Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple na Moravě

Příspěvky

Kyjov - kaple sv. Rocha

Kapli sv. Rocha nad městem Kyjov nechal roku 1716 postavit městský magistrát jako poděkování za to, že město bylo ochráněno od moru. Dle pověsti bylo na toto návrší vypravováno procesí a lidé zde prosili za ochranu města před morem. Epidemie se městu skutečně vyhnula a kyjovský magistrát zde z vděčnosti nechal vystavět tuto kapli. Během josefínských reforem byla v roce 1782 odsvěcena a používána jako sklad střelného prachu. Později však byla opět přeměněna na kapli. Na počátku 21.století byla provedena generální oprava kaple.

 
20. 3. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Víska u Litovle - kaple sv. Floriána

Kaple sv. Floriána ve Vísce byla postavena roku 1763 na památku smíru s pruskými vojsky. Tuto historickou událost dokládá nápis na kamenné desce, zabudované zvenku do presbytáře kapličky. Kolem kaple vyrostly tři lípy, které zde byly vysazeny 24. prosince 1918 na oslavu konce první světové války a osamostatnění českého národa. Na boční straně svatostánku je kovová deska ukazující do jaké výšky dosahovala voda při povodni v červenci 1997. Půvabná drobná kaplička je nejmenší ze všech kaplí v místních částech Litovle, ale přitom je z nich nejstarší. Na začátku 21. století byla opravena, ale bohoslužby se v ní již dávno nekonají.

 
18. 3. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Spálov - poutní místo Panna Marie ve Skále

Ke konci třicetileté války v době švédských válek (1642 až 1648) byl podle pověsti ve zdejší skalní jeskyni vodou z jejího pramene zázračně uzdraven a zachráněn před smrtí raněný a vysílený voják, a to na přímluvu Panny Marie, která se mu zde zjevila po jeho vroucích modlitbách. V té době byl správcem fary ve Spálově řádový kněz - augustinián z Fulneka Jiří Václav Wolf (1636 - 1655). Zpráva o zázračném uzdravení vojáka se roznesla brzy ze Spálova po celém okolí. Mlynář z blízkého Spáloského mlýna pořídil prý do jeskyňky obraz P. Marie a jeho chromý "mlynářčík" z téhož mlýna o toto místo vzorně pečoval a chodil se sem pravidelně modlit, protože do Spálova do kostela bylo pro něho velmi těžké docházet.

 
14. 3. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Jilešovice - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Jilešovicích byla na návsi postavena roku 1864. Prohlédli jsme si ji během třídenní dovolené na Hlučínsku. Autem jsme přijeli až ke kapli, zaparkovali na kraji silnice a šli si ji prohlédnout. Začali jsme na čelní straně kaple, kde se vypínala úzká bílá věž, zakončená jehlancovou střechou, jenž byla pokrytá měděným plechem a zakončená křížem. Ve zvonicovém patře jsme na každé straně našli jedno okno a nad vchodem jsme uviděli další, tentokrát menší kulaté okénko. Na každé straně lodi jsme spatřili dvojici půlkruhových oken, pouštějící světlo dovnitř svatostánku, jenž byl vzadu zakončen trojbokým presbytářem. 

 
5. 3. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Třinec - hřbitovní kaple Lyžbice

Evangelický hřbitov v Lyžbicích byl založen roku 1850. Nachází se na něm zděná hřbitovní kaple z roku 1871, která nahradila původní dřevěnou kapli. Lyžbice byla původně samostatná obec, která byla k městu Třinec připojena v roce 1946. V roce 1939 měly Lyžbice 1668 obyvatel, k slezské národnosti se tehdy přihlásilo 1204, k polské národnosti 344, k české 13 a k německé 100 obyvatel. Rozvoj této části města zajistila především výstavba sídliště v šedesátých až sedmdesátých letech 20.století.

 
10. 2. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Vranovice - kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie byla v obci Vranovice postavena při silnici do Ivaně roku 1906 a v září byla vysvěcena k poctě Panny Marie, Matky dobré rady. V roce 1990 proběhla její rekonstrukce a zřejmě ne moc kvalitně. O té doby začala chátrat, zdivo bylo značně poškozeno vlhkostí, opadávala omítka, byly poškozeny štuky kolem oken i dveří a střešní krytina.

 
19. 1. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Suchá Rudná - kaple Nejsvětější Trojice

Dřevěná kaple zasvěcená Nejsvětější Trojici stojí uprostřed obce Suchá Rudná nedaleko Karlovy Studánky a je obklopena živým plotem a zbytkem dřevěného plaňkového plotu. Kapli postavila zdejší obec v roce 1720 a vysvěcena byla až po dalších 19 letech v roce 1739. Prohlédnutí kaple spojené s vizitací proběhlo v roce 1767, údajně prostřednictvím faráře z Veselí. V kapli byl tehdy jeden oltář, několik parament, na malém chóru varhanní pozitiv a ve věžičce jeden malý zvonek.

 
8. 1. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 439614
Měsíc: 16721
Den: 497