Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potštát - zámek a muzeum

Zámek v Potštátu byl postaven v první polovině 17. století na místě starší tvrze. Právě tehdy Podstatský z Prusinovic nechal velkou tvrz z roku 1377 o rozměrech 41 x 42 metrů přestavět, doplnil chybějící křídla a postavil hranolovou věž. Vznikl tak patrový čtyřkřídlý zámek s obdélníkovým nádvořím. Stalo se tak v období, kdy šlechta vyměňovala studené, odlehlé a špatné přístupné hrady za pohodlné zámky. V Potštátu zámek nahradil hrad Puchart, který stával čtyři kilometry od města. Po bitvě na Bílé hoře byl zámek zkonfiskován a věnován nemanželské dceři Rudolfa II. a Kateřiny Stradové, kterou byla Karolina d´Austria. Následujícími vlastníky zámku byl od šedesátých let 17.století rod Walderode, který jej držel spolu s rodem Desfous až do roku 1963. Na přelomu 17. - 18. století byly barokně upraveny interiéry a v jižním křídle vznikla štuková výzdoba s kartušemi rodových znaků.

article preview

Turisty opomíjený Potštát jsme navštívili v rámci několika našich výletů, během nichž jsme poznávali zdejší památky či zajímavosti, které nám město dokázalo nabídnout. Jednou z nich byl místní zámek, jež jsme poprvé viděli v rámci jednodenního výletu, který jsme podnikli za krásného podzimního dne. Obloha byla tenkrát jako vymetená a sluníčko nás hladilo po tváři i po duši, jakoby se snažilo nám maximálně zpříjemnit naše putování. Po příjezdu do Potštátu jsme naše auto zaparkovali na Bočkově náměstí u zámku a samozřejmě jsme si bývalé šlechtické sídlo chtěli pořádně prohlédnout, ale bohužel jsme viděli jen jeho exteriéry. Brána zámku, v němž tehdy sídlil městský úřad, byla totiž ono sobotní dopoledne neprodyšně zavřená a tak jsme se dovnitř nedostali, což nás hodně mrzelo, ale nedalo se nic dělat.

Potštát - Bočkovo náměstí s věží, dole zámek zámek Potštát - čelní strana

Seznámili jsme se tedy alespoň s historií zámku, která započala v první polovině 17. století, kdy Podstatský z Prusinovic nechal přestavět středověkou tvrz na pohodlné moderní bydlení. Vznikl tak patrový zámek se čtyřmi křídly, svírající obdélníkové nádvoří. Z vlastních vytištěných papírů jsme se dále dozvěděli, že po bitvě na Bílé hoře byl zámek zkonfiskován a věnován nemanželské dceři Rudolfa II. a Kateřiny Stradové, kterou byla Karolina d´Austria. Následujícími vlastníky zámku byl od šedesátých let 17. století rod Walderode, který jej držel spolu s rodem Desfous až do roku 1963. Když jsme si vše přečetli, šli jsme se podívat na ostatní památky v centru města. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme ve skále spatřili Pannu Marii.

zámek Potštát - čelní strana zámek Potštát - čelní strana a boční strana

Paní zima během svého panování dokázala lidem každý rok nabídnout rozličné podoby. Od nepříjemných plískanic či tuhého mrazu, kdy by Marušce nedokázalo pomoci ani dvanáct měsíčků, až po krásné slunečné počasí s třpytkami na sněhové pokrývce, připomínající bílý kabát posázený diamanty. Každopádně pro nás toto období nikdy nebylo tím nejoblíbenějším a s jistou nostalgií jsme během lednových či únorových večerů vzpomínali na podzim a nemohli se dočkat jara. Nicméně jednoho únorového dne se na nás usmálo štěstí a příznivé počasí nám umožnilo vyrazit na výlet. Z mnoha nabídek krás naší vlasti jsme si vybrali město Potštát, kam se vydali již podruhé, když mezi oběma návštěvami uběhlo pět a půl roku. Hlavním důvodem bylo několik památek, které jsme opomenuli při prvním putování městem.

C - Potštát - Kostel sv. Bartoloměje 09 - pohled od hřbitovního kostela Potštát - zámek 01 - pohled z dálky

Při té příležitosti jsme svou pozornost upřeli znovu na zámek, u něhož jsme stejně jako před lety zaparkovali náš stříbrný francouzský vůz a tentokrát jsme si bývalé šlechtické sídlo prohlédli trochu podrobněji. Na rozdíl od první návštěvy byl totiž otevřen průjezd na nádvoří, ačkoliv byl zámek v tento den pro veřejnost oficiálně uzavřen. Takové nabídce jsme nemohli odolat a tak jsme vstoupili do průjezdu se zajímavou klenbou a nehezkými moderními dveřmi. Následně jsme přes zasklený portál proklouzli na nádvoří, kde jsme obdivovali sgrafitovou rustiku na fasádě z přelomu 17. - 18. století. Právě tehdy nádvoří dostalo klenuté arkádové ochozy na pilířích, které byly ale při klasicistní přestavbě zazděny, což samozřejmě naším očím také neuniklo. Jakmile jsme si vše prohlédli, prošli jsme průjezdem před zámek a prohlédli si jej ještě zvenku.

Potštát - zámek 04 - vchod Potštát - zámek 05 - nádvoří

Nad vchodem jsme spatřili erb rodu Walderode, který držel zámek spolu s rodem Desfous až do roku 1963. Na fasádě jsme ovšem nezaznamenali po těch šesti letech žádnou změnu, neboť opravena byla stále jen jeho čelní strana. Na boční straně jsme našli romanticky pocukrovanou pískovcovou kašnu, která spala zimním spánkem a poté jsme již zamířili ke kostelu sv. Bartoloměje, jenž byl postaven v druhém rohu Bočkova náměstí. Informace o tomto starobylém svatostánku a památkách v Potštátu najdete v dalších článcích, tak se na ně ve volné chvíli také mrkněte. Pro vášnivé čtenáře je pak v sekci Velké povídání o výletech připraven cestopis s názvem Jak jsme se prošli Potštátem a neobsloužil nás tlustý Jan. Pokud jste sem také zavítali, můžete své zážitky napsat do komentářů pod článek. Děkujeme.

Potštát - zámek 07 - průjezd na nádvoří Potštát - zámek 03 - kašna před zámkem

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Potstat_-_zamek/

Historie :

Zámek v Potštátu byl postaven v první polovině 17. století na místě starší tvrze. Právě tehdy Podstatský z Prusinovic nechal velkou tvrz z roku 1377 o rozměrech 41 x 42 metrů přestavět, doplnil chybějící křídla a postavil hranolovou věž. Vznikl tak patrový čtyřkřídlý zámek s obdélníkovým nádvořím. Stalo se tak v období, kdy šlechta vyměňovala studené, odlehlé a špatné přístupné hrady za pohodlné zámky. V Potštátu zámek nahradil hrad Puchart, který stával čtyři kilometry od města. Po bitvě na Bílé hoře byl zámek zkonfiskován a věnován nemanželské dceři Rudolfa II. a Kateřiny Stradové, kterou byla Karolina d´Austria. Následujícími vlastníky zámku byl od šedesátých let 17.století rod Walderode, který jej držel spolu s rodem Desfous až do roku 1963. Na přelomu 17. - 18. století byly barokně upraveny interiéry a v jižním křídle vznikla štuková výzdoba s kartušemi rodových znaků. Nádvoří dostalo klenuté arkádové ochozy na pilířích, které byly ale při klasicistní přestavbě zazděny. Nicméně pod omítkou arkád dosud prosvítá sgrafitová rustika a dochovala se většina renesančních kleneb. Bylo předěláno také schodiště, jediné v celém zámku a teprve po požáru v roce 1813 bylo při obnově zřízeno druhé v jižním křídle. Ve stejném roce byla snesena věž a zámek dostal nepříliš hodnotnou klasicistní fasádu. Na jižním průčelí se však dochovaly renesanční okna a jejich ostění. Dnes na zámku sídlí městský úřad, v dubnu 2014 zde byla otevřena expozice, která prezentuje bohatou a zajímavou historii Potštátska - města Potštátu a celého okolí, včetně místních částí a zaniklých obcí na území vojenského výcvikového prostoru Libavá. Jejím předmětem je historický příběh Potštátu od dob hrabat Walderode, kteří měli pro Potštátsko velký význam, přes klíčové období 2. světové války, odsunu a dosídlování Sudet, období mezi roky 1948 a 1989 až po konec 20. století. V roce 2018 byla dokončena oprava fasády boční strany zámku.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=2855

Město Potštát je držitelem turistické známky č.1558.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/potstat-c1558

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 443536
Měsíc: 17417
Den: 830