Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 1089 : Město Budišov nad Budišovkou

Budišov nad Budišovkou snad založil opat kláštera Hradisko v Olomouci jménem Budiš. První zmínka je z roku 1239, kdy se místní les stal předmětem sporu mezi klášterem Hradisko a olomouckým biskupem. Před rokem 1305 byl darován olomouckému biskupství. Z darovací listiny královy je zřejmé, že již v tomto roce byl Budišov typickou kolonizační osadou s městským půdorysem. První písemná zmínka o Budišovu je z roku 1301 zároveň se jmény prvních budišovských usedlíků Tickeho a Hermana. Nebývalý rozkvět přineslo Budišovu 16. století, kdy se Budišov stal jedním z předních měst na severní Moravě. Kvetl zde obchod i řemesla, která byla sdružena v ceších. Středověký rozkvět města byl zastaven válkami na počátku 17. století. 

article preview

TZ 1089 : Město Budišov nad Budišovkou

Budišov nad Budišovkou jsme svou návštěvou poctili dvakrát a shodou okolností se tak stalo vždy v květnu v rámci jednodenních výletů. Když jsme do tohoto města, založeného ve 13. století pány z Kravař pří místních dolech na těžbu olova a stříbra přijeli poprvé, náš výlet teprve začínal. Po příjezdu do města jsme naše stříbrné autíčko zaparkovali v Partyzánské ulici a poté jsme zamířili dolů k řece Budišovce, na jejímž nábřeží byl v první polovině 18. století postaven vodní mlýn. V něm bylo roku 1996 otevřeno jediné muzeum břidlice v naší republice, do něhož jsme ihned vstoupili a po zakoupení vstupenek jsme si s průvodkyní prošli expozice. Když jsme si uvnitř prohlédli netradiční exponáty, svou pozornost jsme obrátili ke starému kamennému mostu, který se nacházel hned u bývalého mlýna. Potom jsme autem popojeli na nedaleké Halaškovo náměstí, kde jsme si prohlédli kašnu a pěknou radnici. Nad budovou radních jsme následně obdivovali dominantu města, kterou byl kostel Nanebevzetí Panny Marie a potom jsme již odjeli do Vítkova.

O dlouhých dvanáct let později jsme do Budišova nad Budišovkou přijeli podruhé a hlavním důvodem, proč jsme do tohoto turisty opomíjeného kraje zavítali znovu, byla nová rozhledna Halaška. Zároveň jsme si prohlédli stejné památky jako během prvního výletu, jelikož jsme byli zvědavi, jestli se na nich za ty roky něco nezměnilo a také jsme objevili pár nových zajímavostí. Do města, jehož název byl možná odvozen od Budiše, opata olomouckého kláštera Hradisko nebo od bud horníků, kteří zde sídlili ve 13 století, jsme tentokrát přijeli černým SUV korejské výroby a naším prvním cílem se zde stala malá kaple na Berounské ulici. Následně jsme odjeli na nábřeží řeky Budišovky a zaparkovali nedaleko vodního mlýna. V muzeu břidlice jsme si totiž chtěli koupit turistickou známku zmíněné rozhledny, ale abychom se do budovy dostali, museli jsme po letech znovu přejít přes krásný kamenný most. Nepředstavovalo to pro nás vůbec žádný problém, naopak jsme tak velice rádi učinili, protože se mám stavba moc líbila. Muzeum břidlice ve mlýně však bylo zavřené a tak jsme brzy odjeli na Halaškovo náměstí, které jsme si prošli mnohem detailněji než předtím. Znovu jsme viděli kašnu a radnici, nově jsme shlédli domy na náměstí, sochu Panny Marie Immaculaty a památník výročí konce druhé světové války. Následovala druhá obhlídka kostela Nanebevzetí Panny Marie. Pak jsme již odjeli k nedaleké sportovní hale, u které jsme náš povoz zaparkovali a o chvíli později jsme vyrazili za výhledy, které nám nabídla rozhledna Halaška.

Návštěvy : 7.5.2011, 27.5.2023

Další informace najdete zde :

Muzeum břidlice

Kamenný most

Halaškovo náměstí

Kaple na Berounské ulici

Jak jsme na hradě Vikštejn dostali zadarmo klobásy 

Jak jsme navštívili Budišov nad Budišovkou a Město Libavá

Současná verze TZ 1089 získána 4.3.2016 zasláním od výrobce z Rýmařova

Turistická známka 1089 město Budišov nad Budišovkou - 2. verze 

První verze TZ 1089 získána 7.5.2011 v muzeu břidlice Budišov nad Budišovkou

Turistická známka 1089 město Budišov nad Budišovkou - 1. verze

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 15
Celkem: 440075
Měsíc: 16788
Den: 565