Jdi na obsah Jdi na menu
 


Benkov u Libiny - kaple a zvonice

Malá obec Benkov se nachází mezi Libinou a Dlouhomilovem, pár kilometrů od Šumperka či Zábřehu. Tato obec vznikla již ve 14.století a patřila ke hradu Brníčko, který stával ve vedlejší vsi. V tak malé obci nelze očekávat přehršel památek, ale nejméně jedna zajímavost se zde přece jen najde. U návsi stojí krásná kaplička se zvonicí, jenž je dokladem mistrovství a zručnosti lidu venkovského. Její vznik se datuje do poloviny 19.století. Jako jiné i tato zvonička sloužila k ohlašování případných požárů nebo jako svatostánek tam, kde nebyl kostel. Během průzkumu této drobné církevní památky zde byla nalezena munice z 2. světové války.

article preview

Malou vesničku Benkov mezi Libinou a Dlouhomilovem, která vznikla již ve 14.století, jsme vždy navštěvovali velice často a to nejen jako turisté. Obec patřící ve středověku patřila k nedalekému hradu Brníčko, se totiž stala domovem našich nejbližších příbuzných a tak jsme sem jezdili několikrát ročně nebo jsme zde dokonce strávili týden letní dovolené.

Benkov u Libiny - kaple se zvonicí

Právě jeden z týdenních pobytů jsme využili k procházce po vesnici, která sice nikdy nenabízela přehršel památek, ale přece jen jsme zde jednu zajímavost našli. Byla to malá kaplička se zvonicí, ke které jsme se z chalupy vydali pochopitelně pěšky a po pár desítkách metrů jsme k této drobné církevní památce obdélníkového půdorysu dorazili.

Benkov u Libiny - kaple se zvonicí

Nad cestou jsme spatřili zděnou stavbu s hladkou omítkou a valbovou střechou krytou břidlicí, ze které vystupovala poměrně velká oplechovaná lucerna s cibulovou bání. V ní visel malý zvonek, který sloužil k ohlašování případných požárů a dalším běžným účelům denního života zdejších obyvatel. Něco nám ale na vzhledu kapličky nějak nesedělo.

Benkov u Libiny - kaple se zvonicí

Věžička nám totiž připadala být jaksi nakřivo a to jsme zde byli dopoledne a střízliví ! Marně jsme vyrovnávali svůj zrak a tak jsme vystoupali do malého svahu ke dveřím a po několika schodech jsme stanuli u vchodu. Dveře byly sice zamčené, ale to nám nijak nevadilo, protože jsme dovnitř nahlédli přes jejich prosklenou horní polovinu.

Benkov u Libiny - kaple se zvonicí

Za kovanou mříží jsme spatřili malý oltář, umístěný do půlkruhového závěru kapličky, na němž stálo pět obrázků se svatými motivy. Většinou jsme na nich našli Pannu Marii a Ježíše Krista, dále zde byly čtyři sošky stejných osob, svícen a tabulky s desaterem přikázání a nechyběl ani provaz od zvonu. To bylo vše, co interiér kaple obsahoval.

Benkov u Libiny - kaple se zvonicí - interiér

Následně jsme shlédli ještě boční strany kapličky a drobnými bočními okénky s kruhovým záklenkem, které prosvětlovaly vnitřek drobného svatostánku, jenž už léta nesloužil svému posvátnému účelu. Vzápětí jsme kousek od kapličky založili novou kešku, kterou si také můžete odlovit. Potom jsme se vydali na místní hřbitov, na němž jsme schovali další schránku, ale to už je jiný příběh....

Benkov u Libiny - kaple se zvonicí

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Benkov_u_Libiny_-_kaple_se_zvonici/

Historie :

Malá obec Benkov se nachází mezi Libinou a Dlouhomilovem, pár kilometrů od Šumperka či Zábřehu. Tato obec vznikla již ve 14.století a patřila ke hradu Brníčko, který stával ve vedlejší vsi. V tak malé obci nelze očekávat přehršel památek, ale nejméně jedna zajímavost se zde přece jen najde.

U návsi stojí krásná kaplička se zvonicí, jenž je dokladem mistrovství a zručnosti lidu venkovského. Její vznik se datuje do poloviny 19.století. Jako jiné i tato zvonička sloužila k ohlašování případných požárů nebo jako svatostánek tam, kde nebyl kostel. Během průzkumu této drobné církevní památky zde byla nalezena munice z 2. světové války. Uvnitř kapličky se nachází: desatero přikázání, provaz vedoucí ke zvonu, obrazy a sošky svatých, svícny a svíčky. Kaplička již dlouho nebyla používaná a její interiér není veřejnosti přístupný.

Historie čerpána z webu

https://www.pamatkovykatalog.cz/

Benkov u Libiny nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hana - Zajímavost v obci

I když v této obci bydlíme už více než 10 let, takovou zajímavost jsme nevěděli a je pěkné, že se o takovou historii někdo zajímá a předává ji ostatním. Děkujeme.

bandita - Pěkná zajímavost

Pěkná zajímavost v téměř zapomenuté obci

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 438551
Měsíc: 16646
Den: 795