Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple na Moravě

Příspěvky

Myslík - Lurdská kaple

Lurdská kaplička nad obcí Myslík byla postavena v roce 1946 z podnětu faráře Stanislava Dubiny. Stavbu zaplatil Jan Bělunek jako poděkování za záchranu jeho života při bombardování města Ostravy během  II. světové války. Kaplička byla vysvěcena 12. září 1946 a v květnu dalšího roku do ní byly dodány sochy Panny Marie Lurdské a sv. Bernadetty. Místu se pak začalo říkat Lurdy. Malá zvonička na vrcholu Mankovy skály byla postavena v roce 1948. V měsíci květnu se zde každoročně konaly bohoslužby, které však byly v době totality zakázány. I přes zákaz se zde však soukromé bohoslužby konaly dále a po roce 1989 byly opět obnoveny.

 
11. 9. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Vražné - kaple Panny Marie

Kaplička Panny Marie v obci Vražné byla postavena pravděpodobně okolo roku 1855. Nachází se nad bývalou školičkou, ve které se učil číst, psát a počítat malý Johann Mendel, který se narodil na nedalekém rolnickém statku. Kaple je jednoduchá čtvercová stavba s půlkruhovým presbytářem a čtvercovou věží, která byla osazena nízkou jehlancovou střechou s křížem na vrcholu.

 
28. 8. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 1

Lískovec - kaple Povýšení sv. Kříže v Hájku

Dřevěná poutní kaple byla postavena v roce 1834 farářem Josefem Karlem Schippem u pramene s údajně zázračně léčivou vodou. O jejích účincích se vypráví po mnoho generací. Pramen v arcivévodském (Habsburském) lesíku se stal oblíbeným cílem poutníků, směřujících k chrámu Navštívení Panny Marie ve Frýdku. V roce 1786 u něj místní postavili kříž a následně přístřešek. 

 
10. 8. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Konice - kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie byla v Konici postavena roku 1890 při cestě, vedoucí ven z města. Na přelomu tisíciletí byla opravena. Na průčelí se nám nejvíce zalíbily pilastry na stranách, které byly prodlouženy nad štít kaple do dvou pilířů s římsovými hlavicemi, na nichž jsme spatřili věžičky s železnými jednoramennými kříži s jetelovým zakončením. Mezi pilastry se nacházel hlavní štít ve tvaru oblouku s profilovanou korunní římsou, v němž jsme našli kamennou obdélníkovou desku s nápisem A. O. / L. P. / 1890, což byl rok výstavby svatostánku. Desky se téměř dotýkal vrchol trojúhelníkového štítu nad vstupními dveřmi, v němž jsme si prohlédli mramorovou desku s reliéfem Panny Marie s Ježíškem v náručí. 

 
9. 8. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Štarnov - kaple Panny Marie Bolestné

Kaple Panny Marie Bolestné byla na okraji Štarnova postavena v 1. polovině 19. století v lidovém vesnickém stylu. Sloužila poutníkům, obchodníkům a místním obyvatelům, kteří cestovali do Olomouce, nedalekého Štěpánova na trhy nebo do okolních vesnic za návštěvou známých či když se vraceli po práci na poli domů. V roce 1958 byla prohlášena za kulturní památku, ale opravy se dočkala až na začátku 21. století.

 
3. 8. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Potštát - kaple sv. Barbory v Padesáti Lánech

Kaple svaté Barbory v ulici se zajímavým názvem Padesát lánů vznikla jistě mnohem později, než samotná osada Potštát, o které se píše již roku 1408. Přesné datum výstavby kapličky ale není známo. Před druhou světovou válkou se kolem kaple nikdy nekonala liturgická shromáždění. V minulosti vnitřní výzdobu tvořilo pár obrazů a socha sv. Jana Nepomuckého, které později nahradily tři obrazy, na nichž byl Ježíš Kristus, Panna Marie a Poslední večeře páně.

 
28. 7. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Razová - Dolní kaple

Dolní kaplička v Razové byla postavena někdy v 19. století německými usedlíky. Po odsunu původních obyvatel v roce 1945 drobná církevní stavba chátrala, obrat k lepšímu nastal až ve 21. století. Na začátku nového milénia byly vyměněny dřevěné dveře, celá kaple byla omítnuta a opravy se dočkala i střecha.

 
27. 7. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Horka nad Moravou - kaple v Sedlisku

Kaplička v Sedlisku, místní části Horky nad Moravou, byla pravděpodobně postavena roku 1932. Tento letopočet udává nápis nad vchodem. Roku 1997 byla poškozena velkou povodní a v následujících letech opravena.

 
23. 7. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Horka nad Moravou - kaple Na skalce

Kaplička stojí na půl cesty mezi Horkou nad Moravou a obcí Skrbeň na místě zvaném na Skalce. Pojmenování nebylo zvoleno náhodně, protože se zde v minulosti těžil kámen v lomu. V roce 1862 se tu stalo neštěstí a jeden z dělníků byl zasypán. Na památku zde nechal v roce 1862 jeho syn postavit malou kapličku. I když bylo dlouhá léta o stavbu dobře postaráno, byla zbořena v osmdesátých letech 20.století. V této komunistické době byl celý areál zdevastován a teprve v nedávné době byla postavena kaplička, vybudovány pěkné rybníčky a vysazeny stromy namísto odpadků.

 
23. 7. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Horka nad Moravou - kaple Církve československé husitské

Přesný vznik kaple Církve československé husitské v Horce nad Moravou není znám. Je možné, že si modlitebnu vystavěla po roce 1920 samotná církev, čemuž by odpovídalo architektonické řešení. V druhém desetiletí 21. století byla kaple opravena a po dobu rekonstrukce byla modlitebna Církve československé husitské přemístěna do budovy pekařství.

 
22. 7. 2019 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 439735
Měsíc: 16741
Den: 523