Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 737 : Město Ostrava

Ostrava dostala jméno podle řeky Ostravice, která město rozděluje na moravskou a slezskou část. Nově budované město se ve 13. století stalo střediskem pro biskupské vesnice v okolí. V první polovině 16. století postavení Ostravy posílilo díky rozvoji řemeslné výroby, především soukenictví, tkalcovství a krejčovství. Po ničivých válkách oživení hospodářského života na Ostravsku přinesl objev uhlí v roce 1763 v Polské Ostravě. Prudký růst aglomerace nastartovalo v roce 1828 založení železáren ve vsi Vítkovice olomouckým arcibiskupem Rudolfem Habsburským. Napojení na Severní dráhu Ferdinandovu v roce 1847 prostřednictvím nádraží ve Svinově a Přívoze způsobily, že Ostrava se ve druhé polovině 19. století stala jedním z nejvýznamnějších průmyslových středisek rakousko-uherské monarchie. K 1. 1. 1924 byla vytvořena tzv. Velká Ostrava, která přinesla sloučení sedmi moravských obcí v jeden celek.​

article preview

TZ 737 : Město Ostrava

Ostrava se stala cílem mnoha našich výletů, neboť má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že bylo absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv a tak jsme do tohoto města na rozhraní Moravy a Slezska přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Poprvé se tak stalo v listopadu 2008, kdy jsme se prošli zoologickou zahradou, prohlédli si modely významných světových staveb v areálu MINI UNI a nevynechali jsme ani Slezkoostravský hrad, který jsme navštívili o dva roky později znovu. Nicméně ostravské kostely, kaple, studánky a další památky jsme poprvé začali mapovat až od března 2014, kdy jsme do tohoto kraje přijeli kvůli zakoupení a odvozu regálů do naší nové prodejny mýdel v Litovli. Poznávání památek Ostravy jsme za slunečného počasí zahájili v okrajové části města Stará Bělá návštěvou tří studánek za sebou. Jedna se nacházela na Proskovické ulici, druhá nesla název Václavův pramen a třetí U Sochorka. Potom jsme stříbrným francouzským autem popojeli ke kapli sv. Kříže, odkud jsme se přesunuli k nedaleké kapli sv. Jana Nepomuckého a následoval polední průzkum dominanty Staré Bělé. Tou byl kostel sv. Jana Nepomuckého v centru bývalé samostatné obce a když jsme si jej prohlédli, zamířili jsme další církevní stavbě. U Husova sboru jsme se dlouho nezdrželi a po pořízení fotografií jsme odjeli na okraj Bělského lesa, kde jsme chtěli vidět Svatou vodu, studánku Matky Boží či kapličku Lurdského charakteru. Všechny tyto názvy nesl pěkný pramenem s kapličkou, kterou jsme s velkými obtížemi nakonec našli. Když jsme posléze vrátili k autu, objeli jsme Bělský les z druhé strany, abychom navštívili další studánku Pod kolibou. Bohužel ani po půlhodinovém hledání jsme ji nenašli a tak jsme se vrátili k autu a jeli si do Lidlu koupit bagety k jídlu. Po občerstvení jsme opustili Starou Bělou a jeli do části Výškovice, kde jsme jako první shlédli kapli Nanebevzetí Panny Marie. Dlouho jsme se u ní ovšem nezdrželi a odjeli k modernímu kostelu sv. Ducha, v němž zrovna probíhala mše, takže jsme raději vycouvali zase ven a vrátili se k autu. Na závěr jsme si nechali studánku s názvem U trati či U korýtka a potom jsme odjeli pro již zmíněné regály do Šenova u Havířova a prohlédli si také dva místní kostely.

O rok později jsme ocelové srdce České republiky poctili návštěvou znovu a tentokrát jsme se věnovali hlavně zajímavostem ve Slezské Ostravě. Březnový výlet léta Páně 2015 jsme začali krátkou obhlídkou Husova sboru a pak jsme se naším stříbrným autem přesunuli o 150 metrů dál ke kapličce Panny Marie Lurdské. Ani u drobného svatostánku jsme nestrávili mnoho času a následně jsme po svých zamířili k muzeu Keltičkova kovárna, jehož prohlídku jsme měli telefonicky domluvenou předem. Po zazvonění nás přišel přivítat rázovitý muž, který se nás s radostí zhostil a následující hodinu nám pyšně vyprávěl o postavě Jana Keltičky, o nálezu uhlí v Ostravě a podal nám také spoustu dalších zajímavých informací. Když se nám podařilo s pánem rozloučit, vrátili jsme se k autu a odjeli ke kostelu sv. Josefa. Po jeho obhlídce jsme popojeli o pár stovek metrů dál ke vchodu na Ústřední hřbitov, kterým jsme vklouzli na rozlehlou plochu, sloužící poslednímu odpočinku místních obyvatel, nicméně nás zajímala pouze jeho židovská část. Když jsme si židovský hřbitov prohlédli, pomalu jsme se vrátili k autu, kterým jsme zamířili k haldě Ema, na kterou jsme vyšlapali a z nejvyššího bodu Ostravy pár minut pozorovali město. Po návratu k autu jsme výlet završili druhou procházkou po zoologické zahradě.

V červnu 2015 jsme Ostravu doslova nakousli, protože jsme navštívili pouze okrajovou část s názvem Hošťálkovice, kde jsme vylezli na osmimetrovou rozhlednu a potom jsme odjeli do Hlučína. Stalo se tak v rámci třídenního pobytu v penzionu, který se nacházel v Jilešovicích.

Uběhlo dlouhých sedm let, než jsme do Ostravy přijeli znovu a navíc jsme to ani neměli původně v plánu. Stalo se tak v rámci našeho třídenního pobytu ve Frýdlantu nad Ostravicí v září 2022, který jsme chtěli trávit hlavně procházkami po horách, jenže počasí bylo proti a první dva dny lilo jako z konve. Museli jsme tedy vymyslet náhradní plán a navštívit místa pod střechou, abychom nemokli jako slepice. V úvahu připadlo pár cílů v okolních městech, z nichž jsme si vybrali Ostravu a Frýdek – Místek. V Ostravě jsme navštívili nejprve černouhelný důl Michal v Michálkovicích, jímž nás provázel svérázný průvodce a i díky němu nás exkurze bavila. Druhým cílem se pak stalo Železniční muzeum moravskoslezské, které se nacházelo v budově nádraží Ostrava – Střed. Když jsme si expozice o vláčcích a souvisejícími věcmi s průvodkyní prošli, odjeli jsme na zámek ve Frýdku – Místku.

V listopadu 2023 jsme do Ostravy přijeli z ryze praktických důvodů, neboť jsme na internetu objevili inzerát s nabídkou velké sbírky turistických známek, kterou prodávala rodina z městské části Poruba. Domluvili jsme si tedy schůzku na jedno sobotní dopoledne a ráno vyrazili do Slezska. Když jsme do Poruby v pořádku dorazili, sbírku dřevěných koleček jsme zakoupili, naskládali ji do kufru černého SUV a pak jsme se již začali věnovat některým místním pamětihodnostem. Naším prvním cílem se stala kaplička na Klimkovické ulici, od které jsme to neměli daleko ke kostelu sv. Mikuláše, jedné z nejstarších dochovaných památek Poruby. Nezapomněli jsme ani na 50 metrů vzdálenou kapličku v ohradní zdi církevního areálu a potom jsme odjeli hledat bludný balvan na Vřesinské ulici. Jelikož jsme na rozdíl od něj nezabloudili, brzy jsme u něj zaparkovali a vydali se jeho průzkum. Naším další cílem byla studánka Pod myslivnou, ke které jsme museli dojít lesoparkem pěšky. Náš korejský povoz tedy odložili na ulici V zahradách a vyrazili za zdrojem životodárné tekutiny, který se nacházel nedaleko rozcestí Poruba - Myslivna. Potom jsme lesoparkem zamířili k Planetáriu, které jsme si za denního světla chtěli prohlédnout a vyfotit. O pár dní dříve jsme si totiž koupili vstupenky na představení Vesmírné oázy, které začínalo v 17 hodin a bylo jasné, že areál hvězdárny bude v té chvíli již ponořen do tmy. A protože do začátku promítání zbývalo ještě spoustu času, tak jsme si k planetáriu udělali malou zacházku. Cestou jsme se zastavili dvou tabulí místní naučné stezky a seznámili se s běžeckým okruhem, jenž byl pojmenován po Františkovi Oherovi. Následovala krátká pauza u triangulační věže a obhlídka budov Planetária. Pak jsme se vrátili zpět k autu, najedli se z vlastních zásob a odjeli do IKEA nábytku, kde jsme zakoupili pár skříněk do nově zařizovaného pokoje. V obchodě jsme strávili přes dvě hodiny a po zaplacení jsme naložili nábytek do auta. Pak jsme se vrátili zpátky do prodejny, v jejíž restauraci jsme si koupili kávu a zákusky. Po sladké tečce jsme odjeli do Krásného Pole a již za tmy jsme zaparkovali před planetáriem. Další hodinu jsme se procházeli po chodbách budov a prohlíželi si expozice s vesmírnými tématy, než začalo představení, po němž jsme odjeli domů do Olomouce.

Návštěvy : 9.3.2014, 7.3.2015, 12.6.2015, 25.11.2023

Další informace najdete zde :

Stará Bělá - studánka Na Sovinci

Stará Bělá - Václavův pramen

Stará Bělá - studánka U Sochorka

Stará Bělá - kaple sv. Jana Nepomuckého

Stará Bělá - kaple sv. Kříže

Stará Bělá - kostel sv. Jana Nepomuckého

Stará Bělá - Husův sbor

Stará Bělá - Lurdská kaple se studánkou Matky Boží

Slezská Ostrava - kaple Panny Marie Lurdské

Slezská Ostrava - kostel sv. Josefa

Slezská Ostrava - Husův sbor

Slezská Ostrava - muzeum Keltičkova kovárna

Slezská Ostrava - nový židovský hřbitov

Výškovice - kaple Nanebevzetí Panny Marie

Výškovice - kostel sv. Ducha

Poruba - kaple na Klimkovické

Poruba - kostel sv. Mikuláše

Poruba - bludný balvan a památník obětem válek 

Poruba - studánka Pod Myslivnou

Hošťálkovice - rozhledna

Zábřeh - studánka U korýtka

Jak jsme v Ostravě pokořili Emu a pak zašli do ZOO

Jak jsme v Ostravě poznávali zajímavosti městských částí Stará Bělá a Výškovice

Jak jsme v Ostravě navštívili Porubu a večer hledali vodu ve vesmíru

Současná verze TZ 737 získána 28.3.2023 v aukci Aukro

Turistická známka 737 město Ostrava 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 444175
Měsíc: 17487
Den: 667