkách. Když jsme do Koutů přijeli, naše auto jsme nechali na bezplatném parkovišti nedaleko lyžařského areálu a vydali se lesa.

Kouty nad Desnou - parkoviště u ski areálu

Brzy jsme přišli k dřevěnému mostu přes říčku Desnou, po němž jsme přešli na druhou stranu a stanuli tak na okraji lesa. Nebyl to však obyčejný les, neboť v něm přebývalo poměrně velké množství pohádkových postav a svůj domov v něm našlo také několik místních obyvatel a řemeslníků.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - most přes Desnou

Vzápětí jsme vkročili na půlkilometrovou stezku, na níž jsme našli několik dřevěných soch. Řezbářské výtvory od pana Pecháčka dokonale zapadaly do zdejšího divokého kraje a perfektně nám přiblížily tradiční řemesla v podhůří Jeseníků. Čekala nás ovšem také dobrodružná a nebezpečná procházka mezi pohádkovými postavami.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - celkový pohled

Jako první jsme potkali ježibabu, číhající na návštěvníky kouzelného lesa, která nás zvala do své chaloupky k posezení a odpočinku. Její nabídku jsme odmítli hned ze tří důvodů, jelikož jsme znali příběh Jeníčka a Mařenky, dále protože jsme byli teprve na začátku procházky a také proto, že na chaloupce byl nápis U dvou čarodějnic.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - ježibaba

Lehce jsme si spočítali, že by v perníkovém příbytku na nás čekala druhá baba, takže jsme raději hned šli dál. Pohádkový les plný velkých hub však ještě neskončil, neboť se mezi stromy vynořil čert a vyplázl na nás svůj dlouhý jazyk. Jeho úšklebek říkal, abychom se na něj posadili, nicméně ani tuto nabídku jsme nevyužili.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - čertův jazyk

Čertisko by nás potom odneslo jistě do pekla, takže jsme rohatého moudře opustili a pokračovali v putování lesem. Kolem nás se to jen hemžilo lesními skřítky, jezinkami, a dalšími roztodivnými lesními strašidýlky. Naštěstí se nám podařilo kolem nich v pořádku proklouznout a konečně jsme potkali normální lidi.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - mapa areálu

Jednalo se o dva pracovníky lesní železnice, která opravdu v Koutech nad Desnou fungovala vysoko v lese nad místním nádražím v letech 1908 - 1945, kdy sloužila ke svážení dřeva ze strmé stráně k silnici. Dělníci na nás neměli evidentně čas, neboť měli plné ruce práce s vozíkem a tak jsme si s nimi moc nepopovídali.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - lesní železnice

Po dřevěném mostku přes potůček jsme vzápětí přišli mezi další lesní dělníky. Také oni byli zabráni do práce, když jeden řezal dřevo, druhý osekával větve z padlého stromu a třetí začínal stavět milíř. O pár metrů dál jsme narazili na již postavené milíře, jenž poctivě obsluhoval uhlíř, který určitě přemýšlel nad tím, jak zaplatit daně.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - uhlířské milíře

Za utrápeným uhlířem jsme začali stoupat do kopce, kde nás vystrašil lesní démon, který své jméno získal podle děsivého volání, jenž vydával. Byl to hejkal jménem Olin a protože jsme z pohádek věděli, že by bylo nebezpečné jeho volání opětovat, mlčeli jsme. Nechtěli jsme totiž, aby nám skočil na záda a proháněl nás po lese nebo aby nás dokonce roztrhal na kusy.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - hejkal Olin

Olin měl však asi dobrou náladu a tak jsme kolem muže pokrytého mechem s kytici kapradin na hlavě přece jenom bezpečně prošli. Vzápětí jsme pokračovali podél potůčku do prudkého kopce směrem k Pradědovi, mytickému horskému duchovi, vládci a strážci Jeseníků, který v Kouteckém lese nesměl chybět.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - stoupání k Pradědovi

Po několika minutách u vládce hor jsme se vydali zpátky, po cestě dolů jsme odlovili kešku a pak jsme již kouzelný les opustili. Velice se nám zde líbilo a byli jsme rádi, že zde takový areál vznikl. Sochy, jenž byly vyřezány motorovou pilou ze smrku, modřínu, dubu či topolu si zasloužily náš obdiv a jen jsme záviděli, že takové nemáme na zahradě.

Kouty nad Desnou - Koutecký les - rozcestník

Pak jsme se vrátili k autu, který jsme popojeli na parkoviště ski areálu. Vydali jsme se do pokladny lanovky, kde jsme koupili turistickou známku a pohled. Vzápětí jsme ve vedlejší prodejně HELIA SPORT získali dvě razítka do památníku. To bylo vše, co jsme v Koutech nad Desnou mohli vidět a tak jsme odjeli na Červenohorské sedlo, o němž však již pojednává jiný můj článek.

Kouty nad Desnou - parkoviště u ski areálu

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kouty_nad_Desnou_-_Koutecky_les/

Historie :

Koutecký les vznikl roku 2011 u známého lyžařského areálu. Jedná se o ojedinělou a rozsáhlou expozicí dřevěných soch a plastik, které vás provedou od dolního parkoviště areálu Kouty podél jednoho z přítoků Divoké Desné až k vládci Jeseníků. Sochy vytvořil pan Pecháček a jeho dílo zobrazuje tradiční řemesla tohoto podhorského kraje. Exponáty Pohádkového lesa byly vyřezávány motorovou pilou ze smrku, modřínu, dubu a topolu. Návštěvníci mohou navštívit Koutecký les v každém ročním období a denního i nočního času. Vstup je zdarma.

Historie čerpána z webu

https://kouty.cz

Kouty nad Desnou jsou držitelem turistické známky č.1915.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kouty-nad-desnou-jeseniky-c1915

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ema - Kouty

Ahoj, díky za návštěvu na mém blogu. Pokud se ti moje snímečky líbí a hodí, můžeš je použít, ale udej, prosím, zdroj. Díky.:-)
Kouty n. Desnou jsme také letos navštívili. Odtud jsme vyjeli lanovkou k přečerpávací stanici. :-)
Přeji krásný a pohodový adventní čas.:-)

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 18
Celkem: 443067
Měsíc: 17216
Den: 774